9 sköna badorter i Bulgarien – vilken stad skall du välja?

9 sköna badorter i Bulgarien – vilken stad skall du välja?

Birgitte Oxlund
Bulgarien, som ligger på den östra delen av Balkanhalvön, med en lång kustlinje längs Svarta Havet, har blivit ett otroligt populärt resmål, och det är inte så svårt att förstå varför. Landet bjuder på kilometervis av härliga sandstränder, praktfull natur, spännande historiska sevärdheter, stor gästfrihet, stabilt sommarväder och inte minst gott vin och god mat från fina råvaror.

Dessutom är Bulgarien ett av de billigaste länderna i hela Europa, vilket gör att pengarna här räcker långt längre än i många Medelhavsländer. Sist men inte minst så tar det under tre timmar att flyga till landet. Men med det sagt, kan det ändå ofta vara svårt att välja vilken ort man skall besöka. Här finner du därför en lista över 9 sköna badorter i Bulgarien, och vilka typer av resenärer som de är mest populära hos.

Har du redan en tanke om vart i Bulgarien du vill semestra?

Du kan läsa hela artikeln eller så kan du hoppa direkt till en av de badorter som intresserar dig mest.


Läs också Charterresor till Bulgarien – de 100 billigaste resorna just nu

Golden Sands – Svarta havets riviera

Golden Sands

Golden Sands, som också kallas för Svarta havets riviera, har en hög standard och ligger i ett naturskönt område med gott om träd och grönområden. Namnet kommer av den gyllene sand som tillsammans med det vackra blå havet sätter en unik prägel på varje semesterfoto.

Golden Sands är en mycket livlig stad. På strandpromenaden och huvudgatan ligger mängder av lockande lokala och internationella restauranger, små barer, kaféer och butiker, där du kan köpa allt från konsthantverk till kläder, skor och väskor – och till riktigt bra priser. Det kan rekommenderas att smaka på de lokala rätterna, såsom grillat lamm, ”kavarmagryta” med mört kött och läckra grönsaker, och den härliga ostkakan ”banitsa”. Missa inte heller att smaka på det lokala ölet och de populära bulgariska vinerna. Efter middagen sprudlar området av liv, och du kan njuta en stilla kopp kaffe och varför inte en Pliska (bulgarisk brandy), allt ackompanjerat av en bedårande utsikt över det mäktiga Svarta havet.

Stränder och pooler: Semesterområdet ligger ut mot vattnet och har den mest vidunderliga sandstrand som är ca 4 km lång, och på några ställen upp till 100 meter bred. Stranden har finkornig sand och klart badvatten, men är inte långgrund. På kullarna över Golden Sands ligger det imponerande vattenlandet Aquapolis, där barn och vuxna med barnasinnet i behåll kan plaska och åka i anläggningens vattenrutschkanor – naturligtvis med utsikt över Svarta havet.

Nattliv: När mörkret sänker sig och tusentals små fina ljus tänds, så påminner byn om ett mini-Las Vegas, med en härligt berusande stämning. Omkring strandpromenaden och bargatan efter kl. 22 kan du välja mellan en uppsjö diskotek, nattklubbar, kasino och musikbarer.

Familjesemester: Även om Golden Sands är känd som en festlig stad, med ett intensivt nattliv, kan området också vara barnvänligt. Du behöver inte promenera många hundra meter bort från strandbarerna innan det blir lugnt och stilla.

Utflyktsmöjligheter:
Sätt på vandringsskorna och ta en uppfriskande promenad i den vackert kuperade terrängen, i gröna och sköna omgivningar.
Åk upp i bergen och upplev kulturen och stämningen i en äkta bulgarisk bergsby.
Åk på båtutflykt, och se hur vackert staden ligger, med sin gyllene sand, sitt blå hav och de gröna kullarna.
Åk till Varna, Bulgariens sommarhuvudstad, som bjuder på vacker arkitektur, imponerande shopping och ett sprudlande kaféliv.
Åk till Istanbul och ta del av miljonstadens alla frestelser, och upplev Sultan Ahmed-moskén, kanske bättre känd som Blå moskén.

Läge: Golden Sands ligger bara 17 km från Bulgariens tredje största stad; Varna.

Passar bäst till: Både barnfamiljer, par i alla åldrar, och unga som gärna vill ut i nattlivet.

Hitta en billiga charterresa till Golden Sands med avresa inom sex månader.

Sök efter charterresor till Golden Sands i Travelmarkets chartersökmotor här.

Sunny Beach – strand och fest så långt ögat når

Bulgarien

Sunny Beach är Bulgariens största turistresmål, med hundratals fina hotell och ett otal aktiviteter. Badorten bjuder på riktig fina shoppingmöjligheter och har ett närmast obegränsat antal förlustelser i form av barer, nattklubbar och restauranger. Även om staden har vuxit mycket genom åren, har den fortfarande kvar de humana priserna på både restauranger och i butiker.

Nattliv: Sunny Beach har ett livligt nattliv med barer. Den berömda Flower Street, som är gågatan i staden, är knutpunkten för allt detta, men de små sidogatorna och det inbjudande basar-området är också en upplevelse i sig själv.

Familjesemester: Precis som i Golden Sands kan du hitta ett semesterboende som ligger i stillsamma omgivningar, men ändå centralt. Här finns också riktigt gott om aktiviteter för barnfamiljer. Du kan välja mellan vattenland med roliga rutschkanor, snabba gokarts, vattensport eller bara ta det lugnt och leka med barnen på någon av de många lekplatserna.

Stränder: Sunny Beach bjuder på en av Svarta havets vackraste stränder. Speciellt lockar den nästan åtta kilometer långa sandstranden, och här finner du finkornig sand och härligt, varmt badvatten. Det är också långgrunt här, och den internationella blå flaggan vittnar om en badstrand för alla åldersgrupper och smaker. Längs stranden kan du stilla både hungern och törsten i någon av de många kioskerna, kaféerna och restaurangerna, och här finns även goda möjligheter att hyra solstolar och parasoller.

Passar bäst till: Barnfamiljer och par som söker ett stort utbud av både förlustelser och shopping.

Hitta en billiga charterresa till Sunny Beach med avresa inom sex månader.

Sunny Day Club Hotel
Sunny BeachSunny Day Club HotelBulgarien (7 nätter)Dubbelrum
2 619:-Välj
Ivana Palace Hotel
Sunny BeachIvana Palace HotelBulgarien (7 nätter)Superiorrum med balkong - 2 enkelsängar
2 856:-Välj

Sök efter charterresor till Sunny Beach i Travelmarkets chartersökmotor här.

Nessebar – full av historia och atmosfär

Semester i Bulgarien

Söder om Sunny Beach ligger den lilla idylliska halvön Nessebar, som är en av Europas äldsta städer, och en sann kulturpärla. Halvön är förbunden med fastlandet via en smal fördämningsbro, och det vackra läget är nästan fabelaktigt. Atmosfären i Nessebar är svår att beskriva och skall utan tvekan upplevas, men av de många saker som Nessebar är berömt för, kan nämnas de många läckra fiskrestaurangerna, mysiga och brokiga kullerstensgator, gamla ruiner och byggnader samt det imponerande antalet vackra kyrkor som finns i området. Nessebars unika historia och kultur har säkrat området en plats hos UNESCO, även om staden har vuxit sig långt större än halvön med samma namn. Den nya stadsdelen på fastlandet har inte det stora historiskt kulturella utbudet att bjuda på, men shoppingmöjligheterna är utmärkta, och något billigare än Sunny Beach.

Stränder: Nessebar har en härlig strand med långgrunt azurblått vatten och finkornig sand. Stränderna är privata och kan användas mot en avgift.

Läge: Det är fem kilometer till Sunny Beach, som du kan besöka med både taxi, de lokala bussarna, samt ett charmigt tåg. Sunny Beach kan du besöka om du önskar ett större utbud av restauranger och butiker, eller om du vill ta del av lite mer intensivt nattliv.

Passar bäst till: Barnfamiljer och andra som önskar en stillsam, avkopplande semester, samt för kulturintresserade.

Hitta en billiga charterresa till Nessebar med avresa inom sex månader.

Evridika
NessebarEvridikaBulgarien (7 nätter)Rum med balkong eller terrass
2 968:-Välj
Festa Panorama Hotel
NessebarFesta Panorama HotelBulgarien (7 nätter)All inclusiveRum (utsikt mot stad) med balkong
4 444:-Välj

Sök efter charterresor till Nessebar i Travelmarkets chartersökmotor här.

Varna stad – Bulgariens sommarhuvudstad

Bulgarien

Varna är en stad som fullkomligt osar av charm. Med sina 300 000 invånare är det Bulgariens största hamnstad, och den tredje största staden i landet. Varna är en stad, som inte bara är till för turister, utan också en stad som har en mycket rik historia. Här finner du också en härlig strand, vacker arkitektur, gott om fina kulturskatter, en mysig hamn och ett sprudlande kaféliv. I Varna finner du dessutom flera parker med vackra blommor och fontäner, amfiteater, planetarium, akvarium och till och med ett litet zoo.

Varna är en härlig stad att shoppa i. Gågatan i centrum omringas av smågator och gränder, och här finner du ett enormt urval av butiker med kända märkesvaror och gott om restauranger och kaféer, med allt från McDonald’s till franska kök. Ett extra plus är att priserna här är väsentligt lägre än i Golden Sands.

Nattliv: Här kan du festa hela natten lång i det intensiva nattlivet, och här finns ett flertal diskotek, barer och nattklubbar.

Stränder: I Varna finner du flera fina stränder med vit sand och ett livligt strandliv med barer och restauranger.

Läge: Varna ligger bara 17 km från Golden Sands.

Passar bäst till: Dig som söker ett stort utbud av förlustelser och shopping, men samtidigt gärna vill uppleva lite mer av det äkta Bulgarien.

Hitta en billiga charterresa till Varna med avresa inom sex månader.

Sök efter charterresor till Varna i Travelmarkets chartersökmotor här.

Albena – avkopplande strand- och stadsliv

Albena i Bulgarien

Reser du till Bulgarien med barn för att sola och bada, eller om du bara vill resa till ett lite lugnare ställe, är Albena ett perfekt resmål. Denna badort är ett välplanerat, stillsamt och frodigt resmål med gott om bra hotell i alla prisklasser. På dagen är det stranden som lockar. Här kan du slappa i en solstol under en parasoll, traska runt barfota i vattenkanten, bygga sandslott med barnen eller ta en trampbåt ut på Svarta havet. Behöver du mer aktiviteter kan du prova på vattenskidor, parasailing, ridning, bowling, minigolf och tennis.

Atmosfären i centrum är stillsam. Parallellt med stranden löper strandpromenaden, och här finns en mysig gågata med flera butiker.

Efter en lång dag på stranden i Albena så lockar kvällsaktiviteterna, och många söker sig mot den lilla huvudgatan eller strandpromenadens restauranger, tavernor och kaféer. Här kan du äta och dricka gott, och framförallt till humana priser med svenska mått mätt. Här finns också några få barer och diskotek, men det är inte något egentligt nattliv i Albena, och lugnet sänker sig över området omkring klockan 23.

Stränder: Staden har en sex kilometer lång gyllene och barnvänlig sandstrand. Här är det riktigt långgrunt, och därför extra barnvänligt, även för de allra minsta barnen. Här finns också fina möjligheter att prova på vattenskidor eller windsurfing.

Läge: ca 10-12 km norr om Golden Sands

Passar bäst till: Barnfamiljer och andra som önskar en stillsam och avkopplande semester.

Hitta en billiga charterresa till Albena med avresa inom sex månader.

Flamingo
AlbenaFlamingoBulgarien (7 nätter)Dubbelrum mot poolområdet
4 095:-Välj
Flamingo Grand
AlbenaFlamingo GrandBulgarien (7 nätter)Enrumslägenhet
5 645:-Välj

Sök efter charterresor till Albena i Travelmarkets chartersökmotor här.

Sveti Vlas – när du verkligen vill koppla av

Bulgarien

Den lilla charmiga staden Sveti Vlas har typiskt bulgariska kännetecken och en väldigt stillsam och avslappnande atmosfär, som kanske kommer ur det vackra läget mellan bergen och havet. Aktiviteterna är koncentrerade kring strandlivet, där du både kan aktivera dig och koppla av i solen.

Sveti Vlas är en förhållandevis ny stad, som de senaste tio åren vuxit upp längs Svarta havskusten. Staden har ändå ett rikt kulturliv omkring torget i stadens kärna, samt en stor och vacker hamn som ger Sveti Vlas en mer exklusiv framtoning jämfört med många av de andra städerna längs kusten. Längs stadens strandpromenad finns en rad bra restauranger, där du kan njuta en god måltid till rimliga priser – och samtidigt njuta den med svårslagen utsikt över havet. Här serveras allt från traditionella europeiska rätter till bulgariska specialiteter och läckra fisk- och skaldjursrätter.

Stränder: I Sveti Vlas finner du flera små stränder, vissa med sand och andra med småsten. Stranden som ligger i närheten av hamnen finkornig och mycket barnvänlig, och här kan du gå långt ut i vattnet innan det blir djupt.

Läge: Det är fem kilometer till Sunny Beach, som du kan besöka om du önskar ett större urval av butiker, restauranger och förlustelser. Lokala bussar trafikerar regelbundet sträckan mellan Sveti Vlas och Sunny Beach.

Passar bäst till: Barnfamiljer och andra som tillbringar större delen av semestern på stranden. Passar också paret som är på en romantisk semester och söker lite stillsamhet.

Sök efter charterresor till Sveti Vlas i Travelmarkets chartersökmotor här.

Pomorie – charm, natur och lerterapi

Pomorie Bulgarien

Pomorie är en mindre stad som är mysig och charmig på ett klassiskt bulgariskt sätt. Staden ligger på en smal och stenig halvö, som gränsar mot havet på den ena sidan och Pomoriesjön på den andra. I den gamla stadsdelen finner du ett mindre urval av restauranger och kaféer samt en liten shoppinggata.

Pomorie har två gamla kyrkor från 1700- och 1800-talet. Dessa kyrkor är mycket välbevarade och väl värda ett besök. Beläget i centrum finner man också klostret St. George från 1800-talet som har en beundransvärd arkitektur. Trivs du i naturen så får du inte missa ett besök till Pomoriesjön, som är skiljt från havet av en liten landremsa och lockar många ovanliga fåglar.

Pomorie är berömt för sin lerterapi, som av många anses tillhöra bland de bästa i världen. Runt i området ligger också flera vingårdar, som producerar välsmakande viner.

Stränder: Pomorie har sandstränder med friskt, klart vatten.

Läge: 18 km norr om Burgas och 18 km söder om Nessebar.

Passar bäst till: Dig som både vill uppleva strand, natur och kultur.

Sök efter charterresor till Pomorie i Travelmarkets chartersökmotor här.

Sozopol – en av Bulgariens charmigaste städer

Sozopol

Härliga Sozopol ligger på en halvö som skjuter ut i Svarta havet. Staden har historiska anor och grundades av utvandrade greker, och området blomstrade tack vare dess läge i direkt förbindelse med sjöfarten. Sozopol är först och främst känt för sin mysiga gamla stadsdel och för sin Apolloniakonst. Det är ett populärt resmål för konstnärer och författare, och omkring 50 av husen är klassade som nationalmuseum. I Sozopol finns också flera livliga marknadsplatser, och små butiker som säljer äkta hantverk och antikviteter till rimliga priser.

Den nyare delen av Sozopol kallas Harmanite och ligger på fastlandet. Här ligger de flesta hotellen, men avstånden är korta och det är inga problem att ta sig runt Sozopol till fots. När du blir trött av att promenera runt kan du slå dig ned på något av de charmiga torgen och beställa något att äta och dricka i skuggan av ett träd. Det finns gott om bra restauranger, och flera av dem har terrasser ut mot vattnet. Här kan du smaka på många goda lokala rätter, och du får garanterat färsk fisk.

Nattliv: Nattlivet i Sozopol är begränsat och koncentrerat till restauranger, kaféer och barer både i den nya och gamla delen av Sozopol.

Stränder: Om du söker sol och bad så finns flera härliga stränder att välja mellan. I Sozopol finns flera sköna sandstränder där du kan slappa dagarna i ända. Stranden i Harmanite är bred och med fin sand – och kanske därför den mest populära.

Läge: Sozopol ligger ca 35 km från Burgas, och du tar dig enkelt till Burgas med lokalbussen. Det är ett bra alternativ om du önskar lite omväxling från det stilla strandlivet i Sozopol, och om du vill ge dig ut på en shoppingrunda.

Passar bäst till: Barnfamiljer och par som nöjer sig med ett begränsat nattliv, och kanske är konst- eller kulturintresserade.

Sök efter charterresor till Sozopol i Travelmarkets chartersökmotor här.

Obzor – avkoppling och nöjen

Obzor är en mysig, liten stad vid Svarta havet, som på senare år har lockat fler och fler besökare. Staden ligger vid en vacker, 10 km lång sandstrand, så här finns optimala förhållanden för en riktig badsemester. Här finns också ett bra urval av restauranger, barer och kaféer, och i högsäsongen är här också ett par diskotek öppna. Området omkring strandpromenaden är ganska livligt under högsäsongen, medan du i själva staden kan uppleva den lokala kulturen. Obzor är också en bra utgångspunkt för utflykter till andra sevärdheter längs Svarta havets kust.

Stränder: 10 km lång sandstrand

Läge: Staden ligger ca 35 km från den livliga semesterorten Sunny Beach, och ca 40 km från den medeltida staden Nessebar.

Passar bäst till: Barnfamiljer och andra som önskar en stillsam och avkopplande semester, men som samtidigt gärna vill ha möjligheten till lite nattliv.

Hitta en billiga charterresa till Obzor med avresa inom sex månader.

Sunrise Blue Magic Resort
ObzorSunrise Blue Magic ResortBulgarien (7 nätter)All inclusiveDubbelrum
3 761:-Välj
Hotel Sunrise All Suites Resort
ObzorHotel Sunrise All Suites ResortBulgarien (7 nätter)All inclusiveSvit (utsikt över landskapet)
4 151:-Välj

Sök efter charterresor till Obzor i Travelmarkets chartersökmotor här.

Foton:
Toppfoto © istockphoto / Bodhichita
Foto från Golden Sands © istockphoto / Marholev
Foto från Sunny Beach © istockphoto / ecobo
Foto från Nessebar © istockphoto / zz1969
Foto från Varna © istockphoto / Master2
Foto från Albena © istockphoto / lifeinternational
Foto från Sveti Las © istockphoto / photobag
Foto från Pomorie © istockphoto / Valeriya
Foto från Sozopol © istockphoto / indigolotos



Lämna en kommentar

  1. Är förtjust i detta landet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.