Saltöken under en färgrik himmel vid solnedgången.

Resguide till Bolivia

Fakta


  • Bolivia

  • La Paz är den administrativa huvudstaden, medan den rättsliga huvudstaden är Sucre.

  • 1 098 581 kvadratkilometer

  • Spanska är huvudspråket, men de flesta indianer talar antingen Quechua eller Aymará.

  • Romersk katolsk

  • 7 767 000 (1997)

  • Republik

  • Bolivia gränsar till inte mindre än fem länder; Peru, Brasilien, Paraguay, Argentina och Chile. Landet är det femte största på den sydamerikanska kontinenten och innehåller områden med skiftande klimat. Det är områden med tropiskt klimat och regnskog, som till exempel ”the Amazon Basin”. Här regnar det mycket och klimatet är varmt. Andra områden, vid till exempel Titicacasjön, har mycket behagligt klimat och odlingsmöjligheterna är goda. En del av landet är också täckt av öken där det är varmt men blåsigt under dagen och minusgrader på natten, som exempelvis området omkring Uyuni. Dessutom finns många berg som är snötäckta under långa perioder och på vintern finns goda möjligheter att åka skidor.

Reseförberedelse

Bästa restid

Bolivia har vinter maj-oktober och sommar november- april. Det är fuktigt på sommaren och torrt på vintern. Det går bra att resa i Bolivia året om. Det enda hindret kan vara regnvädret på sommaren då en del vägar kan översvämma och förorsaka problem med att ta sig fram.

Reselitteratur

Lonely Planet Bolivia
South America on a shoestring
Central and South America

Lokala förhållanden

Valuta

Boliviano (Bs). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

De flesta större städer har flera Internetcaféer. De är välskyltade och lätta att hitta.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Bolivia gäller följande telefonnummer:

Turistpolisen 22-50-16

De kan hjälpa dig med i stort sett alla relevanta problem.

Dricks

På hotellen lägger man vanligtvis till en summa på räkningen. Restaurang- och hotellpersonal förväntar sig cirka 10 procent och taxichaufförer normalt 1-2 bolivianos i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 06.00 i Bolivia.

När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 07.00 i Bolivia.

Vikt och mått

I Bolivia använder man metersystemet.

Fotografering

Det finns inte några regler för fotografering, men vill du ta bilder av människor skall du alltid fråga först. En del indiankvinnor tycker inte om att bli fotograferade och kommer man ut till de riktigt små bygderna finns det hela stammar som inte tycker om att bli fotograferade.

Dricksvatten

Vatten bör kokas innan man använder det; dricka, borsta tänderna, göra isbitar m m.

Elektricitet

La Paz: 110/120 Volt AC / 50 Hz

Resten af landet: 220 Volt AC / 50 Hz

Uppförande

Det finns inga särskilda regler omkring uppförande i Bolivia.

Öppettider

Bankerna har öppet kl 08.30-11.30 måndag-fredag

Affärerna har öppet kl 09.00-19.00 måndag-fredag.
Under helgen varierar öppningstiderna från butik till butik

Kontoren har öppet kl 08.00-12.00 och kl 14.00-18.00 måndag-fredag.

Mat och dryck

I Bolivia är det stora klimatskillnader i de olika områdena vilket gör att man har ett stort utbud av olika kökstraditioner. I området omkring Titicacasjön bör man absolut smaka på öringen från sjön, den är definitivt i världsklass. I övrigt dominerar kötträtter med oxkött, kyckling eller fisk. Tillbehör är som regel potatis och det är något man odlar i stor stil i Bolivia. Potatis finns i ett otal olika varianter. Både både öl och vin produceras i Bolivia, men en av de mest kända dryckerna är ”maté de coca” – te gjort på kokablad.

Handikappade resenärer

Att resa som handikappad i Bolivia är inte så lätt. Det kan vara svårt att förflytta sig och transportmedlen är ofta utslitna och överfyllda med människor. Visst kan du resa som handikappad i landet, men det kräver att du kan klara dig utan de offentliga kommunikationsmedlen.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Arbetarnas kampdag 1 maj
Självständighetsdagen, 6 augusti
Allhelgonadagen, 1 november
Juldagen, 25 december

Övernattning / Hotell

Camping

Campingplatser finns inte överallt i Bolivia, men på vissa platser är möjligheterna goda för camping. Speciellt längs vandringsleder eller i en del bergsområden hittar man riktigt bra campingplatser (det är dock klokast att alltid höra sig för i området). Och, det kan bli minusgrader på nätterna i bergstrakterna.

Hotell

Du kan hitta hotell i de flesta områden och i städena. Det finns såväl dyra hotell i första klass till billigare, mindre lyxiga. Man skall vara beredd på att en del hotell lägger 25 procent på priset för service.

Bed og breakfast eller pensionat

I och omkring La Paz, Cochabamba och Santa Cruz finns det en del värdshus. Här erbjuds som regel hyfsat god standard till ett rimligt pris.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem/hostels över hela Bolivia. De varierar mycket i pris och standard. Det kan ofta betala sig att snoka runt lite och förhandla om priserna. Det är vanligtvis inte något problem att få ett rum. I La Paz kan det speciellt under helgerna och semesterperioderna snabbt bli fullbokat, så det är en god idé att vara ute i god tid eller beställa ett rum i förväg.

Lokal transport

Flyg

Den enklaste sättet att resa i Bolivia är med flyg, inte minst på grund av landets geografi. Det går flyg till alla större städer och de viktigaste flygplatserna ligger i La Paz och Santa Cruz.

Buss

Det går bussar till och från i stort sett alla städer i Bolivia. De kör ofta om natten, så det är svårt att uppleva landskapet under resan. Bussarna är billiga, och många invånare nyttjar denna resform. Man skal vara förberedd på att bussarna ofta är fulla och i ganska dåligt skick. Vidare är det mycket få vägar som är asfalterade. En längre tur kan vara ansträngande, men å andra sidan är det ett utmärkt sätt att möta lokalbefolkningen.

Tåg

Det finns två järnvägsnät i landet; ett i öster och ett i väster. Inget av dem fungerar optimalt. Det västliga nätet har rykte om sig att vara totalt oorganiserat, medan det östliga är ökänt för att vara komplett kaotiskt. Från en stad till en annan går det oftast ett tåg i veckan. Man skal vara förberedd på förseningar och massor av stopp på vägen. Tåg kan till gengäld vara en bra plats att möta människor.

Taxi

Det finns taxibilar i alla större städer i Bolivia, det kan röra sig om vanliga taxibilar eller minibussar. De kör inte med taxameter och det är därför en god idé att avtala priset innan åkturen. Det är som regel lätt att få tag på en taxi på gatan och det är ganska vanligt att man delar en taxi med andra.

Biluthyrning

Biluthyrning är koncentrerat omkring de större städerna så som La Paz och Sucre. Här är det som regel lätt att hyra en bil. Det är något dyrare än att åka buss, men man kan köra om dagen, vilket ger mer frihet.

Reseerbjudanden