En park med blomsterrabatter, promenadvägar och bakgrundsbyggnader under en klarblå himmel.

Sevärdheter Argentina

Argentina

Colón teatern

Denna teater är inte bara Buenos Aires’, men hela Argentinas prydnad. Den är en av de mest imponerande i hela världen. Den är otroligt vacker både ut- och invändigt. Den visar dessutom påkostade teaterpjäser, och erbjuder en mycket intressant guidad tur helt ut i teaterns mörkaste hörn.

Det natursköna vindistriktet Cuyo

Det är i Cuyo området som druvorna till Argentinas utsökta röd- och vitvin växer. Utöver att besöka olika vinslott, kan man ägna sig åt trecking, klättring och rafting och mycket mycket mera. Området, på kanten av Anderna, har nämligen ett behagligt klimat och en fantastiskt vacker natur.

Falklandsöarna

Även om öarna ännu tillhör Storbritannien, reser många djurintresserade argentinare hit. Ön har nämligen ett makalöst djurliv, som det är förvånande lätt att komma nära. Sälar, pingviner och sjölejon är några få av de många fascinerande djur, det är möjligtt att iakttaga på nära håll. Lustfiskare kan njuta av att kunna dra upp den ena fisken efter den andra.

Fotboll

Besöker du en av de större städerna bör du absolut ge dig själv lov till att närvara vid en fotbollsmatch. Även om du i vanliga fall inte bryr dig ett dyft om fotboll, är det faktiskt nödvändigt att uppleva Argentinas fotbollscirkus för att förstå vad argentinarna menar med passion. Nämn Diego Maradona och varje argentinare kommer lyriskt att berätta om kärlek, storhet och fall.

Iguazú vattenfallen

De gigantiska Iguazú vattenfallen, på gränsen mellem Argentina och Brasilien, är för många höjdpunkten vid ett besök i Argentina. Helt förståeligt. De enorma vattenmassorna väller fram överallt och bildar ett mångfald av regnbågar. Man kan vandra runt i den imponerande parken längs små stigar. Från parken är det både möjligt att med båt segla helt nära de brusande vattenfallen, och att se det hela uppifrån med helikopter.

Jesuitruinerna i Missiones

Missionesprovinsen ligger i det nordöstliga Argentina, på rutten mellan Iguazú-vattenfallen och Buenos Aires. Det är några fantastiska ruiner från den civilisation de spanska jesuiterna lade grunden till på 1600-talet. Den prisbelönta filmen The Mission är inspelad i detta område. Man kommer till ruinerna från staden San Ignacio de Miní.

Nationalparken Cerro Fitzroy

Endast få timmar från staden Calafate reser bergstopparna i Cerro Fitzroy parken sig över detta mecka för klättrare och vandrare. Under molnen, som är i konstant uppror, slingrar den snötäckta bergskedjan sig genom ändlösa slätter och frodiga skogar. Här finns utmaning både för glada amatörer och för de rutinerade.

Nationalparken Glaciares

I parken finns imponerande exemplar av gigantiska gletschrar. Speciellt imponerande är Perito Moreno gletschern. De flesta blir anfådda av begeistring när de upplever vattnet, från sjön vid sidan om, bryta ismuren. Detta är storslagen scenkonst, som varar i flera timmar. Porten till parken utgörs av staden El Calafate i Santa Cruz provinsen.

Nationalparken Perito Francisco P Moreno

Det rika djurlivet i det sydliga Argentina är frikostigt representerat i denna park, som förvånansvärt nog inte ännu har ”upptäckts” av de stora guidningsarrangörerna. Mångfaldet gör bergsidorna nästan spräckliga. Pumor, rävar, kondorer, ja till och med flamingor lever i detta fredliga paradis.

Naturparken Laguna de los Pozoelos

Det är inte precis flamingon man väntar att se på 4000 meters höjd. Men, det finns faktiskt inte mindre än tre arter i denna park i Jujuy provinsen. Här kan man också se den utrotningshotade lamaarten, vicunaen, som spankulerar runt mellan parkens många, även arkeologiskt sett, intressanta platser. Man bör klä sig varmt! Vindarna som piskar genom Anderna är ofta obarmhjärtiga.

Quebrada de Humahuaca området

Området ligger i det nordvästliga Argentina och är ett förtrollande och pittoreskt sceneri i den karga öknen. Här och där sticker kyrkor från kolonialtiden upp ur sanden. ”Glömmer” man dessa kan man förnimma närvaron av kontinentens urinvånare – indianerna.

Recoleta kyrkogården

I Recoleta, en förstad till Buenos Aires, får livet och döden ett nytt perspektiv på den enorma kyrkogården. Gravarna liknar nästan små stenpalats. De är täckta med fotografier av den avlidne och allsköns religiösa effekter. Många skulle påstå att det är på gränsen till det bisarra, men alla är nog eniga om att det är en spännande och mycket fascinerande plats.

Sumpområdet Esteros del Ibera

Argentina kan också bjuda på krokodiler, apor, exsotiska fåglar och allvärldens vilda djur – några som du inte ens hörts talas om. Djuren är lätta att se i det stora öppna sumplandskapet, och av någon anledning vimlar här inte av turister. Esteros ligger i den nordliga delen av landet och är ett verkligt paradis, om du har lust att uppleva vilda djur i deras naturliga omgivning.

Buenos Aires

Det historiska nationalmuseét

Muséet ligger i Parque Lezama och ger en fin bild av Argentinas identitet. Här finns förträffliga exempel på landets konst, och en grundlig genomgång av dess historia. Museét är ett måste, om man intresserer sig bara en smula i landet man gästar.

Kongress byggningen

Byggningen, som hyser Argentinas parlament, är uppförd med Capitol Building i Washington DC som förebild. De enorma granittrapporna är en symbol på Anderna, medan springbrunnen representerar det brusande Atlanthavet öster om Argentina. Den imponerande byggnaden vätter ut mot Plaza del Congreso tätt på San Telmo.

San Telmo kvarteret

Stadens bohemkvarter sjuder av liv, och der är alltid ett eller annat att se på. Stämningen är i det hela taget annorlunda än i resten av Buenos Aires. Söndagar hålls marknad med tangodansare, och ett hav av märkliga och intressanta saker från nybyggartiden. Detta är den perfekta chansen att skaffa sig en annorlunda souvenir från Argentina.

Córdoba

Córdobas historiska stadsdel

Gatorna omkring Plaza San Martin är en skattkammare vad arkitektur från kolonialtiden och andra sevärda byggnader angår. Speciellt Iglesia de Santa Teresa och Casa del Obispo Mercadillo utmärker sig som extra vackra, men alla byggnader bidrar med historiska dimensioner. Hela den historiska bydelen är en av Córdobas huvuddattraktioner.

Sierras de Córdoba området

Så heter det sköna kuperade landskapet, som omger Córdoba. Här kan man klättra i bergen eller vandra runt i den kuperade terrängen. Overallt bland klipporna ligger små sjöar, som lockar till ett uppfriskande dopp. Club Andino de Córdoba har högar med kartor och annan information, som verkligen är till nytta, om man skall ut på äventyr i området.

Staden Candonga

Endast 40 kilometer norr om Córdoba ligger staden Candonga, mitt i ett praktfullt landskap. Huvudattraktionen är det mästerligt utformade jesuitkapellet från det artonde århundradet. Men redan stämningen och naturen i denna isolerade dal gör att det är en plats, som bör besökas.

Nordvästra Anderna

Sierra de Aconquija området

Det finns fantastiska vandringsmöjligheter i denna del av Argentina. Sierra de Aconquija, utanför staden Tucuman, är ett av de mest populära ställena för friluftsliv. Den så kallade inkarutten till Tafí del Valle, bjuder på gamla indianruiner och utroligt skön natur. I Tucuman finns det guider, som har goda kunskaper om området, men det är också möjligt att arrangera en turer på egen hand.

Pampas

Den religiösa staden Luján

Detta är inget mindre än hela Sydamerikas, religiöst sett, mest betydelsefulla plats. Varje år vallfärdar över fyra miljoner människor till Luján för att ära den heliga jungfrun i den imponerande nygotiska basilikan. Denna är, tillsammans med Museo Colonial e Histórico, huvudorsaken till att staden är värt ett besök. Här finns dessutom en del exempel på hur byggnaderna såg ut i Argentina under kolonialtiden.

Nationalparken Liahué Calel

Denna nationalpark i La Pampa provinsen består av ett varierat landskap med små bergskedjor och ett rikt djurliv. Stora granitklippor skjuter upp mellan täta skogsområden. Det är möjligt att se stora kattdjur, som till exempel pumor, guanaco-lamor och vizcacha. Den sistnämnda är en vilt levande släkting till husdjuret chinchillan. Detta är en optimal plats att ta på sig vandringsskorna och komma tätt på den argentinska naturen.

Staden San Antonio de Areco

Staden ligger väster om Buenos Aires. Detta är den bästa platsen för att stifta bekantskap med den cowboykultur som Pampas representerar. Gauchos rider skickligt runt på deras hästar, medan de dricker deras mate, och iakttar de hela från ovan. Pampas’ huvudsakliga inkomstkälla utgörs av jordbruk och kreatursavel. I området säljs även något av Argentinas finaste konsthantverk. Vissa rancher erbjuder turisterna övernattningsmöjligheter.

Patagonien

Damptåget La Trochita

Med tjock svart rök bolmande ur skorstenen segar sig det gamla damptåget La Trochita genom det patagonska landskapet. Den låga hastigheten ger dock passagerarna en förträfflig möjlighet att njuta av de pittoreska landskapen utanför tågfönstret. Turen från Esquel till Ingeniero Jacobacci är ett utmärkt sätt att se Patagonien på, medan man lyssnar till lokomotivets monotona rytm.

Naturreservatet på Península Valdes

På Patagoniens atlantkust ligger halvön Península Valdés. Här flockas pingviner, nanduer och lamor, medan sjölejonen och sjöelefanterna latar sig på stränderna. Havsfåglar flyger skränande runt och fulländar detta paradis med fascinerande djur. Det är ytterst få ställen i världen man kan uppleva något liknande.

Staden Bariloche och nationalparken Nahuel Huapi

San Carlos de Bariloche är huvudstaden i Patagonien. Härifrån kan man göra en fascinerande tur genom Anderna till Chile, eller iaktta arkitekturen, som mest av allt för tankarna till en bergsby i Schweiz. I närheten av Bariloche ligger nationalparken Nahuel Huapi, som är ett sant mecka för klättrare och vandrare.

Santa Cruz

Pingvinkolonin Cabo Virgenes

Denna jättelika koloni består av så många som 30.000 pingviner. Man hittar den några timmars bilkörning sydöst om staden Río Gallegos. Här finns en enstående chans att uppleva dessa präktiga djur i helt orörd natur. Det är möjligt att campa tätt på kolonin, men det finns inga offentliga transportmöjlighter dit. Detta är dock inget stort problem, då de lokala fårfarmarna glatt hjälper liftande turister.

The River Plate

Hamnen i Mar del Plata

Mar del Plata är en av Argentinas viktigaste fiskehamnar. Man blir aldrig trött av att ströva runt i den pittoreska hamnen. Fiskarna arbetar hektiskt vid deras vackra färgrika träbåtar, till ackompangemang av högljudda sjölejon, som kräver deras andel av fångsten. Om man har behov av en paus, kan man besöka en av hamnens förträffliga fiskrestauranger.

San Pedro katedralen

Glasmålerierna i denna nygotiska kyrka från sekelskiftet är helt enkelt makalösa. Golvens och takens kakel härstammar från hela Europa. Mitt i kyrkan hänger en fantastiskt vacker fransk taklampa.

Stränderna vid Mar Chiquita

Endast tio kilometer från Mar del Platas turistdjungel ligger de idylliska stränderna vid Mar Chiquita. Platsen är ett litet paradis, där man kan simma, fiska och windsurfa. Området är omgivet av spännande natur, som bjuder på både arkeologiska och botaniska sevärdheter. Ett andningshål för de som tycker att tempot är för högt i Mar del Plata.

Tierra del Fuego

Båtturer i det sydligste söder

På småöarna mod syd håller sjölejon, sjöelefanter och pingviner till i kolonier. För att lyckas komma helt nära dessa tuffa djur skall man ut på en båttur i det arktiska farvattnet. Dessa turer arrangeras i Ushuaia och kan i några tillfällen skräddarsys helt efter dina egna önskemål.

Fagnano söen

Denna gigantiska kristallklara sjö, 100 kilometer från Ushuaia, är ett pittoreskt avbrott från den barska naturen. Området omkring är vackert, och de närliggande floderna spritter med lax och öring, vilket gör området till lustfiskarnas mecka. Sjön nås lättast från staden Rio Grande.

Nationalparken Tierra del Fuego

Parken är den bästa vägen för att ta sig ut till Tierra del Fuegos barska, men fascinerande natur. Det är Argentinas enda nationalpark, som sträcker sig ända till Atlanten. Parkens floder, berg, skogar och gletscrar bildar ett på samma gång otillgängligt och oemotståndligt landskap. Glöm för all del inte att göra turen till den storslagna Martial Gletschern.

Boka dina sevärdheter här