Prags silhuett med flera broar över floden Vltava i det gyllene kvällsljuset.

Sevärdheter Tjeckien

Böhmen

Karlsteinborgen

Synen av den gotiska borgen Karlstein, som omges av skog och i gamla dagar måste ha tett sig ointaglig där det ligger på toppen av en klippa, är känd av envar som någon gång har tittat i en tjeckisk resebroschyr. Borgen byggdes för att förvara landets kronjuveler och den ligger mitt i ett naturskönt område cirka 20 kilometer från Prag.

Kyrkan i Sedlec – dekorerad med de döda

Då en expedition en gång under 1200-talet vände tillbaka från Israel och strödde ut jord på kyrkogården från Golgata, blev kyrkogården ett så populärt ställe att begravas på att det snart uppstod platsproblem. Detta problem löstes genom att av de lokala hantverkarna började utsmycka kyrkans kapell med skelett. Hans arbete utgör i dag en både makaber och fascinerande syn.

Skodastaden Mladá Boleslav – Skodans hemort

Befinner man sig i den nordliga delen av Böhmen, skall man unna sig ett besök i Mladá Boleslav. Skoda, en av de mest populära bilmärkena att tycka illa om, tillverkas här. Även om stora delar av Skoda för några år sedan blev uppköpt av tyskarna, ligger fabriken fortfarande i Mladá Boleslav. Här finns också ett Skodamuseum, där man kan studera bilens utveckling från starten fram till i dag.

Karlovy Vary

Karlovy Varys källor

Det finns många varma källor i Karlovy Vary. Källorna är mer än två kilometer djupa och temperaturen varierar mellan 40 och 72 grader. Den mest kraftfulla källan, Vridlo, pumpar upp flera tusen liter vatten i minuten. Vattnet leds över i mindre kar som man kan dricka ur.

Likören Becherovka – en tjeckisk institution

Den tjeckiska likören Becherovka framställs i Karlovy Vary och har närmast fått status som nationaldryck i landet. Likören, vars recept bara några få invigda känner till, kan köpas i hela landet, men är man i Karlovy Vary skall man unna sig ett besök i fabriken.

Porslin på Pirkenhammer

Karlovy Vary är förutom sina källor också berömt för sin porslinsproduktion. Stadens äldsta porslinsfabrik, Pirkenhammer, är från omkring år 1800. Här kan man få en spännande inblick i porslinsframställningens historia.

Krkonose Nationalpark

Harrachov

Staden Harrachov är ett centrum för dem som är på skidsemester. Här kan man åka slalom eller gå på tur. På sommaren är Harrachov den perfekta utgångspunkten för vandrarturer. Stadens besöks varje år av många turister.

Staden Spindleruv Mlyn

Spindleruv Mlyn ligger 850 meter över havet och är en viktig turiststad i Krkonos. Här har den stora floden Elbe sin källa. Det finns många slalombackar i området med ett väl utbyggt liftsystem.

Kutná Hora

Staden Kutná Hora

Kutná Hora, som ligger nära gränsen till Polen, var under medeltiden på grund av sina silvergruvor en av Böhmens största och rikaste städer. I dag är gruvorna tömda, men Kutná Hora är fortfarande en intressant stad med sin egen speciella charm. Det går att besöka verkstäderna där man en gång i tiden slog mynt. Även om hantverket fortfarande lever är det bara till turisternas ära kunnandet hålls vid liv.

Plzen

Staden Plzen – pilsnerns födelsestad

Plzen ligger i den västliga delen av Tjeckien och kan vara stolt över att vara det ställe i världen som den älskade pilsnern såg dagens ljus första gången. I Plzen har man bryggt öl i århundraden och i dag exporter man stadens stolthet – Pilsner Urquell – till stora delar av världen. Förutom det stora bryggeri kan man besöka ett ölmuseum och i oktober är staden värd för en ölfestival.

Prag

Karlsbron

Karlsbron är Prags mest berömda monument. Den stod färdig år 1357 och binder i dag ihop Prags två delar. Bron är utsmyckad med över 30 statyer.

Prags berömda krog U Fleku

Det har utväxlats otaliga politiska ståndpunkter och trevliga semesterupplevelser över ett krus öl på Prags berömda krog U Fleku. U Fleku har sitt eget bryggeri och det mustiga, svarta ölet serveras i trevliga omgivningar i välvda salar eller på gården om vädret tillåter.

Sv. Vita katedralen på toppen av Prag

Från toppen av Prag tronar den mäktiga 99 meter höga gotiska Sv. Vita katedralen över staden. Katedralen ligger i anslutning till det stora borgkomplexet. Den har varit en byggplats i 600 år. Först år 1929 kunde man inviga den fantastiska byggnaden, men man måste säga att den var värd att vänta på. Katedralens dimensioner tar andan ur de flesta och alla detaljerna i kombination med dess läge gör ett besök till en oförglömlig upplevelse.

Teatergruppen Laterna Magica

Som turist i Prag måste man besöka Nationalteatern och teatergruppen Laterna Magica. Gruppen har sedan år 1958 förenat film, musik och pantomim i rad fantastiska föreställningar, som av förklarliga skäl kan avnjutas utan språkproblem. Laterna Magica har också turnerat över hela världen.

Tjeckien

Borgen Karlstein

Borgen Karlstein ligger på toppen av en klippa och för att komma dit måste man gå ett par kilometer genom bland annat staden med samma namn. Karlstein är öppet nästan hela året. När man har sett borgen kan ge sig ut på någon av de vackra vandringslederna som finns i området. Det finns också fascinerande droppstenshål man kan titta på.

Kabinturen mellan Pec pod Snezkou och Snezka

Från staden Pec pod Snezkou kan man åka i kabinbana till det stora berget Snezka, som ligger på gränsen till Polen. Det är en fantastisk tur om man inte lider av svindel.

Koncentrationslägret i Theresienstadt

Theresienstadt behöver knappast någon introduktion. Det var här de nazistiska bödlarna under andra världskriget förvandlade en hel stad till ett utrotningsläger för judar och andra ”avvikande”. Här förlorade mer 35.000 tusen människor livet, medan lika många blev sända till samma öde i läger i Polen och i Tyskland. Staden är i dag återigen befolkad, men utrotningslägret och det därtill hörande museet vittnar om alla de människor som aldrig kom längre än till Theresienstadt.

Medeltidsstaden Cesky Krumlov

Den charmerande medeltidstaden Cesky Krumlov ligger idylliskt vid floden Vitava nära gränsen till Österrike. Stadens romantiska placering och många historiska och arkitektoniska pärlor har förvandlat staden till ett välbesökt turistmål. Tycker man om medeltidsidyll och utsmyckade byggnader är Cesky Krumlov stället att besöka.

Naturparken Cesky ráj

Naturparken Cesky ráj är med sina groteska klippformationer, djupa klyftor och ovanligt vackra utsiktsställen helt enastående. Många åker till Cesky ráj för att pröva sina krafter på ställets fascinerande basaltklippor, men för den mer jordbundna turisten är en vanlig promenad en stor upplevelse.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här