Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Haiti

Cap Haiten och nordkusten

Staden Fort Liberté

Fort Liberté är en sömnig liten stad vid Mancenille-bugten. När man ankommer till staden, som bara har etttelefonnummer till alla inbyggarna, är det svårt att föreställa sig, att det engång har varit en strategiskt vigtig stad. För att komma in till staden skall man igenom en stor gul båge, och följer man vägen mot havet kommerman til FortDauphin, Fortet som blev uppfört av franskmänden i 1731, är efter en nylig restauration i fint skick och ärvärd att besöka.

Gonaïves

Staden Gonaïves

Vill man övervara en af de två voodoofestivaler, Soukri eller Souvenance, är Gonaïves ett bra ställe att vara.Voodoofestivalerna hålls på vägen mellan Gonaïves och Cap Haïtien. Det var i denna lilla, dammiga stadPresident Jaques Dessalines i 1804 förklarade Haitis oavhängighet, och hans hustru är begravd på stadenskyrkogård.

Haiti

Citadellet

Det tog Henri Christophe 15 år att bygga detta fort, som skulle kunna motså ett förmodat nytt angrep från franskmännen. Det förblöffande byggeri är uppfört på toppen av det 900 meter höga berget Pic la Ferriére och stog färdigt i 1820. ôver 20.000 män, varav många dödde, hadde medvärkat till uppförelsen.

Fortet La Navidad

La Navidad var det fösta europeiska fort, som blev uppfört i Den nya Världen. En del av byggmaterialet varvrakgods från Colombus skepp, Santa Maria, som sjönk utanför Haitis norra kust den 24. december 1492.I dag kan man inte se mycket av fortet, det blev jämnat med jorden av Arawak indianer, men i staden Limbékan man se några spännande reliker från både europeér och arawak-indianer.

Konstmuseummet

Musée d’Art Haïtien, som ligger i huvudstaden, har en mycket fin samling av haitisk konst. Samlingen inneholder bland annat storslagna värk av Hector Hyppolite, Philomé Obin och Robert S. Brice. Där finns också skiftande utställningar av dias och fotografier.

Kreaturmarknaden Croix de Bouquets

Croix de Bouquets, som ligger öst om Port-au-Prince, är värd för en av de största kreaturmarknader i Haiti.Varje fredag transporteras getter, svin, kor och hästar till marknaden, och luften fylls med ljudet av bölande kor, ochbönder som köpslår. Staden har också en stark voodootradition och flera hemmliga selskab hör hemma i staden.

Nationalparken

I nationalparken Parc la Visite hittar man en av de mest spektakulära trekkingrutter på Haiti.Den seks timmar långa turen genom Massif de la Selle är inte for nybörjare och bjuder på stora ansträngningar. Man kommer upp i över 2000 meters höjd, och det rekomenderas at ta med sig tillräckligt med mat, vatten och varma kläder.

Palatset San Souci

Palatset, som uppfördes på Henri Christophes begäran, stod färdigt i 1813. Det skulle övergå Versailles vid Paris i prakt och skönhet, och i sin storhetstid var slottet en seriös konkurrent. Slottet blev definitivt förstörd av jordbävningen, som övergick Cap Haïtien i 1842. I dag kan man se de vackra ruiner, som ger en tydlig bild av slottets storhet.

Trou Caïman sumpen

Det bästa ställe att se vattenfåglar är vid Trou Caïman. Trou Caïman betyder ursprungligt ”alligator-hål”, men det finns inte längre alligatorer i den stora sumpen. Istället hittar man över 50 fågelarter, bland annat färgstrålande flamingos.

Jacmel

Voodoo Tempel

I Jacmel finns det en stark voodoostradition, och här finns många voodootempel. Några är svårare att få tillträde till än andra, och det rekommenderas att ta med en guide. När man besöker ett voodootempel, skal präster och prästinnor behandlas med respekt.

Jacmel och sydkysten

Bassins Bleu området

Om man tillbaka lägger en tolv kilometer lång tur genom bergen nordvest om Jacmel, kommer man till BassinsBleu, där finns förenade kristalblå bassänger. Där är mineraler i vattnet, de ger vattnet den fantastiska färgen.

Macaya National Park

Bergen i Nationalparken är täckta av regnskog, och tycker man om att trekka, går det några vackra turerigenom det barska landskapet. Den mest krävande turen tager fyra dagar och går till toppen av Pic Macaya, som är 2347 meter hög.

Jérémie

Staden Jérémie

Jérémie är den mest isolerade stad på Haiti. För att komma fram till staden skall man igenom ett mycket svårt tillgängligt område. Även om staden långtifrån är ett vackert syn, är den ändå värd att besöka pågrund av den spännande historia och säregna stämning.

Port-au-Prince

Den katolska katedralen Notre Dame

Notre Dame Catholic Cathedral ligger i huvudstaden Port-au-Prince.Det är stadens största katedral, och den stod färdig i1915. Den är byggd av rosa och gula sten, och har två stora torn på byggningens västliga sida.

Jernmoskéen

Marché de Fer är uppförd i 1889 av gammalt jern. Arktiektoniskt är den östlig och liknar en arabisk moske,komplett med minareter. Den blev framställd i Paris och löst uppställd på stadens marknad Les Halles. I november1891 blev moskéen invigd av president Florvil Hyppolite.

Katedralen Sainte Trinité Episcopalian

Arkitektoniskt sett är kyrkan ganska ointressant, men invändigt är väggarna dekorerade med fantastiska bibelskamålningar. De är målade av landets störste ”godtrogna” konstnärer. Häribland Philomé Obin, Vilson Bigaud ochCastera Bazile.

Konstmuseummet

Musée d’Art Haïtien, som ligger i huvudstaden, har en mycket fin samling av haitisk konst. Samlingen inneholder bland annat storslagna värk av Hector Hyppolite, Philomé Obin och Robert S. Brice. Där finns också skiftande utställningar av dias och fotografier.

Kyrkogården i Port-au-Prince

Kyrkogården i Port-au-Prince är otroligt stor och fylld med pastellfärgade gravar. Några av de högtliggande grav-kamrarna är större och mera dekorerade, än de flesta av husen i stadens slumkvarter. Man skall vara uppmärksompå att man kan se öppna gravar, där likrövare har varit i färd.

Maiso Défly bygningen

I Port-au-Prince ligger Maison Défly, som är ett storslaget eksempel på galjonsarkitekturen under 1900-talet. Där liggerett litet museum i huset med kreolska möbler.

SevärdhetMuseet Panthéon National

Musée du Panthéon National, som ligger i Port-au-Princem är ett modernt och närmast underjordiskt museum. Namnen på de män, som slogs för oavhängighet är ingraverade i museummets väggar, och där finns en stationär utställning, som beskriver Haitis historia och kampen för oavhängighet.

Boka dina sevärdheter här