Sevärdheter Sverige

Bohuslän (Götaland)
Kustlinjen längs Bohuslän är ett av de flottaste landskap man kan uppleva i Sverige! Här kan också pittoreska, små fiskebyar besökas längs den imponerande kustlinjen, med de många klippreven. Bland dessa byar kan särskilt nämnas Smögen och Åstol.
Läckö Slott (Götaland)
Slottet är placerat vid Sveriges största sjö, Vänern, och är ett riktigt äventyrsslott. Men det innehåller också extraordinära exemplar av 1700-tals barockarkitektur, med torn, kupoler och ornamenterade kalkmålningar. Slottet har 240 rum och från maj till augusti kan man följa en 45 minuters guidning runt i hela komplexet.
Vadstena (Götaland)
Stadens medeltida gator är något i en klass för sig och härifrån kan man också besöka det berömda Vadstena Slott, som vetter rakt ut mot den stora, vackra sjön Vättern.
Konstmuseet (Göteborg)
På Götaplan ligger Göteborgs konstmuseum, där nordiska och europeiska mästare kan beskådas. Museet är dock mest känt för sina samlingar av verk av konstnärerna Rubens, Van Gogh, Rembrandt och Picasso.
Liseberg Nöjespark (Göteborg)
Detta är en av de allra populäraste attraktionerna i Sverige, och har också blivit kallad världens bästa nöjespark! Huvudnöjet i parken är berg- och dalbanan upp till det rymdliknande, futuristiska tornet - 83 meter över marken!
Stadsmuseet (Göteborg)
I detta museum ställs arkeologiska, lokala och historiska samlingar ut. Häribland Sveriges enda vikingaskepp, Äskekärrsskeppet.
Sofiero Slott (Helsingborg)
10 000 rodedronburkar av 300 olika arter - det finns i den berömda trädgården på Sofiero Slott. Trädgården planerades av dåvarande kronprins Gustav Adolf och hans första maka Margareta, vilka fick slottet i bröllopspresent av Oscar II. Idag äger Helsingborg Stad slottet där det finns gourmetrestaurang. Sommartid är slottet platsen för diverse aktiviteter som konserter och utställningar.
Malmöhus (Malmö)
Detta fästningsverk byggdes av Erik af Pommern år 1434 för att kontrollera all trafik in i Öresund. Sedan har fästningen ändrats och förändrats mycket av olika regenter, danska och svenska kungar. Det är dock verkligen ett imponerande byggnadsverk.
Malmös museer (Malmö)
Malmö har också en del museer, av vilka Stadsmuseet och Konstmuseet kan rekommenderas. Det mera moderna Rooseum innehåller också konst av nutida karaktär.
Anders Zorn (Mora)
Zornmuseet är något alldeles särskilt, liksom Zorngården. Här kan man verkligen få ett intryck av denna spännande och ytterst färgstarka person som Zorn var. Ett särdrag som också kommer till uttryck i hans bilder och som här speglas i hans hem.
Rödingfiske (Mora)
I sjön Siljan fiskas Röding, som är en av de mest välsmakande sötvattensfiskar över huvud taget. Här kan man även besiktiga ett fiskeområde och museum, som är placerade på en liten ö i den vackra sjön.
Vasaloppsmuseet (Mora)
Vasaloppsmuseet är roligt att se, liksom målet som de trötta skidåkarna kommer in igenom. Det är centralt placerat i stadens centrum. Tätt intill ligger också Mora Kyrka, som är från 1200-talet och ett bra exempel på svenskt träsnidararbete.
Fjällvandring (Norrland)
Bland de mest attraktiva sevärdheterna i detta nordliga Sverige är utan tvivel en vandring i de många skogarna, slätterna, bergen och gamla bygderna. Här kan också nämnas de övergivna malmfabrikerna i Gästrikland.
Höga Kusten (Norrland)
En av de mest attraktiva delarna av Sveriges kustlinjer är Höga Kusten. Här kan man njuta av en formidabel utsikt och beskåda det fina landskapet i detta område omkring Ångermanland.
Jämtland (Norrland)
Detta område är känt för sin storslagna natur. Här finns det också möjlighet att utöva massor av sportaktiviteter både sommar och vinter. Vandringsturer, hiking, timmerflottesfärd på någon av de många floderna eller hundslädesåkning är en del av utbudet.
Gamla Stan (Stockholm)
Detta är Stockholms äldsta stadsdel. Här får man plötsligt uppleva att gå 300 år tillbaka i tiden (de äldsta byggnaderna är från 1300-talet!) och se gator, hus och affärer man förr bara läst om i historieböcker. Ett annat måste är Djurgården, som är en större ö, belägen öster om staden, där åtskilliga museer är placerade.
Museer (Stockholm)
Det finns en mängd sevärdheter i Stockholm, som Nationalmuseet, August Strindberg Museet, Moderna Museet, Kungliga Slottet och mycket mer. Stockholm har av tradition bra museer så det handlar bara om att komma igång!
Vasamuseet (Stockholm)
Det stora kungaskeppet,Vasa, som sjönk på sin jungfruresa år 1628 mitt i Stockholms skärgård, är utomordentligt välbevarat och en betagande syn i sitt alldeles speciella arkitektoniska museum. Detta museum är också placerat på Djurgården.
Gustav Adolfs Kyrka (Sundsvall)
Denna kyrka är också ett besök värd, och här hålls musikkonserter varje onsdag klockan sju under sommarperioden.
Kultur Magasinet (Sundsvall)
Kulturhuset, kallat Kultur Magasinet, fick år 1987 ett pris för en förnämlig restaurering av den gamla fabrikshallen. Nu hyser byggnaden ett bibliotek och Sundsvall Museum.
Troll Museum (Sundsvall)
Ett osedvanligt museum i staden är trollmuseet. Här ställs humoristiska bilder av lokala troll i området ut, då man ju i Sverige menar, att landets skogar är hemsökta av troll!
Falu Koppargruva (Svealand)
I Falu Koppargruva, kan jordens inre, bokstavligt talat, utforskas. Det är dock inte bara en imponerande syn i sig själv, denna gruva var världens väsentligaste koppargruva på 1700-talet. De första historiska nedtecknandena går ända tillbaka till 1288, då biskopen av Västerås köpte aktier i gruvbolaget.
Festival i Rättvik och Leksand (Svealand)
Bland andra viktiga evenemang kan nämnas midsommarfirandet i Rättvik eller Leksand i Dalarna.
Uppsala (Svealand)
Denna gamla universitetsstad har stor historisk karaktär och innehåller en mängd sevärdheter. I den gamla stadsdelen (4 km från centrum) ligger tre stora "vikingahögar" (gravar). Det sägs att vikingarna Aun, Egil och Adil ligger begravda här. I själva staden är den stora domkyrkan berömd, som i sin nuvarande form går tillbaka till 1500-talet, men där det funnits en kyrkoplats sedan 1164!
Den omkringliggande naturen (Sverige)
Många människor nyttjar Kiruna som en mellanlandning innan de beger sig ut i den stränga naturen som ligger alldeles utanför orten. Det är här man kan uppleva Sverige från den vilda, men också mer storslagna sidan.
Kiruna Kyrka (Sverige)
En annan attraktion på orten är kyrkan, som mest av allt liknar en stor lappkåta! Kyrkan är särskilt flott i snöväder, eller mot en snöbeklädd bakgrund.
LKAB malmgruva (Sverige)
I Kiruna stad är den största attraktionen den malmgruva som också blivit kallad Europas hemmagruva därför att hela 80 procent av leveranserna till Europas stålverk kommer härifrån. Gruvan är 540 meter djup och det är möjligt att komma ända ner i den på guidad tur, vilken också innehåller väsentliga historier och fakta om gruvans drift och historia.
Förhistoriska världen (Umeå)
Det förhistoriska museet (Förhistoriska Världen) har utställningar om jordens ursprungsbefolkning och deras utveckling, liv och vardag. Här ställs också fossiler och mammuttänder ut, liksom enstaka delar av den lokala sabelkatten!
Gammlia (Umeå)
Detta område består av en massa olika museer och ligger en kilometer öster om stadens centrum. Här finns museet för modern konst, Bildmuseet, det Maritima Museet och Friluftsmuseet med äldre bebyggelser och traditionella folkdräkter.
Holmön (Umeå)
Detta område kallas det soligaste stället i hela Sverige och är en liten ö placerad 15 kilometer ut från kusten. Här finns också ett litet båtmuseum med en samling traditionellt hantverksarbete och härifrån går också starten till den årliga roddbåtskappseglingen till Finland, som äger rum i juli.
Kilsbergen (Örebro)
Kilsbergen är ett bergsområde utanför Örebro med mycket vacker natur som ger stora möjligheter till friluftsliv. Här ligger till exempel Ånnaboda där det vintertid går att skidor, både på längden och utför, och skridskor. Här finns också fina vandringsleder och möjlighet att till fiske och jakt.
Wadköping (Örebro)
Wadköping är en egen liten stadsdel med gårdar och hus från 1500-talet och framåt. Här hittar du kullerstensbelagda gator, museer, utställningar, kaféer, konsthantverksbutiker med mera. På somrarna är det också konserter och teaterföreställningar. Vill du veta mer om Wadköpings historia finns det guidade turer.
Örebro Slott (Örebro)
Slottet har faktiskt aldrig varit kungligt. Däremot har landhövdingarna bott här sedan 1766. Så är det än idag. Men det är bara en del av slottet som är landshövdingsbostad. Stora delar har allmänheten tillträde till och det finns guidade visningar för den som vill ha lite fakta och historia om slottet. I källaren finns barnens egen slottskällare. Sommartid är det mycket kulturella evenemang på slottet.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Flygbiljetter t/r - - Från 1 394:-
Charter (flyg+hotell) Från 1 215:- Från 1 515:- Från 1 325:-
Priserna är givna per person

Område och stadsguider

Område: 
• Götaland
• Norrland
• Svealand
Ort: 
• Göteborg
• Helsingborg
• Malmö
• Stockholm
• Sundsvall
• Umeå
• Örebro
• Mora
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.