Kvällsbild av Västra muren och Klippdomen i Jerusalem, upplysta byggnader och människor vid muren.

Sevärdheter Israel

Eilat

Dolphin Reef

Dolphin Reef är en annan av Eilats berömda attraktioner. Här kan man antingen snorkla eller dyka med delfiner, under förutsättning att de själva är med på det såklart. Det är nämligen fritt fram för delfinerna att lämna inhägnaden om de inte har lust att leka mer. Men det sker lyckligtvis sällan, och man har ofta sådan tur att de kommer aldeles nära inpå och låter sig klappas.

Dykning

Eilats allra mest populära attraktion är dykturer till korallreven. Flera firmor erbjuder sina tjänster och man finner dem generellt sett på Coral Beach. Några förväntansfulla resenärer är inte riktigt så överväldigade av dykmöjligheterna som dykfirmorna själva, men under alla omständigheter är säkerhetsföreskrifterna vanligtvis i sin ordning och om man inte har dykcertifikat innan, kan man ta det. For den oerfarne och den lite erfarne dykaren er Eilat under alla omständigheter mer än fantastiskt.

Undervattensobservatoriet

Andra aktiviteter är båtarna med glasbotten och undervattensobservatoriet, där man torrskodd kan se närmre på koraller och fisk. I undervattensobservatoriet kan man, från en undervattensglasvägg se direkt ut på djurlivet i Rödahavet. Om det inte skulle vara livligt nog, så har observatoriet ett fint supplement i form av akvarium; där fiskarna inte utan vidare kan sticka iväg. Det kan de istället från glasbottenbåterna, och det gör de också lite då och då, och turistens utbyte av mötet sticker iväg med fisken.

Haifa

Clandestine Immigration & Navy Museum

Clandestine Immigration & Navy Museum är det mest intresssanta att se i Haifa, när det gäller museer. Här beskrivs den dramatiska historien från åren före, under och efter andra världskriget; när judar i tiotusental från hela Europa försökte ta sig till det heliga landet, men blev förhindrade av de brittiska myndigheterna.

Elijahs grotta

Elijahs grotta har stor betydelse för alla de tre stora religionerna i Israel. Det skall ha vart här som Elijah gömde sig undan kung Ahab och drottning Jezebel, efter att han dödat 450 präster i Ba’al. Man kommer till grottan med hiss från Karmelitklostret, som också är värd ett besök.

Karmelberget

Även om Haifa är en modern stad, rymmer den också möjligheten för avslappnande promenader på gator som klamrar sig fast vid Karmelbergets branter.

Israel

Det Döda Havet

Det Döda Havet innehar en suverän förstaplats i kategorin ”egendomliga naturfenomen”. Med sin höga salthalt är havet fullständigt ränsat på liv. Istället kan turister få sig en lustig, och ibland smärtsam, flyt-tur på ytan. Det är helt enkelt omöjligt, och säkert inte heller någon god idé, att försöka komma längre ned i det ljumma, tjocka vattnet.

Ein Gedi området

Vid Ein Gedi-kibbutzen finns det en härlig oas med en fin naturpark. Parken sträcker sig genom en klyfta och bjuder på ett fint djurliv och tropiska plantor. Nedanför kibbutzen ligger en av de mest populära stränderna i Dödahavsområdet.

Födelseskyrkan

I motsättning till andra berömda kyrkor, är Födelseskyrkan först och främst en kyrka till bruk för gudstjänster och religiösa ceremonier. Derför använder man inte lika mycket krut på att ge service åt turister, som man kan uppleva i t ex Jerusalem. Kyrkan är bokstavligt talat byggd på den plats där man menar att Jesus blev född och kyrkan är en stor upplevelse, oavsett hur kristen man är. Själva grottan där Jesus föddes är inte öppen under hela kyrkans öppettid, så undersök öppettiderna innan du sätter kursen mot Betlehem.

Hamnstaden Jaffa

Hamnstaden Jaffa är absolut värt ett besök. Samhället var i sin tid ensam på stranden, men har i löpet av de senaste 50 åren blivit uppslukad av storstaden. Men sina krokiga gator och vitkalkade hus utgör stadsdelen ett historiskt alternativ till det moderna Tel Aviv. En kvällstur med tillhörande glass-ätning tar fram det bästa hos Jaffa.

Massada fästningen

Ökenfästningen Massada utgör Israels viktigaste historiska sevärdighet. Från sin plats i öknen med utsikt över Dödahavet och Jordanbergen berättar den historien om några hundra judars berömda självmord under den romerska belägringen år 72 f.Kr. Fästningen ligger i ruiner, men till vissa delar varsamt restaurerad. På grund av värmen och avsaknad av skugga, besöks Massada helst vid soluppgången. På det sättet får man också en fantastisk vy när solen bryter fram bakom Jordanbergen i horisonten. Ta repstegen upp, om fysiken tillåter det.

Mjölkgrottekapellet

Enligt legenden ammade Jungfru Maria sin nyfödda son på den plats där Mjölkgrottekapellet ligger i dag. Kapellet är inte så stort och lite underligt i sin utstyrsel. Men om man ändå är i grannskapet är det värt att titta förbi kapellet, som ligger på Milk Grotto Street.

Safed

Inte långt från Tiberias ligger den heliga staden Safed. Det sägs att staden är så helig att inte ens fåglarna flyger över den vid sabbat. Om det är sant eller ej, kan man ta reda på under en promenad runt i den charmerande gamla staden, som rymmer både resterna av ett gammalt korsfararcitadell och en god portion judisk mystik.

Tiberias området

Tiberias som ligger i den norra delen av landet kan vara behaglig omväxling från den ibland olidliga värmen i resten av landet. Tiberias är samtidigt utgångspunkt för turer till Golanhöjderna, men kan också själv bjuda på en sim- eller segeltur i och på Genesaretsjön.

Jerusalem

Al-Aqsa moskén

Al-Aqsa moskén delar Tempelberget ovanför Klagomuren med Klippmoskén. Den är inte på när så helig som Klippmoskén, men likväl överdådigt vacker. Den uppfördes första gången på 500-talet, men blev kort efter det lagd i ruiner av jordskalv, två gånger.

Den gamla staden

En promenad runt i den gamla staden är en sevärdighet i sig själv. Lukterna, ljuden och trängseln av lokalbefolkningen som som pressar sig fram mellan de handlande är en stor upplevelse. Ibland kan man nästan märka spänningen mellan judar och muslimer, när en jude med pälshatt stöter in i en arab med vitt huvudkläde. Tag en avstickare från de stora vägarna och njut av stillheten i de små sidogatorna, inte minst i de armeniska kvarteren.

Gatan Via Dolorosa

I den gamla stadskärnan finner man också Via Dolorosa. Denna väg gick Jesus med törnekrans och kors. Vägen börjar vid St Stefansgata och leder förbi de platser där Jesus stannade till: då han mötte Maria, då han tappade korset m m. Vägen slutar vid Gravkyrkan, men kan vara lite svår att finna utan hjälp från en guide.

Gravkyrkan

För kristna från hela världen är Gravkyrkan det viktigaste målet under besöket i Israel. Kyrkan omfattar både den plats Jesus skall ha korsfästs och den plats där han blev begraven och senare återuppstod. Uthålliga turister kan få tillfälle att att sticka ned handen i det hål korset var placerat i.

Klagomuren

Att besöka Klagomuren eller västmuren i Jerusalems gamla stadskärna, hör förmodligen till en av de största upplevelserna for var turist i Israel. Muren är det enda som återstår av det tempel som förstördes av romarna 70 e.Kr. Judarna beklagar sig över templets ruiner och därav har det fått sitt namn. Muren kan besökas dygnet runt, och man bör inte gå miste om den upplevelse det är att sitta på torget framför muren och iaktta myllret under sabbaten fredag kväll eller kvällen innan en av de många judiska helgdagarna.

Klippmoskén

Jerusalems varumärke, den gyllne kupolen på Klippmoskén utgör tak över muslimernas tredje största helgedom. Moskén är med sin imponerande kupol och sitt lika så fantastiska inre, ännu ett måste för besökare i Israel. Det var här Abraham förberedde sig inför att offra sin son och det var enligt Islam också här profeten Mohammed steg till himlen.

Mahane Yehuda marknaden

I den nya stadsdelen finner man också Mahane Yahuda marknaden. En stor upplevelse om man tycker om att gå och sak-leta och att sticka näsan i matvaror och grönsaker, som är stora och frodiga och alltid färska.

Mea Shearim kvarteret

Mea Shearim är de ortodoxa judarnas kvarter och ett livslevande eksempel på hur östeuropeiska ghetton såg ut, innan nazisterna förstörde dem. Turister har tillåtelse att vandra fritt i kvarteret, men invånarna är inte djur och vill inte behandlas som dem. Därför, om ni skall ta bilder, gör det med yttersta diskretion. Långa ärmar och långbyxor är ett krav för att inte väcka anstöt.

Olivberget

Precis utanför den gamla stadskärnan på den östra sidan ligger Olivberget med Jungfru Marias grav och Getsehmane trädgård, där Jesus skall ha kysst Judas. Det mest interessanta med Olivberget är dock den fantastiska utsikten över både de äldre och yngre delarna av Jerusalem.

Qumran rullarna

I Qumran fann en lekande pojke 1947 de sedan dess så berömda Dödahavsrullarna i en kavitet i berget. Rullarna skrevs mellan år 150 f.Kr. och 68 e.Kr. av en judisk sekt, som håll på att bli splittrade av romarna. Rullarna kan i dag ses på Israel museet i Jerusalem.

Yad Vashem museet

Yad Vashem museet i Jerusalem är förmodligen ett av världens mest obehagliga och ohyggliga museer, men inte desto mindre ett yttert viktigt museum. Här förklaras och minns nazisternas judeutrotelser på ett sådant djupgående sätt, att ingen lämnar Yad Vashem utan att vara rörd i sitt hjärta.

Tel Aviv

Diaspora museet

Diaspora museet är den största sevärdigheten i sitt slag i Tel Aviv. Med en fin samling av modeller, film och olika presentationer, som tillsammans berättar historien om judarnas liv i landsflykt.

Shalom Tower

Från toppen av Shalom Tower är det en fantastisk utsikt över staden och medelhavskusten. Tornet används sm utkikspost för det militära, och man kan därför ha tur och få en glimt av soldaten, som med jämna mellanrum spejar ut över havet efter fientliga fartyg.

Boka dina sevärdheter här