vietnam

Krigsminnen lockar turister till Vietnam

Travelmarket
Det är över 40 år sedan dåvarande Saigon föll och Vietnamkriget tog slut. Idag har de gamla historiska krigsplatserna i Vietnam dammats av i nytt syfte och krigsminnena har blivit turistattraktioner.

Den står fortfarande kvar på gården, en av de nordvietnamesiska tankvagnar som forcerade järngrindarna till Återföreningspalatset i dåvarande Saigon (Ho Chi Minh-staden) på morgonen den 30 april 1975 och därmed satte punkt för Vietnamkriget. Den står där som en påminnelse om hur det kommunistiska Nordvietnam till slut besegrade den USA-stödda regimen i Sydvietnam. Den står där som en påminnelse om vem som fick sista ordet.

vietnamIdag är byggnaden en av de största turistattraktionerna i Ho Chi Minh-staden, som staden döptes till omedelbart vid krigsslutet. Varje cykloförare säljer en sightseeingtur som inkluderar ett stopp utanför byggnaden. Det är ganska talande. Det som förr var platser förknippade med historiska och mestadels blodiga händelser är idag förknippat med pengar. Krigsminnena har blivit en inkomstkälla sedan det tidigare slutna Vietnam öppnat dörrarna för turister och även amerikanska sådana. Och turisterna kommer i massor. Trots slogans som Vietnam är ett land, inte ett krig är det de krigshistoriska platserna turisterna ofta vill se och Vietnam visar upp.

Marknadsekonomin blomstrar på mikronivå i Ho Chi Minh-staden. Om det finns en möjlighet att tjäna några dong på något så tar man tillfället i akt. Kan man sälja något till turister så säljer man det. Kan man hyra ut sin cykel till turister så gör man det. Där det finns turister finns det försäljare. Och man kör runt betalningsvilliga turister till de historiska krigsplatserna: den tidigare amerikanska ambassaden varifrån helikoptrarna lyfte i alla hast när nordvietnameserna stormade in i syd, Krigsminnesmuseet, Ho Chi Minh-museet och inte minst de imponerande Cu Chi-tunnlarna.

cu chiCu Chi-tunnlarna är en av världens märkligaste platser. Här levde FNL (Front National de Libération) under kriget. Som mest fanns ett 25 mil långt tunnelsystem som sträckte sig från Ho Chi Minh-stadens utkanter till den kambodjanska gränsen. Idag är området landets sannolikt största turistattraktion. Trots massturismen är det ändå inte svårt att påmind om vad det egentligen handlade om: ett arton år långt, blodigt krig som slutade inte allt för länge sedan år sedan.

Vietnamkriget i korthet
– Efter Indokinakriget (1946-1954) blev Vietnam delat i nord och syd. Nordvietnam fick kommunistisk regim. 1960 blev Ho Chi Minh president. Sydvietnam leddes av den USA-stödda president Ngô Dinh Diêm. 1957 inleddes ett gerillakrig mot Sydvietnams president. Olika grupperingar samlades 1960 inom FNL som stöddes av Nordvietnam. Sydregimen fick militär rådgivning av USA.
– 1965 kom de första amerikanska förbanden för att stödja den allt mer desperata sydregimen. Kriget trappades upp. Som mest fanns över en halv miljon amerikanska soldater på plats. Även soldater från Thailand, Filippinerna, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland stred på Sydvietnams/USA:s sida.
– I mars 1972 startade FNL en omfattande offensiv. USA svarade med bombningar.
– 1972 bombade USA Nordvietnams huvudstad Hanoi i de så kallade julbombningarna efter att fredsförhandlingar brutit samman.
– 1973 drog amerikanarna bort sina styrkor. Kriget mellan Nordvietnam/FNL och Sydvietnam fortsatte.
– Den 30 april 1975 kapitulerade Sydvietnam då nordvietnamesiska tanks dundrade in på gården till Återföreningspalatset och formellt tog makten från general Minh som varit statschef i blotta 43 timmar efter att två sydvietnamesiska presidenter i hast lämnat landet.
– Vid krigsslutet hade 55 000 amerikanska soldater, 250 000 sydvietnamesiska soldater och cirka 925 000 soldater från Nordvietnam/FNL dödats. Över tre miljoner soldater skadades. Dessutom blev hundratusentals civila offer för kriget.
– I juli 1976 blev Nord- och Sydvietnam officiellt ett land som fick namnet Socialistiska Republiken Vietnam.

Några sevärdheter med anknytning till kriget
– Cu Chi-tunnlarna utanför Ho Chi Minh-staden är ett snillrikt tunnelsystem som var FNL-bas.
– Krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh-staden visar ensidigt och vinklat amerikanska krigsförbrytelser.
– Ho Chi Minh-museet i Ho Chi Minh-staden visar Ho Chi Minhs personliga ägodelar.
– Museet i Son My/My Lai visar bilder med mera på den amerikanska massakern i Son My.
– DMZ, den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydvietnam, var gränslinje mellan de stridande staterna och platsen för några av de blodigaste slagen.
– Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi där Ho Chi Minh mot sin vilja ligger balsamerad. Han dog 1969 och fick aldrig uppleva det enade Vietnam han kämpat för.

Se här för att hitta och jämföra olika resor till Vietnam, eller sök flygbiljetter på egen hand här.

Toppfoto (c) istockphoto / Tom-Kichi
Krigsminnesmuseet (c) istockphoto / xuanhuongho
Cu Chi-tunnlarna (c) istockphoto / chiakto

 



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.