Kairo – världens moder

Kenneth Nielsen

Mötet med Egyptens huvudstad är en speciell upplevelse. Redan på väg från flygplatsen till vårt första hotell mitt i natten la jag märke till att orten var levande. Det var inte bara för att bilarnas tutor sägs kunna hålla alla vakna. Jag kunde helt enkelt känna att det var liv i staden.

Då jag gick ut på gatan i Kairo för första gången visste jag att jag skulle tycka om Egypten. Det är svårt att beskriva precis vad det skulle vara, men det är en annan känsla av att man verkligen reser när man kommer till en annan kultur. Det är Egypten.

Varje gång jag kommer till ett nytt land eller en ny stad, använder jag en dag till att känna på stadens puls. Så den första dagen i Kairo promenerade jag och Peter runt i Kairo. Staden bjuder på en massa kontraster, gatorna är fulla av små butiker och i våldsam kontrast till dessa tornar stora kontorsbyggnader upp. Människorna på gatorna varierar från tilldragande kvinnor och män i traditionella muslimska klädedräkter till massor av människor klädda som i en europeisk storstad.

Denna första dag märkte vi också att det pågår en verklig kamp om turisterna. Man kan inte gå många meter i centrum utan att få frågan om man vill köpa ett studiekort, en tur till pyramiderna, köpa något i en tax-free butik eller något helt annat. Anyway, Kairo bjuder ju på några fantastiska attraktioner. Här kommer en beskrivning av dem vi besökte:

Old Kairo (Coptic Kairo)

Old Kairo har på ett gammalt fort, några kyrkor och ett kloster. Där utöver har stadsdelen en speciell stämning, som gör att man med lite fantasi kan tänka sig tillbaka hundra år i tiden. Detta gäller inte minst de smala gatorna mellan byggnaderna. Stadsdelen är absolut magisk så ta en promenad runt omkring de gamla byggnaderna och se en del av Kairo som är mycket mer avslappnad än centrum.

Islamic Kairo

Peter och jag besökte Islamic Kairo på en fredag. Dum idé. De flesta butiker hade stängt, så jag återvänder helt säkert nästa gång jag kommer till Egypten.
Lyckligtvis bjuder Islamic Kairo på annat än ett hektiskt handelsliv – den gamla fästningen ”The Citadel” tornar upp över staden och är mycket imponerande, dessutom finns det massor av moskéer i området.

Det Egyptiska Muséet

Egypten bjuder utan tvivel på världens största samling av föremål från den antika världen och den största samlingen av dessa finns på Det Egyptiska Muséet. Därför har det antika Egypten förtjänat en hel semester. Vi valde att spara detta till senare och koncentrerade oss på att gå lite mer på djupet omkring Tutankamon. Innehållet i hans grav är mycket imponerande. Det kan inte beskrivas, det måste ses. Vi använde en eftermiddag på museet, vilket är fullt tillräckligt om man inte vill gå till djupet med det antika Egypten.

Pyramiderna vid Giza

Ända sedan min barndom har det varit min dröm att besöka pyramiderna. Pyramiderna är nästan 5 000 år gamla och bara det att de fortfarnade står där är otroligt imponerande.

Vi besökte pyramiderna två gånger. Första gången för att se solnedgången över pyramiderna. Vi betalade ohyggliga summor för att rida in i området på kamelrygg. Från vår utsiktspunkt såg vi solen gå ner vid pyramiderna, så trots allt var turen värd pengarna.

Andra gången tog vi oss ut på dagtid för att vandra runt bland pyramiderna. Detta var en helt annan och mycket större upplevelse. Pyramiderna är kolossalt stora. Av alla stora verk skapade av människor (bl a Taj Mahal och Borobudur) överglänser pyramiderna dem alla. Prova att sluta ögonen och tänk på hur de såg ut ursprungligen med sina glänsande ytor. Det är imponerande, det är obeskrivligt hur man lyckades bygga dessa pyramider för så många tusen år sedan.

Tips

Egypterna får inte själva handla i tullfria butiker och ber därför ofta turister att köpa sprit, öl och annat till dem. Kom ihåg att du själv har en begränsad ranson och ta lämplig betalning för köpet.

Om du reser med buss – kontrollera priserna hos alla bolag. Det billigaste bolaget på en rutt kan vara det dyraste på en annan rutt.

Trafiken i Kairo kan verka skrämmande farlig i början. Tag det lugnt och håll nerverna under kontroll. Börja med att följa en egypter genom trafiken så lär du dig snart att det finns ett system i galenskapen.

Lär dig de arabiska talen. Det tar bara en liten stund och är till stor hjälp när du t ex ska läsa menyer. Det är en god idé att öva sig genom att läsa nummerplåtar.

Toppfoto (c) istockphoto / GivagaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.