Resguide till Nya Zeeland

Resguide till Nya Zeeland

Fakta


  • New Zeeland, Aotearora

  • Wellington (328.000)

  • 266.171 km²

  • Engelska

  • Kristendom

  • Allt som allt har New Zeeland ett invånarantal på 3.642.500 människor, därmed en väldigt låg befolkningstäthet. Däremot finns det 45 millioner får i landet.

  • Konstitutionellt monarki ( medlem av det Brittiska Samväldet)

  • New Zeeland ligger 1930 kilometer sydost om Australien och består huvudsakligen av två stora öar, som endast delas av Cook-sundet. Den norra utav ön har det varmaste klimatet. Två tredjedelar av landet är bergigt, och det finns många floder, djupa sjöar och stora områden med tropisk regnskog.

Reseförberedelse

Bästa restid

Vädret är aldrig så dåligt i Nya Zeeland att det inte finns något att göra, så man kan få glädje av att resa dit året runt. De varmaste månaderna är från november till april. I vintermånaderna finns det många bra skidorter att åka till. Sommaren är från december till februari, hösten är från mars till maj, vintern ligger mellan juni och augusti och vårsäsongen ligger i september till november. I Nya Zeeland gäller den, för oss märkliga regeln, att norrut är varmt och söderut är kallt. Den största staden, Auckland, har en genomsnittlig sommartemperatur på 23 grader och en vinter temperatur på omkring 15 grader, om man kan kalla det för vinter temperatur. I det norra NyaZeeland är det aldrig vinter.

Reselitteratur

Lonely Planet New Zeeland
Fodor’s Exploring New Zeeland

Lokala förhållanden

Valuta

Nya-Zeeländsk dollar (NZ$). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internet cafeèr i alla större städer i landet, ofta finns det flera i varje ort.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att ringa efter hjälp på Nya Zeeland måste du ringa på följande nummer:
Polis, ambulans och brandkår (111)

Dricks

Det förväntas ej att man ger dricks, men det är en trevlig gest att ge 10 procent för bra service.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 22.00 i New Zeeland.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 24.00 i New Zeeland.(De har sommartid, när vi har vintertid.)

Vikt och mått

På Nya Zeeland används följande vikt-och måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Det finns inga speciella regler för fotografering.

Dricksvatten

Det är inget problem att dricka vatten från kranen. Tvärtom smakar vattnet så naturligt på vissa ställen, att man blir uppmärksam på skönheten i denna, naturens ur-dryck.

Elektricitet

I Nya Zeeland används följande energikälla:
230/240 volt AC, 50Hz

Uppförande

Det finns inga speciella regler för uppförande. Om man t ex möter en man med en skrämmande ansiktstatuering, skall man uppföra sig naturligt och hälsa på det historiska urfolket, maorierna.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 16.30 (måndag-fredag)
Affärer har öppet från 9.00 till 17.00 (måndag-fredag), och från 9.00 till 14.00 (lördag), enstaka mataffärer har öppet dygnet runt.
Kontor har öppet från 9.00 till 17.00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

En rätt, som maorierna åt förr i tiden, och som man inte skall räkna med att få smaka, är varandra. I dag är Nya
Zeelands gastronomi en varierande, men spännande och välsmakande symbol på landets många olika kulturer. Nya Zeeland har ett otroligt bra utbud på mejeriprodukter, men de har också väldigt goda kötträtter, ofta med lamm, nöt-eller griskött. Rätterna har ofta grönsaker att erbjuda, bl a den lokala kumara, som är en söt potatis. Därutöver finns det ett stort och bra urval av fisk-och skaldjur över hela landet. En av befolkningens favoritsysselsättningar är barbecue, som blir serverat överallt och vid alla tillfällen.
När det gäller dryck, producerar Nya Zeeland både utmärkt öl och vin. Det finns flera olika varianter och de kan för det mesta fås i alla områden. Kiwierna har ett speciellt förhållande till alkohol. På söndagar kan man fortfarande endast få alkohol serverat i förbindelse med en måltid. För att kunna köpa sprit, skall man kunna bevisa att man har fyllt 20 år, och även då krävs det ofta en bra övertalningsförmåga att få ett glas över bardisken. Många restauranger säljer inte alkohol, för det krävs för många formaliteter för att få en alkoholrättigheter de här restaurangerna uppmuntrar gästerna att ta med sig sitt eget vin etc. med skylten BY (Brinn Your Own).

Handikappade resenärer

Det är numera ganska bra förhållanden för handikappade i New Zeeland. De flesta hotell och värdshus har faciliteter för rullstolsbundna, liksom handikappvänliga badrum på de flesta ställen. Det är oftast inte heller något problem med transport, eftersom de flesta transportformer är handikappvänliga.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Dagen efter Nyårsdagen, d. 2. januari
Waitangi dagen, 6. februari
ANZAC dagen, 25. april, dagen firas till minne om de fallna i första världskriget
Juldagen, 25. december
Annan Dag Jul, 26. december

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns många campingplatser utspridda över hela landet. Det sägs att New Zeeland har de vackraste campingområdena, och det finns i allmänhet bra faciliteter på campingplatserna.

Hotell

Det finns allt från flerstjärniga hotell till billiga hotell i landet. Det är dyrare att bo i städerna än på landet, men alla hotell är vanligtvis i gott skick. Det finns även ett större antal motell i landet.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns en del guesthouses över hela landet. De håller vanligtvis till i de lite äldre byggnaderna och erbjuder rum i mellanklassen, kvaliteten är vanligtvis hög. Det finns likaså en del stora gårdar och privata hem, som erbjuder övernattning och fungerar lite som B & B. Man kan kontakta organisationer i landet som arrangerar sådana övernattningar.

Vandrarhem

Det finns både offentliga youth hostels och privata vandrarhem/hostels över hela landet. Normalt är det inte något problem att få en sängplats, och de flesta vandrarhem är i gott skick.

Övrig övernattning

På västkusten finns en del ’country pubs’ som har billiga rum att erbjuda. Det kan vara ett trevligt och charmigt alternativ.

Lokal transport

Flyg

Det finns inrikesflyg till alla större destinationer i landet, för ögonblicket finns det 27 inrikesflygplatser. Om du vet på förhand, att du kommer att använda inrikesflygen mycket, lönar det sig att skaffa ett ’Air Pass’, som ger möjlighet att flyga obegränsat inom en viss tidsrymd på alla Air New Zealands inrikesflyg. ’Air Passet’ skal l köpas hemifrån. Man kan även använda sig av mindre flygbolag, där några har specialerbjudanden, inte bara på transportmöjligheter, men också på upplevelser. ’Mt Cook Airlines’ har t ex turer på sydön, där man med sina skidor flygs högre upp än några liftar kan ta en och sedan åker man kanske världens vackraste off pist ned igen.

Buss

Det finns regionala bussnät som täcker nästan hela landet. Men det finns även flera privata företag med verkligt bra kvalitetsbussar som kör över hela landet. Bussträckorna är välutvecklade i New Zeeland och det finns praktiskt taget ingenstans dit du inte kan ta dig med buss. Det ultimativa busföretaget för backpackers är ”The Kiwi Experience” som är en överväldigande succè. Det är en väldigt billig transport upplevelse och man hoppar av och på bussen i hela New Zeeland som det passar en bäst. Det dyraste passet kostar 450 NZD och täcker både nord-och sydön.
The Kiwi Experience används huvudsakligen av unga rygsäcksresande, medan Kiwi Bus Passet har ett större ruttnät och används av flera olika generationer. Passet gäller för de flesta av de större bussbolagen, på tågsträckan som går tvärs över sydön och färjöverfarten mellan Picton och Wellington. Om man köper Kiwi-Bus-passet innan avresan, kan man spara upp till 40 procent av priset i New Zeeland.

Tåg

Järnvägsnätet i New Zeeland är välutvecklat. Över 4000 kilometer järnvägsräls täcker nästan hela landet. Det kan vara ett stort nöje att åka tåg, eftersom många av rutterna går genom ett fantastiskt landskap.

Taxi

Det finns taxibilar i alla städer över hela landet. De kör med taxameter, så man behöver inte förhandla om priset.

Biluthyrning

I alla större städer i New Zeeland finns det internationella såväl som lokala biluthyrningsfirmor. Bilkörning är, som så många andra saker, påverkat av Britterna. Att ratten sitter på vänster sida är störande nog i sig själv, att bilen till och med skall hållas på vänster sida av vägen kan lätt göra de inledande manövrerna på vägarna väldigt förvirrande. Säkerhetsbälte är ett måste, var man än sitter i bilen, blir man upptäckt utan får man böta omgående. Man måste vara minst 21 år för att hyra bil och ett nationellt körkort är det enda som krävs.

Båt eller färja

Det går flera färjor om dagen mellan Nord-och Sydön, närmare bestämt mellan Wellington och Picton. Överfarten mellan öarna är en attraktion i sig själv. Turen tar ungefär 3 timmar och kan erbjuda mången vacker syn från havssidan. Det är dyrt att få sin bil med sig och under högsäsongen kan platserna vara slutsålda flera månader i förväg. Pris per person är 44 NZD, bil 160 NZD.
Telefon: 0064 0800 658 999

Övrig transport

I stället för att hyra bil, kan man bestämma sig för att köpa en. Det är en investering, men med lite omtanke och tur kan det bli billigare än att hyra. Landsdelen Canterbury på Sydön har de dyraste bilpriserna i landet, så det är där man bör försöka sälja sin bil. Norrland och Nilson har några av de billigaste priserna.

Reseerbjudanden