Sevärdheter Martinique

Sevärdheter Martinique

Sevärdheter » Martinique

Fort-de-France

Byggningen La Biblitohéque Schoelcher

Byggd till världensutställningen i Paris i 1889 precis som Eiffeltornet har denna arkitektoniska pärla seglats til Caribien bit för bit. Byggningen är nu en av de vackraste byggningsvärk på ön med sina fantastiska mosaiker i romansk-byzantinsk stil.

Caribiens konstcenter

Öns kultur och historia beskrivs helt tillbaka till indan Columbus förstörde freden för Arawak- och Caribindianerne. Där finns också beskrivningar av bland annat kolonialiseringen, av fransmännens intåg, av Josephines tillknytning till stället och av Mount Pelées utbrott. Där kan också köpas lokalt konsthantvärk.

Park La Savanne

I mitten av huvudstaden ligger en park, där stadens invånare kan slappna av i det gröna. I parken står en staty av Kejsar Napoleons Josephine, som är född på Martinique inte långt från huvudstaden. Parken har också en marknad, där man bland annat kan hitta konsthantvärk.

Martinique

Bergen

Ôn Martinique präglas av flera vulkaner, där den största är vulkanen Mont Pelée, som förstörde Martiniques dåvararande huvudstad St Pierre. Landets berg finns på den nordliga och centrala delen av ön, ofta i vilda naturområden med massiv tropisk regnskog. Inte långt från Fort-de-France reser klipper sig upp från havet och ger huvudstaden en vacker naturlig bakgrund. På det nordliga Martinique åstadkommer den vulkanska aktivitet, att det finns en del varma källor, som hämtar sina temperaturer, som ligger nära kokpunktet från jordens indre.

Den botaniska trädgården i La Vallée des Papillions

Vid ruinerna av en gammal 1600-tals plantage har man uppfört en botanisk trädgård i närheten av staden Carbet i det nordliga Martinique. Härinde finns en fristad för fjärilar, som flyger runt i det fina väder.

Den gammla huvudstaden St Pierre

I 1902 hadde vulkanen Mont Pelée ett utbrott och förstörde staden St Pierre och dödade stadens 30.000 inbyggare på när en straffånge, som satt i sin cell under jorden. I dag kan man se historien om katastrofen på den återuppbyggda stads Musée Volcanologique.

Den vulkaniska stenblock Le Rocher du Diamant

Ut för Martiniques sydkust står en 180 m hög svart vulkansk stenblock plantad i vattnet. Brittiska krigsskepp avfyrar deras kanoner vid stenen för att minnas deras herradömme över den. Härifrån sköt de nämligen på franska skepp med uppställda kanoner. Stenen har sitt eget postnummer, 97223 Le Diamant.

Dubuc slottet

På Caravelle-halvön ligger ruinerna av ett slott, som Dubuc-familjen lät uppföra efter deras ankomst till ön i 1657. I mitten av sjuttonhundratalet hadde familjen uppnått stor makt på ön. Deras historia berättas på ett litet museum i förbindelse med slottsruinen.

Fiskarstaden Les Anses dArlets

På sydliga Martinique ligger les Anses d'Arlets, en fiskarstad som har flera bra badstränder, och området är inte så frekventerat av turister som till eksempel Pointe du Bout. Här finns också fantasktiska dykardesstinationer.

Landsbyn St. Anne

St. Anne är en vacker liten landsby vid havet på den sydligaste delen av Martinique. Här ligger breda sandstränder och små laguner i kokospalmernas skugga. Vattnet är lungt här, och många sköna timmar kan tillbringas vid vattnet.

Martinique National Park

Denna nationalpark kan erbjuda vandrarturer i grön mättad terräng, som är full av vacker natur och sällsynta plantor. För de stora entusiasterna kan en stor utfodring vara att bestiga vulkanen Mont Pelée, som fortfarande är aktiv.

Museum Pagerie

En båttur på omkring 20 minuter tager besökande på en utflykt från Fort-de-France till Les trois Ilets, där Napoleons kejsarinna Josephine bodde, innan hon flyttade till Frankrike som sekstonårig. Porträtter av henne och hennes man är utstälda tillika med hennes säng och handskrivna kärleksbrev från Napoleon, som visar hans lidenskap för henne.

Museumet Départemental de la Martinique

I ett av de vackra hus från kolonialtiden i Fort-de-France ligger ett museum, som ägnar sig åt Martiniques historia. Museummet giver en historisk bild av landet och de människor som har bebott ön. Där finns en del konstföremål som är framställda före kolonialtiden.

Ôn Pointe du Bout

Martiniques största turistområde ligger på motsatta sidan av den bugt, som Fort-de-France ligger vid. Där finns några av de bästa stränder på ön vid Pointe du Bout, och det är möjligt att få lov att dyka. Det går färger från huvudstaden.

Staden Carbet

På vägen mellan Fort-de-France och Mont Pelée ligger denna stad, som har husat två av de mest berömda personligheter, som har satt sitt präg på Martinique. Det var här Colombus gick i land, när han kom till ön, som han menade var det vackraste ställe i världen. Poul Gauguin bodde och målade här, och ett museum utställer hans bilder i staden.

Stränderna

Stränderna på Martinique är allt, vad solälskande turister kan begära. Sandstränder i palmernas skugga, kristallklart vatten med behaglig temperatur och massor av sol. Att dyka vid Martiniques korallrev är en uplevning i toppklass. Men det vackra turkisa vatten har sina faror.Det kan finnas farliga underströmmar och opålitliga vågor, så det är klokast att inte simma för långt ut. Där finns också en del hajar, maneter , sjoborrar och elektriska ål, som man skall undvika, om man inte vill sluta badet för tidigt.

Stränderna vid Anse Ceron

På Martiniques nordliga del kan det finnas bra badstränder. Även om man skall vänja sig till att sanden är svart, är stranden vid Anse Ceron ett härligt ställe, där det är möjligt att bada i klart vatten, som annars kan vara lite opålitligt på den norra delen av ön.

Trädgården Les Jardins de Balata

Lite norr om Fort-de-France ligger Les Jardins de Balata, som det tog trädgårdens grundläggare Jean-Philippe Thoze 20 år att klargöra. Där finns eksotiska plantor och blommor från hela Caribiska området i den imponerande trädgården. Huset som hör till trädgården, är fyllt med spändande antikviteter.

Boka dina sevärdheter här

Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.