Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Nicaragua

Bluefields

Staden Bluefields

Staden ligger avsides från allt annat och resan dit är långsam och obehaglig om man inte tar flyget. Orkanen Joan tog det mesta av staden med sig 1988, så det enda som finns kvar är hus på stolpar och några rester av den koloniala arkitekturen. Det gör emellertid inte badområdet mindre attraktivt och stället ligger fortfarande i ett fantastiskt naturområde.

Granada

Staden Granada

Nicaraguas äldsta stad är Granada. Den ligger vid stranden av Lago del Nicaragua. Denna charmerande stad hyser bland annat museet Convento de San Francisco som utställer masker och statyer som hittades på en av sjöns öar. Dessa föremål uppskattas till att vara över 2000 år gamla.

León

Staden León

Nicaraguas intellektuella och kulturella centrum har länge varit staden León, som har fostrat den sandinistiska revolutionen. Där finns det väggmålningar och skotthål som påminner om de revolutionära begivenheterna. Dessutom är León en av de få städer som är fortfarande har en del av arkitekturen från kolonitiden i behåll.

Managua

Den nya katedralen

Nueva Catedral de la Purísima Concepcíon, den nya katedralen, skriker efter uppmärksamhet med sina rosa och lila kupoler. Många tycker att den är förfärlig, men den är värd ett besök i alla fall.

Museet Las Huellas de Acahualinca

På detta museum kan man få en inblick i förhistoriska Nicaragua. På platsen har man bland annat hittat 9000 år gamla fotspår. Fotspåren leder mot Lago del Nicaragua, eftersom de flyr från en vulkan i utbrott.

Nationalpalatset

Palacio Nacional de la Cultura är en av de få byggnader med historiskt värde, som fortfarande står efter diverse naturkatastrofer och inbördeskrig. Vid ingången till byggnaden möts man av två enorma målningar som föreställer de två revolutionära hjältarna Augusto Sandino och Carlos Fonseca.

Masachapa

Staden Masachapa

Denna lilla smutsiga stad vid kusten har några av de mest fantastiska stränderna i Nicaragua. Pochomil, som en av stränderna heter, är överströdd med fin vit sand och vattnet är härligt och kristallklart.

Nicaragua

Havsköldpaddor vid La Flor

I den sydligaste delen av Nicaragua ligger en strand som havsköldpaddorna kommer till varje år för att lägga sina ägg i sanden. Platsen är fredad eftersom upp till 5000 sköldpaddor ankommer till stranden mellan juli och december.

Katedralen i León

Mellanamerikas största katedral ligger i León. Där ligger den nationella diktarhjälten Rubén Darío begraven. Katedralen innehåller också mycket spännande religiös konst från kolonitiden.

Nationalparken Volcán Masaya

Lite utanför huvudstaden Managua ligger denna nationalpark vars huvudattraktion är den rykande och fräsande Masaya-vulkanen. Den omgärdas av en del mindre vulkaner och några varma källor som är mycket rika på mineraler. De spanska koloniherrarna trodde att detta var ingången till helvetet på grund av den bubblande leran och röken som lägrar sig över platsen.

Nationalparkerna

Många av de fantastiska naturområdena i Nicaragua har upphöjts till nationalparker för att skydda de sällsynta ekosystemen som finns i landet. Landets placering i mitten av Mellanamerika gör att det är ett av de mest olikartade områdena i världen, biologiskt sett. Här möts arter från både norr och söder, samtidig som landet förbinder Stilla havet och Karibiska sjön, vilket ger optimala levnadsvillkor för arterna från alla delar av området.

Nicaraguasjön

Mellanamerikas största sjö innehåller ett fantastiskt djurliv. Bland fiskarna i sjön finns det så sällsynta arter som sötvattenshajar, svärdfisk och sågfisk även om rovfiske har gjort dem ännu mer sällsynta. Fågellivet i området är exceptionellt.

Skogen Selva Negra

Svarta skogen kallas detta område som ligger mellan Matagalpa och Jinotega i norra delen av landet. Skogen är bevuxen med cedrar, tallar och mahogny och de många exotiska orkidéerna gör det bara ännu vackrare. Djurlivet är rikt. Mer än 200 olika fågelarter fyller luften med sång, medan apor och bältdjur håller sig närmare jorden.

Xiloá-vulkanen

Omkring 20 kilometer från Managua ligger en slocknad vulkan vid vilken det ligger ett populärt utflyktsställe. Den fantastiska lagunen som ligger på bottnen av kratern lockar till sig badlystna från när och fjärran.

Ögruppen Solentiname

En ögrupp på 36 småöar utgör detta område som är bäst känt som hem för en konstnärskoloni som upprättades 1967 av diktaren Ernesto Cardenal. Öarnas djurliv och frodiga natur är en sevärdhet i sig själv. Öarna har massor av apor och så finns det mer än 80 olika fågelarter.

Ön Ometepe

Den största ön i Lago del Nicaragua är Ometepe. Den är ett bra ställe att gå på vandringstur på. De två vulkanerna, Concepcion och Maderas är populära utflyktsmål när man skall slita på vandrarstövlarna. Förhistoriska statyer och hällristningar kan man också finna på ön.

Nicaraguas stränder

Turistområdet Montelimar

Denna rekreationsort var Somozas tillhåll före revolutionen och sandinisterna gjorde om stället till ett turistparadis på grund av de fina stränderna som finns i området. Om man tröttnar på saltvattnet, finns Mellanamerikas största swimmingpool här.

Nicaraguas öar

Maíz-öarna

Omkring 70 kilometer från kusten vid Bluefields ligger Majsöarna som har blivit populära semesterorter på grund av de fantastiska stränderna, de många palmerna och de vackra korallreven, vilka kan utforskas med snorkel eller dykarutrustning.

Småöarna

Las Isletas betyder Småöarna och de uppgår till över 300. De uppstod efter att vulkanen Mombacho exploderade och ligger nu utspridda i den jättestora sjön Lago del Nicaragua. Ön San Pablo har ett spanskt fort som är värt att titta närmare på, medan Isla Zapatera har status som nationalpark på grund av sin arkeologiska särprägel. På Isla del Muerto finns det många spännande grottmålningar.

Ön El Castillo

Denna ö i Lago del Nicaragua hyser ett gammalt spansk fort, El Morro, som byggdes på 1600-talet för att beskydda ön mot pirater och brittiska styrkor. Huvudstaden är ett mysigt fiskeläge, som har ett enda hotell.

Boka dina sevärdheter här