Panoramavy över en lugn sjö med kringliggande berg och en klarblå himmel.

Sevärdheter Guatemala

Antigua

Maya-museet Casa K’ojom

Mayafolkets kultur utvecklas med tiden. 1984 började Samuel Franco att resa runt och fotografera ceremonier och spela in musik. Efter tre år sammanställde han resultatet, som nu kan ses och höras på Casa K’ojom. Det är en imponerande samling, som berättar stora delar av mayafolkets historia.

Parque Central

Parque Central fungerar som samlingsplats, både för invånarna och turister. Det är mysigt att ta sig en promenad här och man kan köpa kläder, lergods, dockor, mattor och annat hantverk på en liten marknad.

Vulkaner

Det är mycket populärt att klättra i vulkanerna runt staden, och det är en imponerande vy att kunna se ut över hela området. Det har dock förekommit en del rån och till och med mord, så man bör vara med i en grupp skyddad av beväpnade vakter.

Chichicastenango

Marknadsplatsen

Torsdagar och söndagar avhålls det marknader – de första bodarna ställs upp redan vid soluppgång. Handeln är livlig och till tider smått kaotisk. Man kan köpa nästan allt på marknaden, ända tills bodarna börjar stänga sist på eftermiddagen. Man kan ofta göra ett bra köp vid stängningsdags eftersom man hellre säljer billigt än packar ihop.

Maya-altaret Shrine of Pascual Abaj

Utanför Chichicastenango ligger ett gammalt maya-altare som sägs vara hundratals, kanske tusen, år gammalt. Altaret används fortfarande till offer till en jordguden, som är mayakulturens fruktbarhetsgud. Om du besöker platsen, kan du med lite tur uppleva ett offer med exempelvis en kyckling.

Santo Tomás kyrkan

Denna koloniala kyrka byggdes 1540. Trots att den officiella religionen är katolsk liknar ritualerna ofta maya-ritualer mer än katolska. Kyrkans arkitektur är imponerande, med en trappa lik dem som byggdes i pyramiderna från gammal tid. Trappan är avsedd för högtstående personer, så som vanlig besökare bör man använda en annan ingång.

Flores

Grutas Actun-Can grottorna

Grutas Actun-Can grottorna är kalkstensgrottor med imponerande formationer. Det går guidade turer i grottorna, men det är en bra idé att ta med sig ficklampa så man kan vara säker på att få med hela upplevelsen. Området som omger grottorna är fascinerande och det går många stigar som ger goda möjligheter för en för en att uppleva landskapet.

Sjön Lago de Petén Itzá

Båtturer på sjön är mycket populärt. Man kan både själv hyra eller åka med arrangerade turer. Dessa lägger till vid byar utmed stranden och seglar runt lagunen La Guitarra.

Guatemala

Santa Lucia Cotzumalguapa området

Santa Lucia Cotzumalguapa är en viktigt plats om man intresserar sig för mayakultur och dess konst. Sockerfälten gömmer på många sten med inhuggna bilder. Det finns välbevarade artefakter från gamla tider och det finns ett flertal kultplatser. En intressant plats om man vill veta mer om mayafolket.

Centroamérica parken

I parken hittar du Casa de la Cultura, där Museo de Historia Natural huserar. Här visas gamla maya-artefakter och det berättar om den liberala revolutionen i Centralamerika. Utanför Casa de la Cultura, i parkens sydliga hörna, hittar du en liten mysig marknadsplats där det säljs dagligvaror och hantverk av olika slag.

Fuentes Georginas-området

Utanför Quetzaltenango ligger detta imponerande landskap, som bjuder på tropisk växtlighet med färgrika blommor. Här finns också källor med naturligt varmt mineralvatten som sägs bjuda på landets vackraste simturer.

Hamnstaden Puerto Barrios

Puerto Barrios var en gång en mycket viktig hamnstad i området. Den byggdes för att ha en hamn där skepp kunde lastas med bananer till New York och New Orleans. Senare har man byggt en ny och modernare hamn söder om staden. Detta har resulterat i att Puerto Barrios blivit en stillsam stad där det inte händer så mycket. Härifrån kan man dock ta båten till Livingston.

Handelsstaden Zunil

I närheten av Quetzaltenango ligger den lilla handelsstaden Zunil. Den ligger oerhört vackert placerad, omkransad av höga berg, som domineras av en ännu högre vulkan. På måndagarna är det marknadsdag, men även stadens vackra kyrka och mysiga atmosfär gör att staden är värd ett besök.

Plaza Mayor

Plaza Mayor ligger i mitten av staden och är centrum för många butiker. Särskilt söndagar är platsen värd att besöka. Här ses tusentals lokala, som kommer dit för att slappna av och höra salsa som spelas av talrika band.

Panajachel

Byn Santiago Atitlán

Santiago Atitlán är kanske det populäraste målet för dagsutflykter från Panajachel. Det är en liten byn som verkligen visar livet i Guatemala, med dess avslappade atmosfär och de lokalas färgrika klädedräkt.

Byn Sololá

Sololá har dragit till sig handelsresande sedan århundraden tillbaka. Byn har många marknadsplatser och de flesta är fortfarande scen åt livliga och kaotiska marknadsdagar.

Sjön Lago de Atitlán

Lago de Atitlán ligger i en gammal utbränd vulkankägla. De flesta kommer dit för att simma, bada och koppla av. Landskapet är fantastiskt med alla de vulkaner som omger sjön.

Tikal

Tikal templen

Detta monumentala maya-område från äldre tid ligger nordväst om Flores. Placerade mitt i djungeln bjuder de 44 meter höga templen på en fantastisk upplevelse när man ser dem resa sig mitt inne bland träden. I Tikal upplever man den fascinerande regnskogen samtidigt som man kan utforska mayafolkets gamla tempel, palats och pyramider.

Boka dina sevärdheter här