En park med blomsterrabatter, promenadvägar och bakgrundsbyggnader under en klarblå himmel.

Resguide till Argentina

Fakta


  • República Argentina

  • Buenos Aires (12 000 000)

  • 2 766 890 kvadratkilometer

  • Spanska

  • Katolsk

  • 36 100 000

  • Republik

  • Argentina indelas normalt i fyra geografiska huvudområden. Det första området är Anderna, som med höga snötäckta bergstoppar utgör gränsen mellan Argentina och grannlandet Chile. Därefter har vi landets södra del, Patagonien, även kallat Lake District. I detta område finns olja och kol och några imponerande gletschrar. Det tredje området kallas Pampas. Pampas är namnet på de platta öppna områdena norr om Patagonien och de sträcker sig från Atlantkusten till Anderna. Människorna här livnär sig till största del på jordbruk och kreatur. Det fjärde området är låglandet i norr där klimatet är varmt.

Reseförberedelse

Bästa restid

Argentina är ett stort land och den optimala tidpunkt för ett besök beror på vilken del av landet man är intresserad av. De stora städerna kan man besöka året runt medan friluftslivet i Patagonien ger mest utbyte om sommaren. Argentinas sommarmånader är från november till februari. I det subtropiska området omkring Iguazúvattenfallen på gränsen till Brasilien är det mest behagligt om vintern, maj, juni och juli och i denna period får skidintresserade bästa utbyte av att besöka Anderna.

Reselitteratur

Lonely Planet Argentina, Uruguay & Paraguay
Rundresor i Sydamerika
Fodors Argentina

Lokala förhållanden

Valuta

Peso (Arg $)1 Peso = 100 centavos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Så gott som alla argentinska städer har ett internetcafé. I de mindre städerna kan förbindelsen ibland vara långsam.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillalla hjälp i Argentina gäller följande telefonnummer:

Polis 101
Ambulance 107
Sjukhus 344 001, 344 104
Brandkår 100

Dricks

Det är standard att ge tio procent i dricks på restaurang. Detsamma gäller på de lite dyrare hotellen. Hjälpsamma taxichaufförer får som regel också lite extra dricks.

Tidszon

Då klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 07.00 i Argentina.
Då klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 08.00 i Argentina.

Vikt och mått

I Argentina används följande måttenheter:

Vikt: kilo
Längd: meter

Vissa argentinare, speciellt äldre människor på landsbygden, använder ibland leguas när de gäller avstånd.

Fotografering

De fängslande panoramautsikterna i Patagonien och i resten av Anderna får ofta folk att fotografera ohämmat. Det bör vara en bra kamerautrustning för att de fantastiska scenarierna skall komma till sin rätt. Många argentinare med sina pittoreska klädesdräkter och stiliga utstrålning, formligen ber om att bli fotograferade, men fråga gärna om lov först. Tangodansare som uppträder på gatorna utgör undantag.

Dricksvatten

I Argentina bör man varken dricka kranvattnet eller använda det till tanborstning eller isbitar. Köp istället vatten på flaska.

Elektricitet

I Argentina används följande strömkälla:

220 V / 50Hz.

Uppförande

Argentinarna klär sig ofta formellt. Speciellt i städerna rekommenderas att turisterna följer detta. Tidsbegreppet är något flytande. Folk kommer ofta för sent och detta är ingen grund till att bli förnärmad, så är det bara. Man säger buenos dias, buenas tardes och buenas noches beroende på om det är morgon/förmiddag, eftermiddag eller kväll. Det är artigt att säga permisso då man kommer in i ett rum. Om man får en invitation till att dricka en mate , ett speciellt örtte, anses det ohövligt att tacka nej.

Öppettider

Bankerna har öppet kl 10.00-15.00 måndag-fredag.
Affärerna har öppet kl 09.00-19.00 måndag-fredag.
Vissa affärsverksamheter håller ett par timmars siesta mitt på dagen.

Kontoren har öppet kl 08.00-18.00 måndag-fredag.
En del kontor håller siesta mitt på dagen.
Offentliga kontor har öppet kl 08.00-17.00 måndag-fredag.

Mat och dryck

Kött, kött och åter kött. Det är inte hela sanningen, men nästan när det gäller det argentinska köket. Landets goda kött är världsberömt och man bör absolut smaka en asado eller en parillada då man besöker Argentina. På köttrestaurangerna grillas biffar, korvar och annat läckert över glödande träkol och serveras med sallad och pommes frites. Inte att förglömma det fantastiska argentinska rödvinet av utsökt kvalitet. En annan specialitet är örtteet mate, som avnjuts lugnt och stilla av alla argentinare. Man dricker detta örtte med ett metallsugrör ur en besynnerligt formad liten kopp. Man bör inte lämna landet utan att ha smakat detta minst en gång.

Handikappade resenärer

Liksom de flesta andra sydamerikanska länder är Argentina inte speciellt handikappvänligt. Särskilt rullstolsbundna möter problem i Buenos Aires där trottoarerna är smala och gropiga. Dessutom består trafiken till stor del av fartdårar, som gör det svårt för fotgängare att korsa gatorna.

Helgdagar

Helgdagar
Nyårsdag, 1 januari
Helgdag, 1 maj
Minnesdag för majrevolutionen, 25 maj
Självständighetsdagen, 9 juli
General San Martin’s minnesdag, 17 augusti
Columbus dag, 12 oktober
Juldagen, 25 december

Flyttbara helgdagar
Påsk, mars eller april
Malvinas dag, måndagen närmast 10 juni
Flaggdag, måndagen närmast 20 juni

Övernattning / Hotell

Camping

Argentina har de absolut bästa campingfaciliteterna i Sydamerika. Att campa är det mest förmånliga sättet att övernatta på i detta land, vilket är ett av kontinentens dyraste länder.

Hotell

Argentinska hotell lever inte alltid upp till den utlovade standarden. Kontrollera rummet innan du bestämmer dig. Hotellrummen har som regel eget badrum. Man kan försöka förhandla sig till ett lägre pris om det finns många tomma rum. Frukost ingår ofta i priset.

Bed og breakfast eller pensionat

Hospedajes, pensiones och residenciales heter möjligheterna i denna kategori. Rummen är sparsamt möblerade, flera med bad i korridoren, billigt, enkelt och ofta med ett spartanskt morgonmål inkluderat i priset.

Vandrarhem

Det finns en del vandrarhem i Argentina. Om man inte har ett internationellt youth hostel kort kostar en säng lite extra. Var uppmärksam på att de mer avsides belägna vandrarhemmen endast har öppet om sommaren.

Övrig övernattning

Många av de stora rancherna, estancias på spanska, hyr gärna ut en säng till turister. En annan billig möjlighet är att hyra ett rum hos en familj. Om man reser i grupp kan man hyra ett hus eller en lägenhet.

Lokal transport

Flyg

Aerolíneas Argentinas sköter om utrikes- och inrikesflygningar medan AUSTRAL uteslutande flyger inom landets gränser. Utöver dessa finns det några mindre sällskap, vilka ibland är billigare än de två stora.

Buss

De vanliga bussarna kallas comun. De är inte lika snabba som expresobussarna. Bussarna är komfortabla med toalett och flygsäten. Det visas ofta video och serveras snacks.

Tåg

Argentina har ett av världens längsta järnvägsnät, men flera av rutterna har blivit nedlagda på grund av bussarnas effektivitet. Vissa tågrutter är dock ännu i bruk och tågresorna är ett praktfullt sätt att uppleva den vackra naturen på.

Taxi

Taxibilarna är lätta att känna igen på deras gula tak. Man kör efter taxameter och det är sällan en chaufför försöker luras. I de mer avsides områdena kan man hyra en taxi för en hel dag. Detta är ett utmärkt sätt att komma runt på egenhand.

Biluthyrning

För att hyra bil skall man vara 25 år, ha ett giltigt körkort och betala depositum. Kontant betalning hos de mindre firmorna ger som regel möjliget till ett lägre pris.

Övrig transport

I Patagonien och framför allt i området omkring Bariloche är cykling ett realistiskt alternativ till bil och buss. Cykeluthyrare finns överallt. Känner man för att cykla är det ett perfekt sätt att uppleva området på. Att lifta i Argentina är inte mer risikabelt än det är i Europa.

Särskilda förhållanden

Även om folk i Buenos Aires ofta klagar över den stigande kriminaliteten i landet tillhör våldsamma överfall till undantagen. Risken kan elimineras genom att inte upehålla sig på ödsliga ställen i de större städerna och genom att vistas i sällskap på kvällstid. Speciellt på tåg- och busstationer skall man vara uppmärksam på tjuvar, vilka gör sitt bästa för att distrahera dig för att kunna få fatt i din väska. Men det är ingen orsak till panik för Argentina anses vara ett av de säkraste länderna i Sydamerika.

Reseerbjudanden