En ryttare på häst blickar över ett imponerande bergslandskap med öppna fält och en flod.

Sevärdheter Mongoliet

Gobi öknen

Klostret Gimpil Darjaalan Khiid

Detta kloster ligger i Dondgov-provinsen. Klostret byggdes under slutet av 1800-talet och dedicerades till Dalai Lama efter hans första besök i Mongoliet. Inne i klostret ligger Damba Darjalan Süm templet. I dag lever 10 munkar i templet.

Sandbankarna Khonogoryn Els

Khonogoryn Els är några av de mest spektakulära sandbankar man kan se i Mongoliet. De är också kända som ”De sjungande sandbankarna”. De sträcker sig 800 meter upp i luften, är 20 kilometer breda och omkring 100 kilometer långa. Är man full av energi, kan man klättra upp till toppen. Där väntar belöningen för ansträngelserna i form av en storslagen utsikt.

Sydgobi-museet

Överraskande nog har detta museum inte särskilt många dinosauriefynd. Bara ett par benknotor och ägg kan man se på museet. Däremot finns det några vackra målningar, en enorm uppstoppad gam och några buddhistiska reliker här.

Mongoliet

Chinggis Khaans mur

Ruinene av Chinggis Khaans mur strekker seg over 600 kilometer fra Khentii aimag til Kina. Egentlig ble muren ikke bygget av Chinggis Khaan, men av manchuene for å holde de mongolske hordene vekk.

De varma källorna vid Shargaljuut

Shargaljuut är den största attraktionen i Bayankhongor aimag-provinsen i Gobiöknen. Där kan man finna över 300 varma och kalla källor. De varma källorna som kan bli upp till 50 grader varma sägs kunna hela sjukdomar och lindra plågor. Området är också intressant eftersom man har funnit fossil av dinosaurier där.

Den Centrala Provinsens Museum

Museet ligger i Zuunmod i Töv-provinsen. Som de flesta andra lokala museer i Mongoliet ger det en fin inblick i den lokala geologin, floran och faunan och dessutom finns det en avdelning med uppstoppade djur. Museet har också några intressanta fotografier av slagen mellan mongolerna och japanerna 1939.

Klostret Erdene Zuu Khiid

Erdene Zuu betyder: ”hundra skatter”. Klostret var det första buddhistiska centret i Mongoliet. Man påbörjade byggandet av det 1586, men det stod först färdigt mer än 300 år senare. Under de stalinistiska utrensningarna 1932 förstördes det mesta av klostret men efter kommunismens fall har det återvunnit det mesta av sin forna prakt.

Klostret Gandantegchinlen Khiid

Fritt översatt betyder Gandantegchinlen Khiid: ”det stora stället för total njutning”. Klostret är fortfarande ett av de viktigaste i Mongoliet och är en fantastisk syn. Byggandet av klostret påbörjades 1838, men blev först fullfört många år senare. Idag bor det över 150 aktiva munkar i klostret.

Klostret Manzshir Khiid

Klostret finner man i Töv-provinsen i centrala Mongoliet. När det grundlades 1733 hade klostret över 20 tempel och 300 munkar. Tyvärr förstördes det under de Stalinistiska utrensningarna 1932. Idag har delar av klostret restaurerats och man kan mycket väl skapa sig ett intryck av dess storhet.

Moderklippan

Moderklippan ligger nära byn Khöshigiin i Töv-provinsen. Mongolerna besöker denna heliga klippa, som sägs ha övernaturliga krafter, för att söka råd och vägledning. Jorden runt om klippan är också helig och därför får man inte ta bort skräpet, som ligger på marken.

Nationalhistoriska Museet

Det stora museet i Ulan Bator har tre våningar fyllda med spännande utställningar. Speciellt utställningen på tredje våningen är intressant. Här kan man se en storslagen samling av nationaldräkter och hattar från alla etniska minoriteter i landet.

Vattenfallet Orkhon Khürkhree

Detta storslagna vattenfall finner man i Övökhangai-provinsen i centrale Mongoliet. Vattnet bildades i vulkaniske avlagringar och vid jordskalv för omkring 20.000 år sedan. Vattenfallet kallas också Ulaan Tsutgalan.

Vinterpalatset

Vinterpalatset i Ulan Bator byggdes under åren 1893-1903. Det var på Vinterpalatset som Mongoliets 8:e levande Buddha och kung, jebtzun Damba hutagt VIII bodde under 20 år. Palatset undgick förstörelse efter kungens död och är idag ett museum.

Ulaan Chuluutayn Dugang

Choijin Lamas Klostermuseum

Museet är också känt som Religionsmuseet. Choijin Lama är en äretitel, som tilldelas munkar. Klostret var hemort för Luvsan Haidav Choijin Lama, bror till Jebtzun Damba Hutagt VIII, som uppförde Vinterpalatset. Det ligger fem tempel på klosterområdet.

Nairamdal-parken

Naimradal betyder vänskap. Parken, som idag är i ganska dåligt skick är ett trevligt ställe att besöka på morgenen, när resten av staden ännu inte har vaknat. Under helgerna är det otroligt många barn i parken, som bland annat har en trafiklekplats. Man kan hyra båtar på sommaren och åka skridskor på sjön under vintern i parken.

Zanabazar Konstmuseum

Detta museum har en mycket fin samling av målningar, skulpturer och bildutskärningsarbeten varav många har skapats av den buddhistiska konstnären Zanabazar. Museet rymmer en utställning som beskriver Zanabazars liv och bakgrunden till hans verk.

Boka dina sevärdheter här