Diskobukten
Hannibals Hus och Trädgård
Hannibals Hus och Trädgård finner man i Saqqaq. Hannibal Fencker var berömd för sina växthus, som var världens nordligast belägna. Trots belägenheten lyckades Hannibal med att få de oroligaste växter att växa i sin trädgård, och år 1973 fick han Det Kongelige Haveselskabs (Det Kungliga Trädgårdssällskapets) silvermedalj för ypperlig trädgårdsskötsel.
Qeqeertarsuaq området
På Qeqeertarsuaq i Diskobukten finner man Lyngmarksglaciären. Här kan man åka hundsläde om sommaren när solen skiner. Det krävs en vandringstur på ett par timmar att komma till toppen av glaciären, men det är värt all ansträngning.
Godthåb
Hans Egede Statyn
På vägen ner till den gamla kolonihamnen kommer man förbi ett hus byggt i gul granitsten. Idag är det landstyreordförandets bostad, men förut var stadens grundare bosatt i huset.
Jultomtens Sommarhus
Vid Uummannaq ligger det ett litet trähus, som efterhand har blivit ganska berömt. Huset ligger i Spraglebukten vid foten av Uuummannaq-fjället. Huset har blivit känt som jultomtens sommarhus, och även om man inte får syn på tomten, kan man bra få en aning om att där om sommaren bor en äldre herre med långt vitt skägg.
Kolonihamnen
Kolonihamnen är Nuuks första hamn. Många av de gamla kolonihusen står kvar och ger ett god uppfattning av hur den tidigare kolonin såg ut. I hamnbassängen kan man ofta se kajakpaddlare öva sig i kajapaddlandets svåra konst.
Samuel Kleinschmidt Lyktstolpe
Samuel Kleinschmidt (1814-1866) tillhörde de tyska hernhut-missionärer. Han bodde en bit utanför staden, och det sägs, att han varje morgon på sin väg till seminariet hängde sin lykta på denna stolpe. Här hämtade han den igen när han skulle hem om kvällen.
Grönland
Apparsut fjället
Upernavik kommun i det nordvästliga Grönland är känt för sina många fågelfjäll. På det största fjället, Apparsut, häckar över 100.000 sillgrisslor, och det är de som har gett namn åt fjället. Appa betyder sillgrissla och sut betyder fjäll på grönländska.
Bygden Oqaatsut
Oqaatsut är en av de fyra bygder, som ligger i Jakobshamns kommun. Förut häckade storskarven i området bakom bygden, därav dess namn. Oqaatsut betyder storskarvarna. Man kan komma till middag eller kaffemik hos en lokal familj, om man gör en överenskommelse med stadens egen turistförening.
Grönlands National museum och arkiv
Muséet ligger vid kolonihamnen i Nuuk. På muséet kan man se de berömda mumierna från Qilakitsoq, vilka är otroligt välbevarade. Muséet har också en utställning av kajaker, konbåtar samt grönländska dräkter från olika distrikt och tider.
Inlandsisen
Indlandsisen täcker över 85 procent av Grönlands areal. Den bildades för 2-3 miljoner år sedan, när klimatet plötsligt blev kallare. Snön blev liggande och omvandlades efter ett antal år till is. På de tjockaste ställena är inlandsisen över 3000 meter tjock.
Isbjörnar
I vintermånaderna kan man se isbjörnar. De går bokstavligt talat precis förbi bygden, när havet om vintern är fruset. Därför skjuts det relativt många isbjörnar vid bygden.
Jultomten
Jultomten bor på ett väldigt isslott i Grönland. Det har efterhand blivit accepterat av alla de hjälp-jultomtar och tomtenissar som bor på andra ställen i världen. När barn sänder sina önskelistor till jultomten läggs breven i världens största postlåda, som finns i Nuuk. Den står utanför jultomtens postkontor.
Kulturhuset Katuaq
Grönlands kulturhus, Katuaq, mitt i Nuuk. Det öppnade 1996 och skall vara med att styrka Grönlands roll i det nordiska samarbetet. I huset visas det film om Grönland, där avhålls konstutställningar och spelas teater. I Kulturhuset finns också Grönlands första biograf.
Nationaldräkter
Den grönländska nationaldräkten består för kvinnornas del av kamicker i sälskinn med vackra broderier. Men det finaste är det pärlbroderi, man ser på kragen av kvinnornas anorak. Sirliga mönster av tusentals pärlor som broderas för hand.
Utomhusgalleriet Sten och Människa
I Julianehåb finner man ett imponerande utomhus galleri. Konstnären Aka Høgh var initiativtagare till projektet, där 18 nordiska konstnärer arbetade tillsammans med att skapa ett utomhusgalleri. Runt om i staden finns ca. 30 stenskulpturer, som på många ställen är uthuggna direkt ur berget.
Uummanaq fjället
Vid foten av det karakteristiska fjället ligger den tidigare boplatsen Uummanaq, nuvarande Thule. Boplatsens invånare tvångsflyttades av amerikanarna under kalla kriget för att ge plats åt en militärbas.
Jakobshavn
Jakobshamn Museum
Byggnaderna, som idag är ett museum, var platsen där polarforskaren Knud Rasmussen föddes. En del av muséets utställning beskriver polarforskarens resor och innehåller saker från hans barndomshem. Utanför museumsbyggnaden har man uppfört traditionella grönländska byggnader, bland annat en kopia av en torvhydda.
Kytkan Naalakatta Illua
Kykan byggdes ursprungligen på Quillissat, men när staden stängdes flyttade kyrkan tillsammans med invånarna till Ililssat år 1973. Naalakatta Illua betyder ”Vårt Hus”.
Kärringklyftan
För att komma till kärringklyftan skall man vandra en bit från Jakobshamn. Det sägs att de gamla i boplatserna förr i tiden kastade sig ut från klyftan, om boplatsen upplevde dåliga tider och de kände att de var till besvär.
Julianehåb
Frälsarens Kyrka
Kyrkan byggdes år 1832 och är stadens första kyrka. I kyrkan finner man en frälsningskrans, och det är det enda som hittades från det förlista skeppet Hans Hedtoft. Hans Hedtoft förliste vid Kap Farväl år 1959.
Hvalsey
Hvalsey är ruinerna av en gammal nordbokyrka, som ligger en bit utanför staden. Ruinen är nästan intakt. Den användes sista gången av nordborna år 1408. Kyrkan mäter 8 gånger 16 meter, och dess murar är 1,5 meter tjocka.
Julianehåb Museum
Museet i Julianehåb har en mycket fin samling av lokala föremål som harpuner och kajaker. Muséet ligger i stadens gamla smedja från 1871, och byggnaden är i sig själv intressant. Kanonen framför muséet är placerad där av polarforskaren Knud Rasmussen, som har hämtat den med sig från östkusten.
Upernavik
Kullorsuaq fjället
Kullorsuaq betyder ”Den stora tummen”. Nära bygden ligger det stora, karakteristiska Tumfjället. Det kallas också Djävulens Tumme på grund av att det var det sista besättningen på ett engelskt valfångsfartyg såg, förrän fartyget skruvade ner sig i isen. Kullorsuaq är den nordligast belägna bygden i Västgrönland.
Navaranas grav
På gravgården i Upernavik ligger polarforskaren Peter Freuchens fru, Navaran, begravd. Under den femte Thule expeditionen år 1921 blev hon sjuk och dog. Graven är stöpt i betong och är mycket iögonfallande. Navarana hade inte blivit döpt, så prästen vägrade att begrava henne. Därför utförde Peter Freuchen själv begravningen.
Upernavik ön
På ön ligger områdets högsta punkt, Livets Topp, som är 151 meter högt. Härifrån har man en fantastisk utsikt över bukten och de öar som ligger här. På ön ligger också den gamla jaktboplatsen, Qataarmiut.
Uppernavik museum
Muséet är det nordligast beliggande frilandsmuséet i hela världen. Muséet består av hela den gamla stadsdelen, och man kan se många hus från kolonitiden. Bland annat kan man se den gamla sockengården från 1863 samt den gamla kyrkan, som byggdes 1839. Byggnaderna innehåller en stor samling historiska föremål. Hitta inspiration till Grönland här
Om du vill veta mer om Grönland, kan du hitta ännu mer information här på sidan.
Vill du bara veta mer om Grönland - kolla in vår reseguide till Grönland.