Saltöken under en färgrik himmel vid solnedgången.

Sevärdheter Bolivia

Bolivia

Byn Rurrenabaque

Byns långa namn förkortas i folkmun till Rurre. Det är en av de vackraste byarna i låglandet. Stället besöks av många turister som attraheras av den omgärdande regnskogen och dess vilda djur. Dessutom är platsen känd för solnedgången över regnskogen vid fullmåne med lätt dimma som stiger upp över floden Beni, som byn ligger vid.

Chacaltayaområdet

Chacaltaya är världens högst belägna skidområde, det ligger på 5200 meters höjd. Området ligger 35 kilometer från La Paz, varifrån det går många organiserade turer till Chacaltaya. Man kan också ta vandringsturen helt upp till toppen av berget, som ligger på 5395 meters höjd. Härifrån har man en helt formidabel utsikt över de omkringliggande bergtopparna.

Guayaramerin

Guayaramerin är Bolivias bakdörr till Brasilien. Staden ligger vid floden Mamoré i det nordöstlig hörnet av landet. Tidigare var staden isolerad och kunde bara nås med flyg eller flodbåt, men nu har det ordnats vägförbindelse. Området bjuder på riktigt bra möjligheter att åka båt genom imponerande regnskog.

Isla de la Luna

Isla de la Luna är mindre än Isla del Sol, men minst lika vacker. Enligt legenden bestämde inkaindianerna att det var på denna ö som solens jungfrur skulle bo.

Isla del Sol

Isla del Sol är ett legendariskt område i inkaindianernas historia. Det finns gamla byggnadsrester på denna vackra ö, vilken inkas menar är födelseort för flera olika viktiga personer och ting, häribland solen. Här finns otroligt vacker natur, och många besökare tar ut och övernattar en till två nätter på ön.

Laguna Coloradasjön

Denna betagande sjö ligger i den sydvästliga delen av Bolivias högland. Sjön är omringad av ett trädlöst landskap med enstaka kullar. I synnerhet fågelintresserade torde tycka om detta område där man bland annat kan se den sällsynta James’ flamingo häcka vid sjön. På det hela taget är det ett otroligt vackert område som bestämt är värt ett besök.

Området omkring The Yungas

The Yungas ligger nordost om La Paz. Området karaktäriseras av branta klippor med skog som sticker fram över fuktiga klyftor fyllda med moln. Klippor och klyftor utgör en naturlig skiljelinje mellan de kalla höjderna och Amazonasregnskogen. Det är ett vackert område utöver det vanliga och det är bestämt värt ett besök.

Salar De Uyuniområdet

Salar De Uyuni ligger på 3650 meters höjd. Området breder ut sig över 12.000 km2, och består av en sänka med salt. Detta var en gång en del av en förhistorisk saltsjö som täckte det mesta av Sydvästbolivia. Trots att Salar De Uyuni innehåller 10 miljarder ton fint salt, är det endast de lokala indianerna som använder saltet.

Staden Copacabana

Copacabana är en solskensstad på sjöns sydliga strand, mycket nära den peruanska gränsen. Copacabana har blivit platsen som många reser till om de vill till Titicacasjön eller om de skall vidare till Peru. Staden är trevlig med strand helt ner till sjön. Det är också från Copacabana man tar ut till en del av de små öarna i sjön.

Tupizaområdet

Tupiza är platsen för den som gillar ökenlandskap. Området är otroligt vackert och bjuder på berg, klyftor, kristallklara floder och kaktusskogar. Staden Tupiza är inte särskilt gammal, men mycket kulturell. Staden ligger alldeles intill floden Tupiza.

Laguna Verdesjön

I det sydvästliga hörnet av Bolivia hittar man denna praktfulla blågröna sjö. Den ligger på 5000 meters höjd. Bakom sjön kan man se det 5930 meter höga berget Volcán Licancabu. Toppen av berget ger lä åt en gammal Inkakrypta och det berättas att unga inkamän tvingades marschera upp till kryptan utan kläder för att frysa ihjäl som ett offer till gudarna.

Nationalparken Alto Madidi

Vattenlinjen vid floden Madidi är hemort för ett av Sydamerikas mest intakta ekosystem. Parken upptar en jätteareal med regnskog och en del av bergskedjan Anderna med toppar på 5000 meter och här hittar man över 1000 olika fågelarter. Parken är berömd för att vara ett av de bästa ställena i Sydamerika om man vill observera det vilda djurlivet i regnskogen.

Cochabamba

Staden Cochabamba

Staden har ett varmt, torrt och soligt klimat och det finns goda möjligheter att koppla av och njuta av landskapet. Staden har nästan sedan den grundlades 1574 varit landets största producent av spannmål och området är välsignat med god, fruktbar jord. Om man gärna vill lära sig spanska medan man är i Bolivia är Cochabamba en bra plats. Här finns det många privatlärare som gärna undervisar i en vecka eller två.

La Paz

Marknader

I La Paz finner du en del lokala marknader. Det är en osedvanlig upplevelse att vandra runt på dessa och hitta märkliga saker och ting. Två marknader att nämna är bland annat Mercado de Hechiceria (häxornas marknad) och Mercado Negro (den svarta marknaden). På dessa ställen kan du finna allt från örter och frö till vanliga kläder och husgeråd. Det är en god idé att försöka att förhandla om priserna. Man skall se upp med att gå runt med något av värde.

Oruro

Staden Oruro

Oruro är den enda större staden som är högt belägen i den sydlige delen av Bolivia. Staden ligger på 3700 meters höjd. Det bor 160.000 människor i staden av dessa är 90 procent indianer. På grund av stadens höga belägenhet är det mycket kallt och blåsigt, så varma kläder är att rekommendera.

Santa Cruz de La Sierra

Staden Santa Cruz

Santa Cruz är Bolivias näst största stad. Det är en storstad som ligger just på gränsen till de vilda landskapen. Det var tidigare en isolerad liten landbruksort, men under de senare åren har den vuxit och vuxit och det bor nu 800.000 människor i staden. Staden är känd för sina odlingar af socker, ris, bomull och sojabönor.

Sorata

Staden Sorata

Sorata är känd för att rymma något av den mest fantastiska naturen i Bolivia. Det är en liten, lugn stad som ligger på 2700 meters höjd. Staden ligger i en dal och runt om den kan man se de snöbelagda bergtopparna. Staden drar till sig många resande som ofta väljer att gå de tio kilometrarna till Gruta de San Pedre för att se på grottorna och de underjordiska sjöar som finns i området.

Sucre

Staden Sucre

Sucre är den andra huvudstaden i Bolivia (tillsammans med La Paz), men även om La Paz efter hand har tagit det mesta av makten, ligger till exempel landets högsta domstol i Sucre. Genom koloniperioden var staden den viktigaste i den sydliga delen av landet och det var också här som landets självständighetsförklaring utropades den 6:e augusti 1825 och den nya republiken uppkallades efter sin befriare Simon Bolívar.

Uyuni

Staden Uyuni

Uyuni är den största och viktigaste delen i den sydvästliga delen av Bolivia. I Uyuni kan man se ett gammalt lokomotiv med vagnar som ser ut som om det har stannat mitt i öknen. Också staden ligger i öknen och det kan bli mycket kallt och blåsigt. Här kan man slipper man inte undan att uppleva naturelemente

Boka dina sevärdheter här