Sevärdheter Haiti

Sevärdheter Haiti

Staden Fort Liberté (Cap Haiten och nordkusten)
Fort Liberté är en sömnig liten stad vid Mancenille-bugten. När man ankommer till staden, som bara har ett telefonnummer till alla inbyggarna, är det svårt att föreställa sig, att det engång har varit en strategiskt vigtig stad. För att komma in till staden skall man igenom en stor gul båge, och följer man vägen mot havet kommer man til Fort Dauphin, Fortet som blev uppfört av franskmänden i 1731, är efter en nylig restauration i fint skick och är värd att besöka.
Staden Gonaïves (Gonaïves)
Vill man övervara en af de två voodoofestivaler, Soukri eller Souvenance, är Gonaïves ett bra ställe att vara. Voodoofestivalerna hålls på vägen mellan Gonaïves och Cap Haïtien. Det var i denna lilla, dammiga stad President Jaques Dessalines i 1804 förklarade Haitis oavhängighet, och hans hustru är begravd på stadens kyrkogård.
Citadellet (Haiti)
Det tog Henri Christophe 15 år att bygga detta fort, som skulle kunna motså ett förmodat nytt angrep från franskmännen. Det förblöffande byggeri är uppfört på toppen av det 900 meter höga berget Pic la Ferriére och stog färdigt i 1820. ôver 20.000 män, varav många dödde, hadde medvärkat till uppförelsen.
Fortet La Navidad (Haiti)
La Navidad var det fösta europeiska fort, som blev uppfört i Den nya Världen. En del av byggmaterialet var vrakgods från Colombus skepp, Santa Maria, som sjönk utanför Haitis norra kust den 24. december 1492. I dag kan man inte se mycket av fortet, det blev jämnat med jorden av Arawak indianer, men i staden Limbé kan man se några spännande reliker från både europeér och arawak-indianer.
Konstmuseummet (Haiti)
Musée d'Art Haïtien, som ligger i huvudstaden, har en mycket fin samling av haitisk konst. Samlingen inneholder bland annat storslagna värk av Hector Hyppolite, Philomé Obin och Robert S. Brice. Där finns också skiftande utställningar av dias och fotografier.
Kreaturmarknaden Croix de Bouquets (Haiti)
Croix de Bouquets, som ligger öst om Port-au-Prince, är värd för en av de största kreaturmarknader i Haiti. Varje fredag transporteras getter, svin, kor och hästar till marknaden, och luften fylls med ljudet av bölande kor, och bönder som köpslår. Staden har också en stark voodootradition och flera hemmliga selskab hör hemma i staden.
Nationalparken (Haiti)
I nationalparken Parc la Visite hittar man en av de mest spektakulära trekkingrutter på Haiti.Den seks timmar långa turen genom Massif de la Selle är inte for nybörjare och bjuder på stora ansträngningar. Man kommer upp i över 2000 meters höjd, och det rekomenderas at ta med sig tillräckligt med mat, vatten och varma kläder.
Palatset San Souci (Haiti)
Palatset, som uppfördes på Henri Christophes begäran, stod färdigt i 1813. Det skulle övergå Versailles vid Paris i prakt och skönhet, och i sin storhetstid var slottet en seriös konkurrent. Slottet blev definitivt förstörd av jordbävningen, som övergick Cap Haïtien i 1842. I dag kan man se de vackra ruiner, som ger en tydlig bild av slottets storhet.
Trou Caïman sumpen (Haiti)
Det bästa ställe att se vattenfåglar är vid Trou Caïman. Trou Caïman betyder ursprungligt "alligator-hål", men det finns inte längre alligatorer i den stora sumpen. Istället hittar man över 50 fågelarter, bland annat färgstrålande flamingos.
Voodoo Tempel (Jacmel)
I Jacmel finns det en stark voodoostradition, och här finns många voodootempel. Några är svårare att få tillträde till än andra, och det rekommenderas att ta med en guide. När man besöker ett voodootempel, skal präster och prästinnor behandlas med respekt.

Område och stadsguider

Hitta resan till Haiti här

Reseerbjudanden
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Resesökmotorn Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.
Travelmarket använder cookies till statistik, igenkänning m.m. Visa mer information. OK