Panoramavy över Machu Picchu med gröna terrasser och dimhöljda berg i bakgrunden.

Sevärdheter Peru

Arequipa

Arequipa

Arequipa ligger 2325 m över havet och är omringat av ett vackert landskap med berg och vulkanen El Misti. Staden är ideel ifall du vill uppleva akitektur och arv från kolonitiden.Dessutom finns det många sevärdheter i områden nära Arequipa – exempelvis världens djupaste klyfta Colca Canyon.

Cuzco

Cuzco

Cuzco är en mysig stad med Plaza de Armas som centrum mitt i staden. Platsen har utsikt mot katedralen och är omringat av små restauranger och cafeer. Precis bakom platsen ligger en utav Cuzcos marknader där du kan köpa allt från handgjorda kläder till plast souvenirer.Cuzco fungerar också som utgångspunkt ifall du vill resa till Machu Picchu.

Lima

Marknader

Det finns flera marknader i Lima, fast det största ligger i norra delen av staden. Här kan du köpa allt du kan tänka dig. Marknaden är full av liv och lite kaotisk, och du ska vara uppmärksam på ficktjuvar. Dessutom finns det Polvos Azules och Indian Artisan Market – två fantastiska marknader. Fast var uppmärksam på att det är skillnad på priser och kvalitet beroende på vilken marknad du besöker.

Museo de la Inquisición

Museumet berättar historian om den spanska inkvisition, och i museets källare finns det fängelsesceller och tortyrkammare från den tiden. Det finns guidade turer runt på både spanska och engelska, och du får inblick i en både speciell och förskräcklig historia.

Museo de la Nación

Museo de la Nación har fantastiska utställningar om landets historia och våningarna är uppdelade så, att det finns en ny tid för varje våning. Det finns många figurer och tavlor, och museumet är fantastiskt ifall du intresserar dig för Limas historia.

Nordkusten med Huarez

Chan Chan

Chan Chan är en gammal stad som består av ruiner. Det finns vattenborrningar, kanaler och lådor gjorda för att förvara matvaror. Området består av en huvudstad ovh nio små samhällen. Kungliga begravdes i de små samhällen, och ruinerna berättar en imponerande historia och bör absolut besökas.

Fiskesamhället Huanchaco

Det lilla fiskesamhället Huanchaco ligger ca. 15 kilometer norr om Trujillo. Huanchaco har områdets bästa stränder, fast man ska vara uppmärksam på att det har förekommit en del förorening i havet kring Huanchaco. Den bästa tidpunkten att resa till Huanchaco är från januari till mars, där det är värmast. Ifall du inte vill bada när du besöker samhället kan du stanna på stranden och följa fiskarnas arbete som i regeln pågår på förmiddagarna.

Huaraz området

Huaraz området ligger i Parque Nacional Huascarán, och många resenärer åker till Peru endast för att uppleva detta området.Landskapet är oerhört vackert med många berg. På grund av bergen är Huaraz också stället för dem som vill trecka och klättra i berg. Perus högsta berg befinner sig i Huaraz området och är 6768 meter.

Peru

Chachapoyas

Chachapoyas är ett litet samhälle i 2000 meters höjd. Det ligger i östra delen av Andesbergen. Kring samhället ligger det många arkeologiska sevärdheter, bl.a. de fantastiska Kuélap ruinerna.

Chincha

Staden Chincha ligger 190 kilometer söder om Lima och är känd för sin afro-peruvianska musik. I februari och juli är det stora musikfestivaler i Chincha. Folk från de kringliggande städerna kommer till Chincha och dansar hela natten.

Iquitos

Iquitos har 400 000 invånare och är Perus största stad i jungeln. Du kan resa till Iquitos med flygplan eller båt. Staden livnär sig på olja och turister, och kanske är det på grund av Iquitos isolering från resten af landet att staden har undvikit terrorister och överfall. Staden är en utmärkt utgångspunkt ifall du vill resa runt i jungeln på tilrättalagta utflykter.

Machu Picchu ruinerna

Ifall man är i Sydamerika måste man se Machu Picchu! Denna imponerande staden låg under ett buskage ända till 1911. Innan dess var det endast några fåtal indianer sm kände till staden. Många av byggnaderna har överlevt jordskalv som inte ens moderna byggnader kunnat klara av. Det är en oerhört vacker syn att stå vid de översta husen i staden och titta ned över den mäktiga staden. Du kan komma fram till ruinerna genom att gå över bergen, med tåg eller helikopter.

Taquile ön

Isla Taquile är en liten ö som ligger i Lake Titicaca. Invånarna bär mycket färgglada kläder som de själva framställer. Ön har inga vägar och fick inte elektricitet förrän på 90-talet. Ön har många inka-ruiner och terrasser, och det är underbart upplevelse att vandra runt på ön och se de fascinerande byggnaderna medans du njuter stillheten. Du kan övernatta hos lokala invånare och få kosten på de små restaurangerna på ön.

The Inca Trail

The Inca Trail är den populäraste trecking rutten i Peru. Rutten börjar i Cuzco och slutar i regeln vid Machu Picchu. Landskapet är fantastiskt med skog och snöklädda bergstinnar. Turen går genom inka-ruiner, som ligger i bergen och det tar mellan 3 och 5 dagar att vandra från Cuzco till Machu Picchu.

Yarinacocha sjön

Yarinacocha är en underbar liten sjö som ligger 10 kilometer norr om Pucallpa. Innan var sjön en del av Rio Ucayali, fast Yarinacocha har nu blivit avskild från floden. I den lilla byn Puerto Callao kan du övernatta och hyra båtar för att segla ut på sjön. Här finns det en mängd djur, och om du har tur kan du få se delfiner.

Puno

Puno

I Puno finns det inte så mycket annat förrutom några gamla byggnader från kolonitiden, men staden är en knutpunkt för transport vidare, antingen mot Titicaca sjön, öarna eller vidare in i landet.

Sydkusten med Arequipa

Ica

Ica är en stad från kolonitiden med 150.000 invånare. Vädret är torrt och soligt på grund av stadens höga läge. Staden är omringat av öken, fast vatten från Rio Ica ger fruktbar mark för att odla viner. Det är möjligt att besöka en del av plantagerna och smaka Perus goda viner.

Boka dina sevärdheter här