Resguide till Cypern

Fakta

Top
Lokalt namn
Kibris Cumhuriyeti (turkiska) och Kypriakí Dimokratía (grekiska)
Huvudstad
Nicosia (Lefkosia)
Areal
9251 kn2
Huvudspråk
Grekiska, turkiska och engelska
Största religion
Grekisk-ortodox och en muslimsk minoritet
Invånare
735.900 (1995)
Regering
Republik
Geografi
Cypern har allt. Från mjuka sandstrander och steniga kullar till trädbeströdda berg. Det nästan 2000 meter höga Troodosberget, som ligger mitt på ön, är en ypperlig plats att åka skidor på om vintern.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Även om det är regnperiod mellan oktober och mars, så är det inte något man skall låta sig skrämmas av. Ynka 50 centimeter faller det i genomsnitt under perioden. Somrarna är som somrar är mest i medelhavsområdet. Sol, sol och åter sol.

Reselitteratur

Lonely Planet Meditteranian Europe

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Euro

Internetkaféer

I de största städerna finns det idag flera valmöljigheter för internetuppkoppling.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp på Cypern skall du ringa följande nummer: Polis, brandkåren eller ambulans (199

Dricks

Betjäningen på de flesta restauranger lägger själv till lite på notan, men både de och taxichaufförerna förväntar sig ändå att få lite extra dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 13.00 på Cypern.

Vikt och mått

På Cypern använder man sig av följande mått- och viktenheter: Vikt: kilo Längd: meter

Fotografering

Cypern är ju som bekant ett populärt turistmål, så lokalbefolkningen har eftersom blivit vana vid lite allt möjligt. Men man kan gärna uppföra sig gott ändå, och fråga om lov innan man tar närbilder av folk.

Dricksvatten

Vattnet på Cypern kan i allmänhet drickas. Några menar dock det motsatta, så om man vill vara på den säkra sidan bör man hålla sig till vatten på flaska.

Elektricitet

På Cypern använder man sig av följande strömkälla: 240volts AC, 50Hz

Uppförande

Man kommer långt med gott skick och bruk på Cypern.

Öppettider

Banker har öppet från 8.30 till 12.30 (måndag-fredag), dock också från 15.15 till 16.45 (måndag) Butikernas öppettider varierar mellan 9.00 och 19.00, dock kortare om söndagen. Kontor har öppet mellan 8.00 och 17.30 (måndag-fredag), de flesta har 30 minuters lunchstängt.

Mat och dryck

Med två så utmärkta mattraditioner att brås på -den turkiska och den grekiska, behöver man aldrig gå särskilt långt efter ett gott mål mat. Bland specialiteterna finnns "Tava", lam med tomater och lök och "Stifado", okse eller hare stuvad i vin, lök och örter. Dessutom finns det naturligtvis en hel del goda viner.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari De tre vise männens dag, 6 januari Grekiska självständighetsdagen, 25 mars EOKA dagen, 1 april Arbetarnas internationella dag, 1 maj Cypriotiska självständighetsdagen, 1 oktober Ochi dagen, 28 oktober Juldagen, 25 december Annandag jul, 26 december

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det cypriotiska turistrådet håller koll på campingplatserna, som alla skall godkännas av rådet. Cypern har en hel del campingplatser som alla lever upp till standarden, och därför har både en liten livsmedelsbutik, badfaciliteter och annat.

Hotell

Det finns många hotell på Cypern, och de finns i många olika prisklasser. Den cypriotiska turistorganisationen håller ett vakande öga på alla hotellägare, så under alla omständigheter riskerar man inte att betala mer än rimliga priser.

Vandrarhem

Hostelling International har också flyttat sina karaktäristiska blå trianglar, med behörlig standard, till Cypern. Ön har en handfull av vandrarhem av det slaget, som dock bara är öppna för gäster med internationellt vandrarhemskort.

Lokal transport

Top

Buss

Det går bussar med jämna intervaller mellan städerna på Cypern. Det finns många bussbolag som konkurrerar, så fråga på den lokala busstationen vem som kör vart och när.

Taxi

Det finns tre typer av taxi på Cypern. Deltaxi, stadstaxi och landstaxi. De förstnämnda kör mellan städerna när de är fulla, eller omkring varje halvtimme. Stadstaxi kör efter taxameter och tar alltid extra betalt för bagage och väntetid. Landstaxi kör bara från särskilda hållplatser och har inte taxameter. Tariffen beräknas efter ett snillrikt system -− fråga därför om priset innan du hoppar in i bilen.

Biluthyrning

Man skall vara minst 21 år för att få hyra bil på Cypern. Är man det, kan man hyra från en hel uppsjö av internationella firmor, eller mindre lokala firmor. Det finns otalet specialerbjudande inkluderande än det ena än det andra, liksom det finns oöverskådligt många olika sorters rabatter.

Båt eller färja

Man kan ta båten från Lemessos till Grekland och Israel. Från Famagusta i den turkiska delen av ön går det regelbundna förbindelser till flera turkiska hamnstäder. Det finns också förbindelser till Libanon.

Särskilda förhållanden

Top
Cypern blev sjävständig 1960, efter att ha varit brittiskt territorium. 1974 invaderade turkiska trupper ön för att beskydda den turkiska minoriteten på den norra sidan av ön. Sedan dess har Grekland och Turkiet varit sneda på varandra, och FN har haft utstationerade trupper för att hålla parterna separerade.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 3 379:- Från 4 695:- Från 4 745:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.