Covid-19 - UD:s reseinformation

Sevärdheter Jerusalem

Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 4 894:- Från 5 364:- -
Priserna är givna per person

Sevärdheter

Al-Aqsa moskén (Jerusalem)
Al-Aqsa moskén delar Tempelberget ovanför Klagomuren med Klippmoskén. Den är inte på när så helig som Klippmoskén, men likväl överdådigt vacker. Den uppfördes första gången på 500-talet, men blev kort efter det lagd i ruiner av jordskalv, två gånger.
Den gamla staden (Jerusalem)
En promenad runt i den gamla staden är en sevärdighet i sig själv. Lukterna, ljuden och trängseln av lokalbefolkningen som som pressar sig fram mellan de handlande är en stor upplevelse. Ibland kan man nästan märka spänningen mellan judar och muslimer, när en jude med pälshatt stöter in i en arab med vitt huvudkläde. Tag en avstickare från de stora vägarna och njut av stillheten i de små sidogatorna, inte minst i de armeniska kvarteren.
Gatan Via Dolorosa (Jerusalem)
I den gamla stadskärnan finner man också Via Dolorosa. Denna väg gick Jesus med törnekrans och kors. Vägen börjar vid St Stefansgata och leder förbi de platser där Jesus stannade till: då han mötte Maria, då han tappade korset m m. Vägen slutar vid Gravkyrkan, men kan vara lite svår att finna utan hjälp från en guide.
Gravkyrkan (Jerusalem)
För kristna från hela världen är Gravkyrkan det viktigaste målet under besöket i Israel. Kyrkan omfattar både den plats Jesus skall ha korsfästs och den plats där han blev begraven och senare återuppstod. Uthålliga turister kan få tillfälle att att sticka ned handen i det hål korset var placerat i.
Klagomuren (Jerusalem)
Att besöka Klagomuren eller västmuren i Jerusalems gamla stadskärna, hör förmodligen till en av de största upplevelserna for var turist i Israel. Muren är det enda som återstår av det tempel som förstördes av romarna 70 e.Kr. Judarna beklagar sig över templets ruiner och därav har det fått sitt namn. Muren kan besökas dygnet runt, och man bör inte gå miste om den upplevelse det är att sitta på torget framför muren och iaktta myllret under sabbaten fredag kväll eller kvällen innan en av de många judiska helgdagarna.
Klippmoskén (Jerusalem)
Jerusalems varumärke, den gyllne kupolen på Klippmoskén utgör tak över muslimernas tredje största helgedom. Moskén är med sin imponerande kupol och sitt lika så fantastiska inre, ännu ett måste för besökare i Israel. Det var här Abraham förberedde sig inför att offra sin son och det var enligt Islam också här profeten Mohammed steg till himlen.
Mahane Yehuda marknaden (Jerusalem)
I den nya stadsdelen finner man också Mahane Yahuda marknaden. En stor upplevelse om man tycker om att gå och sak-leta och att sticka näsan i matvaror och grönsaker, som är stora och frodiga och alltid färska.
Mea Shearim kvarteret (Jerusalem)
Mea Shearim är de ortodoxa judarnas kvarter och ett livslevande eksempel på hur östeuropeiska ghetton såg ut, innan nazisterna förstörde dem. Turister har tillåtelse att vandra fritt i kvarteret, men invånarna är inte djur och vill inte behandlas som dem. Därför, om ni skall ta bilder, gör det med yttersta diskretion. Långa ärmar och långbyxor är ett krav för att inte väcka anstöt.
Olivberget (Jerusalem)
Precis utanför den gamla stadskärnan på den östra sidan ligger Olivberget med Jungfru Marias grav och Getsehmane trädgård, där Jesus skall ha kysst Judas. Det mest interessanta med Olivberget är dock den fantastiska utsikten över både de äldre och yngre delarna av Jerusalem.
Qumran rullarna (Jerusalem)
I Qumran fann en lekande pojke 1947 de sedan dess så berömda Dödahavsrullarna i en kavitet i berget. Rullarna skrevs mellan år 150 f.Kr. och 68 e.Kr. av en judisk sekt, som håll på att bli splittrade av romarna. Rullarna kan i dag ses på Israel museet i Jerusalem.
Yad Vashem museet (Jerusalem)
Yad Vashem museet i Jerusalem är förmodligen ett av världens mest obehagliga och ohyggliga museer, men inte desto mindre ett yttert viktigt museum. Här förklaras och minns nazisternas judeutrotelser på ett sådant djupgående sätt, att ingen lämnar Yad Vashem utan att vara rörd i sitt hjärta.

Område och stadsguider

Ort: 
• Haifa
• Jerusalem
• Tel Aviv
• Eilat
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.