Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Colombia

Fakta


  • Republica de Colombia


  • Santa Fe de Bogotá (6.004.782)

  • 1.141.748 km2

  • Spanska

  • Romersk katolsk


  • 40.214.723 (1997)

  • Republik


  • Västra delen av landet består huvudsakligen av berg. Anderna går hela vägen upp genom Sydamerika och när de når Colombia, delas bergen upp i tre bergskedjor. Mellan bergskedjorna är det två stora dalar med varsin flod, som löper norrut och ut i Karibiska havet. Utöver Anderna har Colombia världens högsta kustbelägna bergskedja . Öster om Anderna är över 50 procent av området lågland eller täckt av regnskog och floder. Nordöstra delen av landet är täckt av öken, medan Stilla havskusten nästan är täckt av djungel.

Reseförberedelse

Bästa restid

Den behagligaste tiden att resa är under den torra vinterperioden. Det är emellertid inga stora problem att resa under den fuktigare sommarperioden, bortsett från att det regnar ibland. Landet ligger nära ekvatorn och det är varmt mestadels av tiden.

Reselitteratur

Lonely Planet Colombia
South America on a Shoestring
Central & South America

Lokala förhållanden

Valuta

Colombian Peso (peso) ($). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns en del Internetcaféer i större städer. Om du inte kan hitta ett, så prova att gå på biblioteket. De flesta biblioteken i Colombia har Internetservice.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Colombia skall man ringa följande nummer:
Ambulans (277-6666)

Dricks

På hotell och restauranger läggs det ofta till 10 procent på notan. Om inte bör man själv ge 10-15 procent i dricks.

Tidszon

När klockan är 12:00 i Sverige (sommartid), är den 06Colombia.
När klockan är 12:00 i Sverige (vintertid), är den 07:00 i Colombia.

Fotografering

Det finns inga regler för fotografering, men på grund av den höga kriminaliteten i landet är det säkrast att gå runt utan kamera.

Dricksvatten

Allt vatten till att borsta tänderna i, dricka, till istärningar eller till att skölja matvaror i bör kokas innan det används.

Elektricitet

I Colombia använder man följande strömkälla:
110/120 volts AC, 60 Hz

Uppförande

Det finns inga konkreta regler omkring uppförande, men på grund av den höga kriminaliteten är det en god idé att inte gå runt ensam, speciellt inte på kvällen.

Öppettider

Bankerna har öppet från 8:00 till 11:30 och från 14:00 till 16:00 (måndag-torsdag). Bankerna i Bogotá öppnar en timme senare och stänger en timme tidigare men har inte lunchstängt.
Affärerna har öppet från 9:00 till 12:30 och från 14:30 till 19:00 (måndag-lördag). Några butiker har öppet få timmar söndag, liksom andra har stängt lördag eftermiddag.
Kontoren har öppet från 8:00 till 12:00 och från 14:00 till 17:30/18:00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Landet är inte känt för sin kokkonst. Maten är hyfsad, men inte särskilt varierad. Kvällsmaten består som regel av en soppa med en efterföljande huvudrätt. Huvudrätten är ofta kyckling eller biff med potatis eller bönor. En av de mera exotiska rätterna, som man emellertid kan få på många ställen är stekta myror!
Med hänseende till drycker är kaffe absolut nummer ett och man dricker det överallt och i flera varianter. Dessutom har Colombia gott och billigt öl, medan vinet inte är särskilt speciellt.

Handikappade resenärer

Det råder inte goda förhållanden för handikappade och det kan vara svårt att förflytta sig. Om man som handikappad önskar att resa i landet är det en god idé att kontakta alla de ställen man önskar att vistas på och undersöka förhållandena.

Helgdagar

Nyårsdagen, den 1 januari
Trettondagen, den 6 januari
Arbetarnas internationella dag, den 1 maj
Självständighetsdagen, den 20 juli
Slaget vid Boyacà, den 7 augusti
Jungfru Marias bebådelsedag, den 8 december
Juldagen, den 25 december

Övernattning / Hotell

Camping

Camping är inte den form för övernattning man utnyttjar mest i Colombia och det finns bara ett fåtal campingplatser. På några av öarna utanför kusten kan man emellertid finna rätt bra platser.

Hotell

Det finns många hotell i Colombia och det rör sig om allt från stora femstjärniga hotell till mycket billiga och mindre hotell. Många billiga hotell i Colombia fungerar också som tillhåll för prostituerade. Om man önskar att undgå detta är det en god idé att kolla, innan man beställer ett rum.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns inte B&B och värdshus som passar till namnet, men de hospedajas, (se vandrarhem) som finns i landet, kan ibland fungera som sådana.

Vandrarhem

Det finns en hel del vandrarhem/hostels i Colombia. De kallas också hospedaja och med det menas ett ställe, på vilket det hyrs ut rum till en rimlig penning. Resande skall vara uppmärksamma på att det kan vara stor skillnad på pris och kvalitet och det är en god idé att kolla priser och faciliteter innan man hyr ett rum.

Lokal transport

Flyg

De två huvudtransportformerna i Colombia är flyg och buss. Det finns ett bra nät av inrikesflyglinjer och flera olika bolag att välja mellan. Transportsystemet för bussarna är också välutvecklat. Det går bussar till i stort sett alla städer som det går väg till. Bussarna har olika kvalitet, men generellt sett är de bra och komfortabla.

Buss

Bussystemet i Colombia är välutvecklat. Det går bussar till i stort sett alla städer och samhällen. Långfartsbussarna är som regel i gott skick och komfortabla att åka med. Det finns inte mindre än 42 firmor som kör långfart.

Tåg

Det går inga tåg i Colombia som tar med passagerare.

Taxi

Det finns massor av taxibilar i de större städerna. Det är en god idé att insistera på att taxametern utnyttjas eller att avtala ett fast pris på förhand. Det går ibland att hyra en taxi till en längre resa till ett rimligt pris. De officiella taxibilarna i Bogotá är gula och gröna och de är helt klart dyrast. Det kan betala sig att finna en privat taxi.

Biluthyrning

Alla större biluthyrningsfirmor finns i Colombia. Man skall vara i besittning av ett internationellt körkort för att hyra en bil.

Reseerbjudanden