En lugn morgon vid en sjö med en träbrygga och en person som njuter av utsikten.

Sevärdheter Ecuador

Atacames

Badstaden Atacames

Badstaden på den norra delen av kusten är det bästa stället att hålla en riktig strandsemester. På natten är det som regel en livlig atmosfär på stadens barer och diskotek, där både utländska och Ecuadorianska turister kopplar av efter en lång dag med simning och solande under den heta solen.

Baños

Baden

Banos betyder bad på spanska, och det är också stadens termiska bad, som är huvudorsaken till att folk åker till staden. Lokala säger att naturens bad har en botande effekt, och om det är sant eller inte, så är det ett bra ställe att koppla av och ta hand om eventuella ömma muskler efter en hård bergvandring. Några bad får värme från varma källor vid en närliggande vulkan, andra består av smält is, som kommer från bergen. Vattnet kan verka grumligt, men det beror på de många mineralerna.

Kyrkan Santuario de Nuestra Senora de Agua Santa

Kyrkan, som hedrar Jungfrun av det heliga vattnet, måste man besöka när man är i Banos. Den heliga jungfrun har fått äran för många mirakel i området, och museet som hör till kyrkan visar upp vackra målningar av dessa mirakel. Museet har också en del uppstoppade djur och religiösa effekter.

Rafting

River rafting är en aktivitet som blir allt mer populär. Bergfloden Rio Patate lämpar sig utmärkt till det, och det är ett fantastiskt landskap man passerar. Det finns folk i Banos som arrangerar rafting.

Cuenca

Staden Cuenca

Cuenca är huvudstad i området, och dens levande gator med de många husen och kyrkorna från kolonitiden, gör den till en av landets mest spännande städer. Det ligger några inkaruiner nära staden, men det bästa är att bara gå på upptäckt i gatorna och se på livet i de historiska kulisserna. Glöm inte att gå förbi floden, där kvinnorna tvättar kläder vid några otroligt vackra hus.

Ecuador

Indianbyn Otavalo

Otavalo norr om Quito är känd för indianernas fantastiska konsthantverk och deras förmåga att hålla fast vid sin identitet. Särskilt de vävda mattorna är av hög kvalitet och otroligt vackra. På lördagar är det marknad, men det är möjligt att köpa sig ett originalt Otavalohantverk hela veckan. Lägg också märke till kvinnornas vackra broderade originala kläder, som de fortfarande bär

Inkaruinerna vid Ingapirca

Ruinerna är det största monumentet som står kvar i dag efter den delen av det enorma inkariket, som bredde ut sig över det landet som nu heter Ecuador. Resterna av de präktiga stenkonstruktionerna lämnar spår efter ett enormt byggeri i ett otroligt vackert landskap. Ruinerna kan besökas via en gammal inkaväg från byn Achupallas, som vrider sig genom det ståtliga landskapet.

Intagreservatet vid Ibarra

Ibarra och det kringliggande Intagreservatet är rikt på både natur och vackra byggnader från den svunna kolonitiden. Cloud Forrest är en kuriös sort regnskog, som skapar och fasthåller dimma som hänger i växterna mycket nära marken. Intagreservatet har också ett väldigt spännande djurliv.

La Companía Kyrkan

När man träder in i denna jesuiterkyrka i Quito, tror man inte sina ögon. Inte mindre än sju ton guld har använts på att göra den till en av de mest utsmyckade i världen.

Nationalparken Cotopaxi

Den mest intressanta nationalparken i Ecuadors högland är utan tvivel Cotopaxi. Parkens monument är den nästan 6000 meter höga Cotopaxivulkanen som fortfarande bubblar och sjuder. Dalarna och bergsluttningarna ger oerhörda klättrings- och vandringsmöjligheter, och vänder man blicken mot himlen, kan man ibland se den stolta kondoren inspektera sitt territorium. Det finns ingen plats i landet där Andesbergen är vackrare.

Nationalparken Sangay

Vill du ha verklig vildmark, är Sangay rätt plats. Parken är den mest otämjda i landet. Tre av Ecuadors högsta vulkaner tronar över den täta vegetationen på bergsidan, och i det täta snåret kan bergtapirer och pumor gömma sig. Här är du ensam med den vilda, men otroligt vackra naturen.

Naturreservatet Produccíon Faunística Cuyabeno

Detta naturreservatet nära gränsen till Peru är kanske den platsen i landet, där chansen är störst för att lära känna regnskogens vilda djur. Krokodiler, boaormar och apor finns fortfarande i stora mängder förutom de många enorma träden och färgrika blommorna.

Staden Zaruma

I den södra delen av kustområdet ligger Zaruma. Förut var det en livlig stad på grund av den rika guldgruvan, som nu nästan har tömts. Men det är fortfarande möjligt att få besöka de smala gruvgångarna och få en känsla av vilka omänskliga förhållanden gruvarbetarna utsattes för, för flera århundrade sen. De vackra träbyggnaderna med de vackert utsmyckade balkongerna, är imponerande, och i bergen kan man vandra, med en fantastisk utsikt.

Tågturen mellan Alausí och Duran

El Nariz del Diablo – djävulens näsaNär man köper en biljett till tågturen mellan Alausí och Duran, får man också en adrenalinkick på köpet. Våghalsar kan ta turen på tågets tak, och vanligt förnuftigt folk kan åka i kupén. Och så går den hårresande turen längs branta bergsidor och över fallfärdiga broar, spända över djupa klyftor. Och har man kontroll över sina nerver, kan man till och med hinna njuta av det fascinerande landskapet.

Världens mitt

Mitad del Mundo är platsen där vetenskapsmän 1736 för första gången mätte sig fram till ”världens mitt”; ekvatorns helt precisa linje. Det finns ett monument för platsen och ett litet etnografiskt museum. Besök också planetariet, som är en del av komplexet vid världens precisa mitt.

Ecuadors Stillahavskust

Plata ön

Ön är en del av Machalilla nationalpark och kallas på skämt för ”de fattigas Galapagos”, eftersom ön har ett rikt djurliv, men det inte är lika dyrt där som på Galapagosöarna. Det är speciellt fågellivet, som attraherar många, men från juni till oktober kan man få se både delfiner och valar runt ön. Med ett cyklop och en snorkel kan man titta närmare på öns få men vackra korallrev.

Galapagosöarna

Djurlivet

Det fantastiska djurlivet på Galapagos är alldeles otroligt. Utöver en stor mängd fåglar finns det också massor med pingviner, leguaner, jättesköldpaddor, sälar, delfiner och flamingos med mera. Och att komma helt nära djuren är hur lätt som helst.

Dykning

Har man inget dykarcertifikat, är Galapagos en utmärkt plats att ta det på. Det är nämligen inte bara över havsytan att djurlivet är fantastiskt. Dykare kommer faktiskt från hela världen för att dyka här. Hajar, delfiner, sköldpaddor och massor av exotiska fiskar är bara en liten del av det man kan få se genom cyklopet.

Ön Fernadina

De vulkaniska landskapet på den tredjestörsta av öarna är mycket speciellt och imponerande. Du kan ha tur och få se en av vulkanerna spotta ut lite glödande lava, som får leguanerna att fly nerför vulkanväggarna.

Oriente

Djungelutflykter – Misahuallí eller La Selva

Regnskogens djur och växtliv är alldeles otroligt och omfattar allt från Anakondor till Vrålapor. Eller vad tycks om en spindel, som äter fåglar?. I byn Misahuallí kan man själv hitta en guide och arrangera en billig utflykt in i djungeln, men en utflykt till den femstjärniga och dyra djungelstationen La Selva, skall man arrangera i Quito. Det finns förstås andra ställen, men man får räkna med att ju bättre det är desto dyrare är det också.

Turen från Banos till Puyo

Det finns olika sätt att ta sig till Oriente på. Det lättaste är att flyga, men ingen bör missa sträckan mellan Banos och Puyo. Vägen har en fantastisk utsikt över Amazonbassängen och passerar många vackra vattenfall på vägen ner till djungeln, där växterna blir tropiska med mångfärgade blommor och jätteträd. Har man lust att hoppa av och göra turen i mindre bitar, går det utmärkt att övernatta på sträckan.

Puyo

Staden Puyo

Längs med bifloden till den stora Río Pastaza ligger staden Puyo. Utsikten från staden är fantastisk. Det måleriska scenariot av bergstoppar, som reser sig över den gröna djungeln, är en gudomligt syn, som man sent glömmer. Floden är en bra badplats, och mens man ligger i det grumliga vattnet, kan man skåda det enorma fågellivet. Stadens grundläggning firas med en rejäl fest i början av maj.

Quito

Kulturhuset Equatoriana

Den stora runda glasbyggnaden är i sig själv imponerande, och inuti har landets konst, musikinstrument och kläder utställts. Utställningarna hör till Andesländernas bästa, och kulturhuset har till och med en konsertsal, där det ibland spelas klassiska koncerter.

San Francisco Kyrkan

San Francisco kyrkan från 1500-talet är inte bara den första stora religiösa byggnaden på kontinenten. Den är också en av Quitos mest sevärda byggnader med sitt barockaltare och de otroligt detaljerade graveringarna i tak och väggar, som har täckts av ett tunt lager guld. Vid ingången hittar man också ett museum, som utställer målningar och andra konstföremål från kyrkans historia.

Statyn La Virgen del Quito

La Virgen del Quito är en religiös staty, som står på en höjd i den gamla stadsdelen. Men utsikten är mycket intressantare än själva statyn, den ger inte bara en fantastisk vy över Quito, men man kan också skåda ut över vulkaner och de fascinerande Andesbergen.

Rio Bamba

Lördagsmarknad

På lördagar kommer indianer och annat gott folk från byarna i bergen till Riobamba, och förvandlar staden till en stor handelsplats. Här kan man köpa indianskt konsthantverk, och det är också mycket underhållande att titta på den färgrika marknaden och de handlande.

Museet för religiös konst

La Concepción Kyrkan, där det intressanta museet håller hus, är mycket sevärd. Här hittar man vackra målningar, skulpturer och en stor samling av religiösa saker. Museet är mycket imponerande, och är värt ett besök. Om man är konstintresserad eller inte spelar ingen roll.

Parken 21 de Abril

Själva parken är inte speciellt fantastisk, men man har rest en liten plattform, där man har en fantastisk utsikt över staden och det omkringliggande området. Lägg märke till Ecuadors högsta berg, vulkanen Chimborazo, som står som en jätte i det panoramiska landskapet.

Saqui

Torsdagsmarknaden

Staden har inget annat att bjuda på än denna, men den bör upplevas. Det är inte bara en marknadsplats, men flera, som har brett ut sig över hela byn. Varje plats har sin egen sorts varor. Marknadskulturen är en viktig del av livet i Ecuador, och torsdagsmarknaden i Saquisili är den bästa platsen att uppleva detta.

Södra Ecuador

Byn Vilcabamba

Platsen där man kopplar av. Vilcabamba är känd för invånarnas långa liv. Ingen vet om det beror på ställets behagliga klimat, men det är ett faktum att omgivningen är vacker, och att det inte är svårt att få en känsla av välmående från första nypa luft.

Nationalparken Podocarpus

Den enda nationalparken i södra Ecuador är hem för växtsorter, som inte finns på andra ställen i världen. Bergsjöar ligger spridda utöver det gröna bergslandskapet, som är varierat, och med ett rätt speciellt djurliv. Glasögonbjörnen, puman och en helt speciell rävsort, är bara några få av parkens invånare.

Boka dina sevärdheter här