Sevärdheter Slovenien

Borgen Ljubljanski Grad (Ljubljana)
Har man förmått sig att bestiga borghöjden, kommer man upp till en av Sloveniens vackraste borgar, som ursprungligen är från den nionde århundradet. Från borgtornet är det en fantastisk utsikt över Ljuljana, som blir ännu vackrare om man besöker borgen vid solnedgången, då dimman badar Ljuljana i ett behagligt rött och gyllene ljus.
Bron Zmajski most (Ljubljana)
Drakbron uppfördes i slutet av 1800-talet och stod färdig 1901, då den ersatte den gamla träbron. Bron är en järnbetongskonstruktion, och var en av de första i sitt slag i Europa. Den blev dekorerad av en av Otto Wagners elever, Jurij Zaninovich.
Domkyrkan Stolnica (Ljubljana)
Ljubljanas domkyrka, som är vigd till St. Nicolaus, uppfördes i början av 1700-talet på en grund, på vilken det tidigare stod en kyrka från 1200-talet. Den tvåtornade katedralen fick tillförd sin kupol 1844 och har sedan utsmyckats ytterligare. Bland annat har huvuddörren tillverkats i brons.
Presernov torget (Ljubljana)
Ljubljanas italiensk inspirerande torg är uppkallat efter den store slovenske diktaren, France Preseren (1800-1849), som bland annat har skrivit texten till Sloveniens nationalsång. Skulpturen mitt på torget är utformad av arktikten Maks Fabiani och bildhuggaren Ivan Zajc, och blev invigd 1905.
Staden Piran (Piran)
En gång i tiden hade staden bara ett stort bål för att hjälpa skeppen säkert i hamn. Idag är Piran en vacker, historisk semesterstad, där dåtid och nutid möts i en skön blandning.
Bispegården Skofijski dvorec (Slovenien)
Bispegården i Ljubljana är idag säte för den katolska ärkebiskopen i Slovenien. Den blev uppförd 1522 och förhöjd i mitten av 1700-talet. I slutet av det artonde århundradet fick byggnaden sitt nuvarande utseende med en vacker arkadgård i barock.
Bohinj-sjön (Slovenien)
Cirka 25 kilometer från Bled ligger den fem kilometer långa Bohinj-sjön, som är Sloveniens största. Den vackra sjön får sitt vatten från ett 60 meter högt vattenfall i slutet på Savafloden.
Byn Kranjska Gora (Slovenien)
Kranjska Gora är namnet på den lilla byn, som ligger vid foten av Sloveniens största skidsportsområde. Byn har bland annat varit värd för världsmästerskapen i slalom och backhoppning.
Mariapelaren (Slovenien)
På det vackra renässanstorget Glavni, står stadens varumärke, den barocke Mariapelaren, som blev ritat av Jozef Staub och rest 1743 till minne om pesten.
Maribor landskapsmuseum (Slovenien)
Mitt i staden står den gamla borgen från 1400-talet, vilken innehåller ett landskapsmuseum med en arkeologisk och etnografisk utställning samt en riddarsal, ett barockt kapell och en vacker rokokotrappa.
Medeltidsstaden i Koper (Slovenien)
Den gamla medeltidsstaden i Koper, var en gång huvudstad i Istra-området. Det historiska stadscentrumet ger ett speciellt lyft till medeltidsstadens karaktär.
Mestri Parken (Slovenien)
Om man har rikligt med tid, är stadsparken i Maribor ett alldeles avslappnande och vackert område att utforska. Härifrån kan man se många av vinodlingarna, som ligger längs bergsslutningarna samt njuta av det lilla akvariet och terrariet, som hör till parken.
Museet för Arkitektur (Slovenien)
På renässansborgen i utkanten av Ljubljana ligger Museet för Arkitektur, som innehåller en permanent utställning av den berömde arkitekten Joze Plecniks arbeten. Han är upphovsman till många Ljubljanas byggnader och en evig inspirationskälla för nya arkitekter.
Operabyggnaden (Slovenien)
Ljubljanas opera, som blev byggd 1882 i ny renässansstil, är ritad av de tjeckiska arkitekterna Hrasky and Hruby. Byggnaden användes till både tyska och slovenska föreställningar, tills tyskarna fick sin egen teater 1911.
Postojna-grottorna (Slovenien)
Grottorna är några av de största och lättast tillgängliga i världen. De sträcker sig över ett 20 kilometer långt gångsystem, som ligger i två horisontala lager. 1819 blev grottorna besökta för första gången, och sedan dess har miljontals turister gästat Postojna.
Renässansstaden Skofja Loka (Slovenien)
Skofja Loka, som ligger 24 kilometer nordväst från Ljubljana, är en av Sloveniens bäst bevarade renässansstäder. Man vet att staden var en köpstad ända tillbaka till 1248, och att den blev delvisst ödelagd under ett jordskalv 1511. Idag är staden ett officiellt kulturmonument.
Skocjan-grottorna (Slovenien)
De stora underjordiska Skocjan-grottorna ligger under den öde Karst-regionen på 250 meters djup, och sträcker sig över fem kilometer För fem miljoner år sedan efterlämnade ett djupt havsområde stora mängder av kalksten, som idag bildar de fascinerande droppstensformationerna.
Triglav Nationalpark (Slovenien)
Den enorma parken har en areal på 84.805 hektar och rymmer ett otal djur- och växtarter. I parken hittar man bland annat den vackra dalen med de sju sjöarna, som är en perfekt utgångspunkt för dagslånga vandringar mot topparna.
Ursulinekyrkan (Slovenien)
Ljubljanas vackraste barokbyggnad är utan tvekan Ursulinekyrkan från 1669, som blev byggd där en nedbränd kyrka hade stått. Inne i kyrkan finns det en stort altare av Francesco Robba, och framför kyrkan står Den heliga treenigheten från 1693, som ursprungligen var utskuren i trä, men senare blev ersatt av en stenskulptur.
Zoologisk trädgård (Slovenien)
Bara 15 minuters gång från Ljubljana centrum ligger stadens zoologiska trädgård på den sydliga sidan av Roznik-backen. Besökande kan beundra åtskilliga vilda djurarter från allvärldens kontinenter, som alla lever i deras naturliga miljö.
Semesterstaden Portoroz (Sloveniens Adriaterhavskust)
Detta moderna resmål är en känd destination över hela Europa. De läckra sandstränderna, kurhotellen, det hektiska nattlivet och de utmärkta sportfaciliteterna, tilldrar sig varje år åtskilliga turister.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 4 125:- - -
Priserna är givna per person

Område och stadsguider

Område: 
Ort: 
• Ljubljana
• Piran
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.