Panoramavy av Kinesiska muren som ringlar sig genom ett grönskande landskap.

Sevärdheter Kina

Beijing

Behai parken

Behai parken är ett bra exempel på en kinesisk trädgård. I trädgården finns flera sevärdheter, bland annat Trumtornet från 1420. tornets trumslagare hjälpte stadens invånare att hålla reda på tiden. Där utöver finns den berömda muren, de nio drakarnas mur, flera tempel samt den runda staden i parken. Går man upp tidigt kan man se det kinesiska folklivet breda ut sig i parkerna.

Den förbjudna staden

Den förbjudna staden var färdigbygd i 1420 efter kejsaren Yong Les beslut om att Beijing åter skulle vara huvudstad. Palatset som är omgiven av en hög mur, består av byggnader med över 9000 rum där kejsaren och hans hov levde isolerade från omvärlden. Palatset består även av ett stort antal tempel och ämbetsbyggnader.

Den himmelska fridens torg

Den himmelska fridens torg är Beijings centrum och världens största torg. Maos mausoleum finns här tillsammans med folkets stora hus och Museet för den Kinesiska revolutionen. På den himmelska fridens torgs port hänger det stora porträttet av Mao och skådar ut över platsen.

Den underjordiska staden

I slutet av 1960-talet, när kineserna fruktade en närstående sovjetisk invasion, påbörjade man byggnationen av en hel stad under jorden med flykttunnlar ut ur Beijing. 2000 frivilliga arbetade på projektet i tio år. Det finns 90 gångar till staden, som är dolda i byggnaderna längs Qianmens största gator

Ming gravarna

Här vilar 13 av Ming-dynastins 16 kejsare. För att kunna besöka gravarna måste man färdas längs odödlighetens väg. Den 800 meter långa vägen flankeras av 36 jätte stenfigurer som vaktar gravarna. Många av gravarna är förfallna och i mycket dåligt skick, men den äldsta, Changling är nyrestaurerad och i ganska fint skick.

Sommarpalatset i Beijing

Byggnationen påbörjades av änkekejsarinnan Cixi 1888 och var det sista av Qing-dynastins byggnationer. Pengarna till byggnaden skulle egentligen ha gått till krigsmakten, men änkekejsarinnan ville hellre använda pengarna på en tillbakadragen residens. Hela sommarpalatsets trädgård är mycket konstfärdigt anlagd.

Guangzhou

De sex Banyanträdens tempel

Det vackra Buddhistiska templet byggdes i 537 och är 57 meter högt. I templet finns tre buddhistiska kopparstatyer, som är störst i hela provinser. Utifrån har templet nio etager, men inifrån har det sjutton.

Guangdong Museum

Guangdong håller till i Chen familjens förfäders tempel. Det över 100 år gamla templet är i dag det största, mest dekorerade och välbevarade av sitt slag i hela Guangdong provinsen. Templet har nio byggnader och sex trädgårdar och är känd för sin utställning av konsthantverk.

Kungen av Nanyues Mausoleumr

Kungen av Nanyues grav upptäcktes i 1983. Graven är nästan 2000 år gammal och är den äldsta av sin typ, som någonsin har funnits söder om de fem höjderna. På museet kan man se över 1000 begravningsföremål som funnits i kungen av Nanyues grav.

Guilin

Berget Ensam Skönhet

Ensam Skönhet reser sig brant från jorden i hjärtat av det gamla palatset. Bergets namn härstammar från en dikt som skrevs för 1500 år sedan av Yang Yannzi, som var guvernör i Guilin. Berget är 152 meter högt och har 300 trappsteg som leder till toppen.

Panflöjt-droppstensgrottan

Detta storslagna naturfenomen ligger sju kilometer nordväst om staden. Droppstensgrottan är 240 meter djup och 500 meter lång och grottans ingång ligger 27 meter över risfälten. Grottans droppsten vrider sig i alla möjliga och omöjliga former, och har fantastiska färger.

Sju Stjärnors Park

Trädgården har erhållit sitt namn på grund av de sju bergstopparna som bildar stjärnbilden ”stora björnen”. I den vackra trädgården kan man antingen bestiga bergen, eller gå in i dem, för i parkens nordliga del ligger droppstensgrottan Qixing, som även kallas ”Solens viloplats”. Grottans droppsten är genomskinlig som kristall och otroligt vackra.

Harbin

Harbin Zoologisk trädgård.

Harbin Zoologisk Trädgård är en av de största zoologiska trädgårdarna i nordöstra Kina. Trädgården ligger i stadens västra del och täcker en areal på 42 hektar. Det finns mer än 2800 djur i djurparken och 150 olika arter. Bland annat den nordost-kinesiska tigern, svarta björnar och älgar.

Taiyang ön

I jämförelse med den den livliga staden på andra sidan floden är Taiyang Island själva begreppet av lugn, ro och vacker natur. Här grönskar träd, blommor finns i alla färger och frisk luft.

Zhaolin Parken

Parken ligger i den norra delen av Zhaolin Dajie i Daoli-distriktet, och täcker en areal på 7 hektar. Trädgården hette ursprungligen Daoli Parken, men döptes om den 15 augusti 1946, när General LiZhaolin begravdes i parken. Han var en krigshjälte från kriget mot japanerna.

Kina

Den kinesiska muren

Detta byggnadsvärk sägs vara det enda människoskapade värk som kan ses från månen. Muren är cirka 6000 kilometer lång, och det sägs att det ligger en arbetare begravd för varje meter av muren. Byggnationen av muren, som skulle försvara Kina mot barbarerna från Norr påbörjades på 400-talet före Kristus och pågick i över 2000 år.

Landskapet runt Guilin

Det är mera naturen runt staden Guilin som intresserar än själva staden. Här finns de säregna gröna kalkbergen, som är spridda över området. I bergen gömmer sig fantastiska droppstensgrottor och landskapet är äventyrligt.

Qin-kejsarens Mausoleum och Terrakotta hären

Detta storslagna byggnadsvärk är det tjugonde århundradets största arkeologiska fynd. Det enorma mausoleet, som skapades för Qin Shihuang, som var den första kejsaren över ett enat Kina, sträcker sig över 8 km2. Under utgrävningen fann man en sten här på över 6000 man, som alla har individuella ansiktsdrag och är individuellt utformade. Männen kallas för Terrakotta hären.

Shaanxi historiska museum

Det relativt nya museet från 1991 är inspirerat från Tang-dynastins byggnadsstil. Museet har en ständig utställning om Shaanxi-provinsens historia och går igenom de olika dynastierna som har härskat i provinsen. Byggnaderna i sig själva är också värda ett besök och består av en central huvudbyggnad som är omgiven av en gårdsträdgård samt fyra hörnbyggnader.

Stenskogen

Stenskogen är mycket ovanlig. På avstånd kan skogen likna en vanlig skog, men när man kommer närmare ser man att träden i verkligheten är av sten och 30 meter höga klippor. Det finns bra vandringsled i området, var man kan utforska detta ovanliga fenomen.

Yungang-grottorna

I Yungang-grottorna kan man uppleva något av ypperligaste inom buddhistisk bildhuggarkonst. Grottorna blev uthuggna i klipporna från 460-495, och konstvärken är uthuggna i grottväggarna. Det är sammanlagt 21 grottor med tillsammans 51.000 statyer.

Shanghai

Det kinesiska kvarteret

I det gamla kinesiska kvarteret finner man förutom stadsdelen, som är en sevärdhet i sig själv, glädjens trädgård och basar (Yuayuan), som är ett bra ställe att äta frukost på. Här finns många små bodar, som erbjuder kinesiska delikatesser. Wuxintins tehus ligger mitt i en sjö i basarområdet, och här kan man avnjuta förträfflig te.

Hamnfronten, The Bund

The Bund är Shanghais berömda hamnfront, som på 1930`talet var Kinas svar på Wallstreet. I stora byggnader i empirstil höll banker och försäkringsbolag hus. Det upphörde när kommunisterna övertog makten och förändrade hela staden. I dag är den finansiella världen på väg att hitta tillbaka till de gamla byggnaderna. The Bund har en stor hamnpromenad som immar av liv dag och natt.

Huvudgatan Nanjing Lu

Nanjing Lu är Shanghais huvudgata. Här ligger enorma varuhus sida vid sida, och det kan investeras i allvärldens saker. Två av gatans Hualian och Shanghai No.1 existerade också innan Mao Zedong utropade Republiken China i 1949.

Shanghai museum

Denna fantastiska byggnad blev klar i 1996 och gör upp med forntida kinesiska museer. Borta är långa gångar och halvtråkiga utställningar. I stället är en arkitektonisk pärla uppförd. Museets byggnader är formade som en kinesisk bronsurna, och invändigt rymmer museet en av världens mest imponerande samlingar av kinesisk konst.

Sian

Klocktornet

Stadens klocktorn byggdes i 1384 av den första Ming-kejsaren Zhu Yuanzhan för att hålla onda makter borta. Xi´an är före detta huvudstad i China, och han fruktade att ”den döda staden” skulle hämnas. Klocktornet är fyrkantigt och mycket vackert med sitt grönglaserade tak och sina blå och gröna murar med stänk av guld.

Stora vildgås pagoden.

Pagoden byggdes 652 och är därmed från Tang-dynastin. Pagoden är mycket enkel i sin utformning och består av sju fyrkantiga etager och är allt som allt 64 meter hög. Den byggdes ursprungligen för att hysa de buddhistiska skrifterna som munken Xuan Zang tog med sig från sin resa till Indien.

Xi´an Stadsmur

Den imponerande muren som omger hela staden är 14 kilometer lång och 12 meter hög. Den genomgår under dessa år en genomgripande restaurering, under vilken de många vakttornen med pagodtak återuppbyggs. Muren uppfördes av mannen som även ligger bakom klocktornet, Zhu Yuanzhan för att skydda staden mot angrepp

Boka dina sevärdheter här