Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Den dominikanska republiken

Fakta


  • Republica Dominica

  • Santo Domingo

  • 48.730 km2

  • Spanska

  • Romersk-katolsk

  • 8.442.533

  • Representativt demokrati

  • Den Dominikanska republiken utgör den ena halvdelen av ön Hispaniola, som republiken delar med Haiti. Det är ett karibiskt tropikland med tillhörande paradisliknande stränder och turkost vatten vid kusterna, medan landets inre delar domineras av berg, skog och dalar. Djurbestånden består mest av kräldjur såsom leguaner och krokodiler. Dessutom finns där många exotiska fåglar.

Reseförberedelse

Bästa restid

Det tropiska Karibien har bikiniväder året runt, men det är regnperiod mellan juni och oktober, då det också är risk för orkaner. Dock utgår det varningar innan dessa oväder drar in över landet.

Reselitteratur

Lonely Planet Eastern Caribbean
Planet Dominican Republic & Haiti

Lokala förhållanden

Valuta

Dominikansk peso, 1 peso = 100 centavos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns Internetcaféer i de flesta större städerna såsom Boca Chica, Cabarete, Puerto Planto och Santo Domingo.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i den Dominikanska Republiken ska du ringa följande nummer:
Polis, ambulans och brandkår (711).

Dricks

Det är draget tio procent på räkningen från restauranger, men kyparna förväntar sig en liten slant ändå, om de har bjudit på god service.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 06.00 i den Dominikanska Republiken.

Vikt och mått

I den Dominikanska Republiken använder man sig av följande måttenheter:
Vikt: kilo
Temperatur: celsius
Avstånd: kilometer
Volym: liter
Officiellt använder sig landet av det metriska systemet, men i de större städerna har de amerikanska måttenheterna vunnit anhängare, och där kan man stöta på yards, pund och gallons.

Fotografering

Allmänt hyfs, förespråkar att man frågar, innan man tar en bild av en person. Vid några av sevärdheterna råder fotograferingsförbud, eller så tas det ut en avgift för att få ta bilder.

Dricksvatten

Det är inte att rekommendera att dricka vattnet från kranarna i den Dominikanska Republiken. Det går att köpa vatten på flaska, och det är för det mesta att rekommendera på hotellen.

Elektricitet

På den Dominikanska Republiken använder man följande strömkälla:
110 V, AC 60 Hz

Uppförande

Befolkningen på den Dominikanska Republiken lever efter mañana-principen, så man riskerar inte stress, tvärtom kan man bli stressad av att saker och ting går lite långsamt.

Öppettider

Banker har öppet från 8.00 till 16.00 (måndag-fredag)
Affärerna har öppet från 8.00 till 12.00 och från 14.00 till 18.00 (måndag-lördag)

Mat och dryck

Den flera kilometer långa kuststräckan ser till att det finns rikligt med färsk fisk och läckra skaldjur. Dessutom ätes det en del ris, bönor eller yucca tillsammans med kyckling, get eller gris. Det finns papaya, mango, passionsfrukt och citrusfrukter i överflöd. Den lokala romen är av god kvalitet och det samma gäller för det lokala kaffet.

Handikappade resenärer

Det har inte gjorts speciellt mycket för handikappade i landet, så det är viktigt för rullstolsbundna att höra sig för med hotellen på förhand, för att försäkra sig om att de faciliteter de ska använda, finns där.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Helliga Trekungars Afton, 6. januari
Vår fru från Altagracia, 21. januari
Duartes födselsedag, 26. januari
Självständighetsdagen, 27. februari
1. maj
Restitutionsdagen, 16. augusti
Grundlagsdagen, 6. november
Juldagen, 25. december

Flytande helgdagar
Långfredag, mars eller april
Påskdagen, mars eller april
Corpus Christi
Vår fru från Las Mercedes

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns inte några campingplatser på ön, och det är bara möjligt att campa om man gör det på privat mark, till exempel genom att fråga en bonde om lov att sätta upp sitt tält på hans mark. Man kan fråga om det finns möjlighet att campa i nationalparkerna, men man ska ha tillstånd från parkvakterna först.

Hotell

Hotellen i den Dominikanska Republiken är indelat i ett 5-stjärningt kategorisystem, så det är möjligt att skapa sig en överblick över vilket av de många hotellen som passar en bäst. Det finns mer än 27.000 hotellrum, men det är ändå att rekommendera att boka i förtid, speciellt i de större städerna och under vintersäsongen, när förfrusna turister strömmar till för att få ta del av värmen.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns enkla gästhus i den Dominikanska Republiken. De är som regel billigare än hotellen. Bed and breakfest finns i Puerts Plata, Barahona, Costambar, Guayacanes, Juan Doli och Las Terrenas-el Portillo

Lokal transport

Flyg

Bávaro Sun Flight och Dorado Air har hand om inrikesflygningarna, och det sker regelmässiga avgångar mellan Santo Domingo, Samaná, Punta Cana och Punta Plata.

Buss

Bussarna mellan de större städerna är billiga och snabba, och i de flesta av dem finns det luftkonditionering.

Tåg

Det finns ingen järnväg i den Dominikanska Republiken.

Taxi

Det finns taxi i nästan alla städer, och det är att rekommendera att undersöka om det finns taxameter i bilen innan man sätter sig i den. Om det inte finns någon är det förnuftigt att förhandla fram ett pris på förhand. De så kallade Públicos är kollektiva taxi, vilka kör bestämda turer och samlar upp folk på vägen.

Biluthyrning

Det finns flera biluthyrningsfirmor i bland annat Santo Domingo. Åldersgränsen för att hyra bil är 25 år. Det är bäst att undvika de firmor vars priser är riktigt låga. Deras bilar är ofta i det tillstånd som motsvarar priset.

Särskilda förhållanden

Även om kuststräckan är enorm och stränderna mångfaldiga, är det inte väl ansett att vandra runt i badkläder inne i städerna/samhällena, och det samma gäller för städerna som ligger tätt inpå stränderna.

Har du velat resa till Den dominikanska republiken?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden