Det stora gummisnoddshoppet

Världens högsta bungyjump finns i bungyjumpens hemland Nya Zeeland, närmare bestämt i Queenstown.
Det var här jag skulle företa mitt livs största vågstycke - ett elastiskt hopp från en helikopter på 300 meters höjd.
Det var svinkallt den morgonen då jag spatserade ned till A.J Hacketts bungycenter i Queenstowns centrum. Jag var inte särskilt nervös. Vindflöjeln vid vandrarhemmet visade att det blåste ganska ordentligt och jag räknade kallt med att hoppet skulle bli inställt. Det var först då jag kom till Bungy Center och såg att de andra hopparna började sätta på sig "airsuits" som det gick upp för mig att det var nu det skulle ske.

Det växlades inte många ord mellan oss hoppare. Folk talade lågmält två och två. Det var stillheten före stormen.
Från stationen gcik vi ned till en båttaxi som skulle föra oss till helikoptern.

Vad kastar jag mig ut i?
I båttaxin började tänka på vad jag egentligen var på väg att kasta mig ut i. Jag tänkte på alla saker jag skulle skrika när jag var på väg ned i repet. Vad skulle hända? Hur lång var snodden?

Efter en kort båttur kom vi fram till platsen där hoppet skulle ske. Vi såg bergen i horisonten. Vattnet var blått. Himlen var molnfri. Det blåste inte längre. Det var helt enkelt perfekt väder för bungyjump.

Here we go
Efter en kort vägledning och säkerhetsinstruktion gjorde sig den första hopparen beredd. Strax steg helikoptern till 300 meters höjd. Jag kände hur adrenalinet började pumpa runt i kroppen på mig och då jag tittade upp var helikoptern uppe på 300 meters höjd. Då den första personen hoppat från helikopterna var jag klar och strax därpå satt jag själv i helikoptern.

Jag försökte att vara cool och ta det lugnt, men alla förberedelser var som bortblåsta nu. Jag var yr och hade fjärilar i magen.

Jag kikade ned och såg att människorna på marken såg ut som legoleksaker. Jag kunde aldrig tro att 300 meter var så högt! Jag kände vikten av bungysnodden runt mina ben. Jag tittade på jumpmastern som log helt lugnt. Så skulle han ju också stanna kvar i helikoptern.

Hjärtat slog hårt i en hastighet jag inte trodde var möjlig. Jag tänkte igenom instruktionerna igen. Jumpmastern lossade säkerhetsselen. "Kom ihåg att le lugnt" hade han sagt på marken. Vid denna tidpunkt var ett lugnt smil det svåraste i världen att frambringa. Därefter sträckte han ut sin hand och började räkna ned: fem, fyra, tre, två, en och jag lät mig falla framåt ut i den tomma luften.

UUUUUUUAAAAAAAAAAHHHHHH
Jag hade egentligen planerat att skrika något annat på vägen ned, men det enda som kom över mina läppar var just "UUUUUUUAAAAAAAAAAHHHHHH". Jag märkte knappt när snodden sträcktes och jag kastades uppåt. Några sekunder senare var det över. Jag sänkte min livlina ned till marken. Helikopterna sänkte sig och folk på marken greppade mig och la mig på den trygga, fasta marken.

När helikoptern landat kom jumpmastern och frågade hur det gått. Jag svarade att det var riktigt bra och att det var dags att pröva ett vanligt bungyjump från en bro.

Väl hemma frågade mina vänner om jag inte ångrat att jag spenderade 1 000 kronor på några få minuters upplevelse. Så kan de heller inte förstå hur fantastiskt det är att göra något så gränsöverskridande. Jag svarar varje gång:

- Det var absolut värt pengarna. Pröva själv!


Bungyjumpens historia
Snoddhopp kommer från ögruppen Nya Hebriderna i Stilla Havet. Där har ursprungsbefolkningen som ett mandomsprov under lång tid kastat sig ut från bambutorn.
Detta inspirerade medlemmarna i The Oxford University Dangerous Sports Club. De kastade sig bland annat ut från broar och videofilmade hoppen.

Nyazeeländaren A.J Hackett inspirerades i sin tur av videofilmerna och det är först och främst tack vare honom bungyjump idag kan testas över hela världen.

Det klassiska hoppet
1987 smög A.J Hackett upp i Eiffeltornet och hoppade bungyjump i smoking. Detta visades på teve världen över och blev därmed världsberömt.
Åren efter företog han följande hopp:
- 90 meters hopp från en gondol i Tignes. Hoppet anpassades så att han vidrörde snön med händerna.
- Hopp från Aucklands börshus. Åter igen anpassades hoppet så att han rörde byggnaden nedanför med händerna.
- Hopp från helikopter på 350 meters höjd.
- Tandemhopp från 350 meters höjd.
- Världsrekordhoppet i landbaserat bungyjump på 180 meter från en skyskrapa på Nya Zeeland.

Helibungy är inte tillåtet
Det är inte längre möjligt att hoppa helibungy då detta förbjöds av säkerhetsmässiga skäl..

Världens högsta hopp
Världens högsta bungyjump kan idag göras från en bro över Bloukransfloden i Sydafrika. Hoppet är på 216 meter.

 
Författare:  Kenneth Karl Nielsen  |  Se författarens hemsida

Hitta resan här

 
Hitta billiga resor till hela världen
Resesökmotorn Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.
Travelmarket använder cookies till statistik, igenkänning m.m. Visa mer information. OK