Tropisk strand med palmer, kristallklart blått vatten och en klarblå himmel.

Sevärdheter Danska Västindiskaöarna

Danska Västindiskaöarna

Cruzan romdestilleri

En söt arom genomsyrar den varma luften ju närmare man kommer romdestilleriet vid West Airport Road på St. Croix. Här har man i århundraden framställt rom efter samma recept och det är just den processen man kan beskåda i destilleriet. Efter rundvisningen kan man få smaka på olika slags rom och man kan bland annat lära känna skillnaden mellan vit och gyllen rom.

Emancipationsparken

Mitt emot Garand Hotel på Toldbodgade, ligger Emancipationsparken. Den invigdes av Peter von Sholten till minne av slavarnas befrielse den 3 juli 1848. Många av St. Thomas officiella ceremonier avhålls här. Parken används också för friluftskoncerter och marknader.

St. George Village botaniska trädgård

Trädgården, på knappt sju hektar, har en intressant blandning av historia, flora och fauna. Den är byggd ovanpå en gammal indianboplats från tiden innan Columbus kom till öarna. En kaktusträdgård, en bit av regnskogen och stora mahognyträd, insvepta i ett tropiskt buskage, lockar många par som vill bli vigda i de vackra omgivningarna.

Synagogan i Crystalgade

Den judiska synagogan i Crystalgade är den näst äldsta i den västliga världen. Man kan fortfarande se den ursprungliga tegelstensgotiken från 1833. Innanför ligger det sand på golvet för att påminna om vandringen från Egypten.

Whim Plantation Museum

Detta välrenoverade stora hus och tidigare sockerplantage är i dag museum för antikviteter, konst, verktyg, porslin och historiska anteckningar från den danska perioden i St. Croix. Det gamla bageriet används fortfarande och kommer man förbi skall man smaka på en Johnny Cake, som bakas på traditionellt maner.

St. Croix

Fort Christiansværn

Den gamla huvudstaden Christianssted vaktas av fortet, som stod färdigt år 1749. Fortet som i dag är museum med utställningar av fängelsehål och soldaternas gemak, skyddade förr mot pirater. Fortet har också fungerat som kyrka och guvernörsbostad.

Fort Frederik

I Frederikssted ligger Fort Frederik, som ser ut som det gjorde den gång det blev färdigt, år 1760. Fortet byggdes för att skydda mot pirater och upproriska slavar. Vid fortet ligger frihetsplatsen, där Peter von Sholten den 3 juli 1848 frigav slavarna. Sedan 1976 har byggnaden fungerat som museum för bland annat slavarnas frihetsdeklaration.

St. Croix akvariet

Om man planerar att snorkla ger akvariet en bra introduktion till vad man kan förvänta sig att se under ytan. Akvariet, som ligger i Christianssteds gamla tullbyggnad, är fyllt med tropisk fisk, sjöpiggsvin, koraller och andra djur som lever i vattnet. Emellanåt används akvariet för undervisningsändamål.

St. John

Annabergplantagen

Den tidigare sockerplantagen från 1700-talet, Annaberg, är St. Johns mest besökta historiska sevärdhet. Här kan bland annat se ruinerna av sockerkvarnen, slavarnas baracker och skorstenen till kokeriet.

Jungfruöarnas nationalpark

I nationalparken, som täcker två tredjedelar av ön, finns det möjlighet att deltaga i 22 olika guidade turer, som går via Reef Bay Trail. På vägen kommer man förbi parkens många sevärdheter och stannar vid utsiktsställen.

St. Thomas

Blackbeard slottet

Tornet räknas av de flesta som ett av de viktigaste och äldsta existerande byggnaderna på öarna. Efter 1679, då det stod färdigt, var det ett piratnäste, vilket är orsaken till att det i dag heter Blackbeard’s Castle. I dag är det ett hotell.

Government House

När man kämpat sig upp för trappan från Norre Gade till Government Hill, står man framför en byggnad som den danske generalguvernören lät bygga 1867. I dag är det den amerikanske guvernören som håller till här. Byggnadens gatuplan är öppet för besökare. Vid sidan ligger det vackra Seven Arches Museum

Tegelstenstrappan med de 99 stegen.

Den långa tegelstenstrappan, som utan tvivel är Charlotte Amalies mest berömda trappa har i verkligheten 103 steg. Den leder från Guvernörhuset till Blackbeards Castle och är byggt av dansk tegelsten som skeppen använde som barlast.

Boka dina sevärdheter här