Skylt med texten "Currency Exchange" samt ikoner för yen, euro och dollar. Pekar till höger. Text också på kinesiska, japanska, och koreanska.

Valutaomräknare med goda råd till resan och budgeten

Kenneth Karl Nielsen
Det kan finnas pengar att spara om du tänker på hur du växlar valuta till och på semestern. Ett av de bästa råden är att ha koll på valutakursen och så är det en bra idé att ha en valutaomräknare på din telefon.

I den här artikeln ger vi dig goda råd om hur du ska växla valuta på semestern och vi kommer också med förslag på några användbara appar. Om du besöker artikeln för att se de senaste valutakurserna så kan du använda vår valutaomräknare som finns lite längre ner i texten till höger.

3 valutaråd innan avresa

En blå Visa-kreditkort ligger delvis ovenpå et MasterCard.

Hur växlar man billigast pengar i Sverige?
Om du vill växla pengar innan du åker så kan du endera göra det hos ett växlingskontor eller i din bank. Grundregeln är att växelkontoren har de bästa kurserna men att bankerna tar de lägsta avgifterna.

Många banker erbjuder att växla pengar helt utan avgifter till vissa av deras kunder. Ring gärna till din bank och hör vilka möjligheterna är.

Kontrollera dina kreditkort innan avresa
Innan du reser, speciellt om du reser utanför Europa, är det viktigt att kontrollera om ditt kreditkort kan användas på ditt resmål.

Det är en bra idé att ha två kreditkort med så att du kan vara säker på att du kan ta ut pengar om du mister det ena eller om det går sönder.

Om du ska resa till mindre turistiga länder så kan det vara en bra idé att göra din bank uppmärksam på detta. Annars kan du i sällsynta fall riskera att din bank spärrar kortet på grund av misstänkt aktivitet på kortet.

Två unga kvinnor sitter utomhus på en trottoar och skrattar medan de använder en surfplatta och en smartphone.Hur väljer jag en valutaomräknare till min telefon?
Det är en superb idé att ha en valutaomräknare på din telefon. Innan du reser kan du hålla ett öga på valutakursen och under din resa är det skönt att alltid ha en valutaomräknare till hands.

Det bästa sättet att få en valutaomräknare på din telefon är genom att installera en app och det viktigaste kravet på denna app är att den ska också fungera offline. Den ska alltså spara kurserna på din telefon så att du också kan använda appen när du inte är online.

Det finns många olika appar med valutaomräknare. Här är några exempel:

Valuta+ till iPhone
Currency Converter till Android

6 valutaråd på själva resan

Är det bäst att växla hemma eller på resmålet?
Som utgångspunkt är det inte lönsamt att ta med sig svenska kronor på semestern. Växla hemma och ta dessutom med ett eller flera kreditkort.

Om du SKA växla dina svenska kronor i utlandet så låt bli att växla på ankomstflygplatsen. Gör det istället på själva resmålet och jämför gärna flera olika ställen då kursen kan vara mycket olika.

En hand tar ut pengar från en uttagsautomat.Goda råd om att ta ut pengar i uttagsautomater
I vissa fall är det faktiskt billigare att ta ut kontanter i utlandet än vad det är i Sverige men det finns inte en huvudregel för detta.

När du tar ut pengar i en uttagsautomat ska du ta ut det högsta belopp som du tror att du kan känna dig trygg med att bära omkring med dig. Orsaken till detta är att du betalar en avgift varje gång du tar ut pengar och det kan därför bli rätt så dyrt om du tar ut mindre belopp många gånger.

Normalt ligger avgiften på omkring 40 kr för Visa och 2-3 % av uttaget för Mastercard, Diners och American Express. Dessa summor varierar förstås från bank till bank och beroende på vilken version av kortet du har. Kontakta gärna din bank eller läs villkoren på deras hemsidor.

En samling av thailändska baht-sedlar i olika valörer ligger spridda tillsammans.Välj lokal valuta
När du använder ditt kreditkort kan det både i uttagsautomater, i butiker, på restauranger och så vidare, ställas frågan om du vill välja lokal eller dansk valuta.

Kika noga på kurserna innan du väljer, men det är nästan alltid billigast att välja lokal valuta eftersom den växelkurs i svenska kronor som du blir erbjuden oftast är dåligare än den kurs som du annars skulle betala.

Det är oftast inte så stora skillnader på kurserna men många bäckar små gör en stor å.

En kvinna i svart blus ler och tar emot ett kort från en kund vid en disk.Köp med kort är oftast lite billigare än kontanter från uttagsautomater
När du betalar med ditt kreditkort tar banken ut en avgift som säkrar dem mot ändringar i kursen. Avgiften ligger på ca 1% i Europa och på 1,5% i resten av världen.

Om du har ett bankkort så är det billigare att använda det i Europa framom att ta ut pengar och utanför Europa blir resultatet ungefär det samma som om du skulle ta ut pengar.

Har du ett kreditkort så kommer det som utgångspunkt alltid att vara bättre att betala med kortet eftersom avgiften som banken tar ut (1-1,5%) oftast är lägre än avgiften som påläggs om du tar ut pengar med samma kort från en uttagsautomat.

Ung kvinna med långt blont hår håller upp två färgglada plånböcker och ler utomhus framför en byggnad.Passa extra på under resan
När du reser finns det fem säkerhetsråd som är värda att minnas.

1. Kom ihåg att alltid förvara ditt kreditkort och dina kontanter på två olika ställen. Då är det mycket svårare för eventuella ficktjuvar att stjäla allt av värde av dig och du kommer alltid att ha pengar oavsett vad som händer.
2. Om du reser med ett större belopp kontanter så ska du överväga att förvara en del av dem i hotellets säkerhetsbox om det är möjligt.
3. Lämna aldrig ut ditt kreditkort till någon.
4. Se till att du är aktsam när du anger pinkoden vid en uttagsautomat eller i en betalningsautomat i en butik eller på restaurang.
5. Om du mister ditt kort ska du spärra det omedelbart.
6. Använd en valutaomräknare på din telefon om du tvivlar eller om du ska betala ett större belopp och vill kontrollera priset.

En person sitter i en solstol på en balkong med havudsikt och använder en bärbar dator.Låt inte semestern bara handla om pengar – men gör upp en budget och håll fast vid den
När du är på semester handlar det om att njuta, slappna av och att uppleva något nytt. Låt bli att använda för mycket tid på att tänka på ekonomin. Skapa några enkla regler redan innan resan och följ dem medan du semestrar.

Om du är nervös för om du kan hålla resebudgeten så kan det vara en bra idé att göra en daglig budget och hålla ett öga på den.

Du kan göra det i en liten anteckningsbok men det finns också några riktigt bra appar som du kan använda. Till exempel finns det Travel Spend till iPhone eller Travel Expense till Android.

Foton:
Toppbild © istockphoto / groveb
Foto © istockphoto / vyenel
Foto © istockphoto / Izabela Haburn
Foto © istockphoto / GVision
Foto © istockphoto / chaiyon021
Foto © istockphoto / Susan Chiang
Foto © istockphoto / Giulio Fornasar
Foto © istockphoto / Anna BryukhanovaLämna en kommentar

 1. Jag ska till Makedonien. Kan inte växla mig till denarer på forex.
  Vad rekommenderar ni? Ta med euro och växla på plats?

  • Hej Anna, Jeg beklager, at du først får svar nu. Hvis du ikke allerede har været afsted, vil jeg anbefale, at du kontakter din bank. Rigtig god rejse! De bedste hilsner fra Birgitte, Travelmarket

 2. Hej Kenneth!
  har du några tips inför en weekendresa till Kiev? vilken valuta ska man ta med sig? växla var?

  • Hej Anna,
   Der er desværre ingen af os, som har været i Kiev. Jeg vil derfor anbefale, at du spørger dit pengeinstitut.
   Rigtig god rejse!
   Mange hilsner Birgitte, Travelmarket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.