Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Martinique

Fort-de-France

Byggningen La Biblitohéque Schoelcher

Byggd till världensutställningen i Paris i 1889 precis som Eiffeltornethar denna arkitektoniska pärla seglats til Caribien bit för bit. Byggningenär nu en av de vackraste byggningsvärk på ön med sina fantastiska mosaikeri romansk-byzantinsk stil.

Caribiens konstcenter

Öns kultur och historia beskrivs helt tillbaka till indan Columbus förstördefreden för Arawak- och Caribindianerne. Där finns också beskrivningar avbland annat kolonialiseringen, av fransmännens intåg, av Josephines tillknytningtill stället och av Mount Pelées utbrott. Där kan också köpas lokalt konsthantvärk.

Park La Savanne

I mitten av huvudstaden ligger en park, där stadens invånare kan slappnaav i det gröna. I parken står en staty av Kejsar Napoleons Josephine, somär född på Martinique inte långt från huvudstaden. Parken har också enmarknad, där man bland annat kan hitta konsthantvärk.

Martinique

Bergen

Ôn Martinique präglas av flera vulkaner, där den största är vulkanen MontPelée, som förstörde Martiniques dåvararande huvudstad St Pierre. Landetsberg finns på den nordliga och centrala delen av ön, ofta i vilda naturområdenmed massiv tropisk regnskog. Inte långt från Fort-de-France reser klippersig upp från havet och ger huvudstaden en vacker naturlig bakgrund. Pådet nordliga Martinique åstadkommer den vulkanska aktivitet, att det finnsen del varma källor, som hämtar sina temperaturer, som ligger nära kokpunktetfrån jordens indre.

Den botaniska trädgården i La Vallée des Papillions

Vid ruinerna av en gammal 1600-tals plantage har man uppfört en botaniskträdgård i närheten av staden Carbet i det nordliga Martinique. Härindefinns en fristad för fjärilar, som flyger runt i det fina väder.

Den gammla huvudstaden St Pierre

I 1902 hadde vulkanen Mont Pelée ett utbrott och förstörde staden St Pierreoch dödade stadens 30.000 inbyggare på när en straffånge, som satt i sincell under jorden. I dag kan man se historien om katastrofen på den återuppbyggdastads Musée Volcanologique.

Den vulkaniska stenblock Le Rocher du Diamant

Ut för Martiniques sydkust står en 180 m hög svart vulkansk stenblock plantadi vattnet. Brittiska krigsskepp avfyrar deras kanoner vid stenen för attminnas deras herradömme över den. Härifrån sköt de nämligen på franska skeppmed uppställda kanoner. Stenen har sitt eget postnummer, 97223 Le Diamant.

Dubuc slottet

På Caravelle-halvön ligger ruinerna av ett slott, som Dubuc-familjen lätuppföra efter deras ankomst till ön i 1657. I mitten av sjuttonhundratalethadde familjen uppnått stor makt på ön. Deras historia berättas på ett litetmuseum i förbindelse med slottsruinen.

Fiskarstaden Les Anses d’Arlets

På sydliga Martinique ligger les Anses d’Arlets, en fiskarstad som har flerabra badstränder, och området är inte så frekventerat av turister som tilleksempel Pointe du Bout. Här finns också fantasktiska dykardesstinationer.

Landsbyn St. Anne

St. Anne är en vacker liten landsby vid havet på den sydligaste delen av Martinique. Här ligger breda sandstränder och små laguner i kokospalmernasskugga. Vattnet är lungt här, och många sköna timmar kan tillbringas vidvattnet.

Martinique National Park

Denna nationalpark kan erbjuda vandrarturer i grön mättad terräng, som ärfull av vacker natur och sällsynta plantor. För de stora entusiasterna kanen stor utfodring vara att bestiga vulkanen Mont Pelée, som fortfarandeär aktiv.

Museum Pagerie

En båttur på omkring 20 minuter tager besökande på en utflykt från Fort-de-Francetill Les trois Ilets, där Napoleons kejsarinna Josephine bodde, innanhon flyttade till Frankrike som sekstonårig. Porträtter av henne och hennes man är utstälda tillika med hennes säng och handskrivna kärleksbrev frånNapoleon, som visar hans lidenskap för henne.

Museumet Départemental de la Martinique

I ett av de vackra hus från kolonialtiden i Fort-de-France ligger ettmuseum, som ägnar sig åt Martiniques historia. Museummet giver en historiskbild av landet och de människor som har bebott ön. Där finns en del konstföremål som är framställda före kolonialtiden.

Ôn Pointe du Bout

Martiniques största turistområde ligger på motsatta sidan av den bugt,som Fort-de-France ligger vid. Där finns några av de bästa stränder påön vid Pointe du Bout, och det är möjligt att få lov att dyka. Det gårfärger från huvudstaden.

Staden Carbet

På vägen mellan Fort-de-France och Mont Pelée ligger denna stad, som harhusat två av de mest berömda personligheter, som har satt sitt präg på Martinique. Det var här Colombus gick i land, när han kom till ön, somhan menade var det vackraste ställe i världen. Poul Gauguin bodde och måladehär, och ett museum utställer hans bilder i staden.

Stränderna

Stränderna på Martinique är allt, vad solälskande turister kan begära. Sandstränderi palmernas skugga, kristallklart vatten med behaglig temperatur och massorav sol. Att dyka vid Martiniques korallrev är en uplevning i toppklass.Men det vackra turkisa vatten har sina faror.Det kan finnas farliga underströmmaroch opålitliga vågor, så det är klokast att inte simma för långt ut. Därfinns också en del hajar, maneter , sjoborrar och elektriska ål, som manskall undvika, om man inte vill sluta badet för tidigt.

Stränderna vid Anse Ceron

På Martiniques nordliga del kan det finnas bra badstränder. Även om manskall vänja sig till att sanden är svart, är stranden vid Anse Ceron etthärligt ställe, där det är möjligt att bada i klart vatten, som annars kanvara lite opålitligt på den norra delen av ön.

Trädgården Les Jardins de Balata

Lite norr om Fort-de-France ligger Les Jardins de Balata, som det tog trädgårdensgrundläggare Jean-Philippe Thoze 20 år att klargöra. Där finns eksotiskaplantor och blommor från hela Caribiska området i den imponerande trädgården.Huset som hör till trädgården, är fyllt med spändande antikviteter.

Boka dina sevärdheter här