En lugn morgon vid en sjö med en träbrygga och en person som njuter av utsikten.

Resguide till Ecuador

Fakta


  • Ecuador

  • Quito (1.200.000)

  • 283.520 km2

  • Spanska. Indianspråket Quechua är också mycket utbrett.

  • Katolicism

  • 11.700.000

  • Republica del Ecuador

  • Trotts att landet inte är så stort, har Ecuador både skyhöga berg, tropiska regnskogar och långa vita stillahavsstränder, Landet är delat i två delar av Andesbergen, som reser sig mot himlen från syd till nord. I väster hittar man kustlandet, och djungeln ligger i Amazonområdet i öster. 1000 km väster om kusten ligger Galapagosöarna.

Reseförberedelse

Bästa restid

Högsäsongen går från juni till augusti och från december till januari, men Ecuador kan besökas året om. Från maj till september regnar det mycket i låglandet, och transport kan bli omöjlig. Under samma period är det torrt i bergen.

Reselitteratur

Footprint Ecuador Handbook
Lonely Planet Ecuador and the Galapagos Islands
Ecuador and Its Galapagos Islands: the Ecotravellers Wildlife Guide

Lokala förhållanden

Valuta

Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns en bra chans att kunna gå på Internet i de större städerna, men lite längre ute i lantdistrikten går det inte att läsa e-mails.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att få hjälp i en nödsituation, ring:
Polis (101)
Ambulans (131) (Quito)
Brandkår (102)

Dricks

Det är normalt med 5-10 % dricks på restauranter. Lägg aldrig dricks på bordet med mindre du är på en fin restaurant. Ge hellre kyparen pengarna i handen.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 05.00 på fastlandet i Ecuador.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 06.00 på fastlandet i Ecuador.
Galapagosöarna är en timme efter fastlandet i Ecuador.

Vikt och mått

I Ecuador används dessa enheter för mått och vikt:
Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

Folk i Ecuador är mycket måleriska och fotogena. Men det är inte alla, som tycker om att en kamera riktas mot dem, och en del tror till och med att det för med sig otur att bli fotograferad. Fråga innan du börjar. Ibland måste du ge en slant för att personen vill vara modell på ett foto. Det är ofta värt pengarna.

Dricksvatten

Det är inte bra att dricka vattnet från kranarna i Ecuador. Köp istället vatten på flaska.

Elektricitet

I Ecuador används denna enhet för elektricitet:
110 V AC /60 Hz

Uppförande

Män tar varandra i handen när de hälsar på varandra, kvinnor ger en luftpuss på varje kind. Ofta hälsar män och kvinnor också på varandra på detta sätt. Indianska befolkningen använder aldrig luftpussen. Mycket informella kläder är inte välsedd i byarna. Man hälsar med ett buenos dias, buenos tardes och buenas noches respektive morgon/förmiddag, eftermiddag och kväll.

Öppettider

Affärerna har öppet från 9.00 till 17.30 (måndag-fredag) och från 9.00 till 12.00 (lördag)
Bankerna har öppet från 9.00 till 13.30 (måndag-fredag)
Kontoren har öppet från 9.00 till 17.30 (måndag-fredag)
Allmänna kontor har öppet från 9.00 till 17.30 (måndag-fredag)

Mat och dryck

Det serveras massor med god fisk och skaldjur i Ecuador. Prova maträtten ceviche; rå fisk marinerad i limesaft. På många ställen kan man beställa marsvin, som har varit en delikatess ända sen inkatiden. Fruktjuice finns det gott om, och dessa är otroligt goda och färska.

Handikappade resenärer

Det har inte gjorts mycket för handikappade i Ecuador. Vägar och trottoarer har oftast många hål och ojämnheter, och eftersom Ecuadorianerna är mycket små, finns det inte mycket plats i bussar och på allmänna toaletter.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Ledigdag, 1 maj
Minnesdag för slaget vid Richincha, 24 maj
Simon Bolivar-dagen, 24 juli
Oavhängighetsdagen, 10 augusti
Dia de la Raza -upptäckten av Amerika, 12 oktober
Alla helgons dag, 1 november
Alla själars dag, 2 november

Flyttbara helgdagar
påsk, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Inkvartering är otroligt billig, så det finns nästan inga campingplatser, men man kan övernatta i tält om man vill det. Är man på expedition i Andesbergen, är ett tält oftast den enda möjligheten att övernatta under tak.

Hotell

På en del hotell eller som de heter på spanska: hostels, kan receptionen se fin ut, men man bör ändå titta närmare på själva rummet innan man tackar ja.

Bed og breakfast eller pensionat

På spanska pénsion eller hospedaje. Det är mindre familjedrivna ställen, där man oftast får en frukost utan extra kostnad.

Vandrarhem

Vandrarhem är faktiskt inte alltid den billigaste lösningen för övernattning i Ecuador. Men de är oftast säkrare och renare än de billiga hotellen.

Övrig övernattning

Vid kusten och i det tropiska låglandet ligger små bungalows, cabanas. Mycket populära, men kvaliteten kan variera. I vissa delar av bergområdena finns det små hus, som kan användas av alla.

Lokal transport

Flyg

Bli inte överraskad över att du får betala mer för en flygbiljett än en lokal. Så är reglerna, och det är ändå billigt. SAN-Saeta och TAME tar hand om inrikesflygningarna.

Buss

Bussnätet täcker det mesta av landet, men det är normalt med avlysningar och förseningar. Busetas är minibussar, som kör direkt till slutdestinationen.

Tåg

Det finns fortfarande få tåglinjer , men de är mer underhållande än praktiska. Linjen från San Lorenzo till Ibarra är mycket intressant och bjuder på fantastiska vyer.

Taxi

Taxi är billigt i Ecuador. De flesta är gula med en TAXI-skylt på taket. Taxametrar används nästan bara i Quito, så utanför huvudstaden bör man avtala priset i förväg. Taxi går att hyra för en hel dag, och på detta sättet är det enkelt att planera sina egna utflykter.

Biluthyrning

Alla stora biluthyrningsfirmor har en eller flera avdelningar i Quito, och det finns dessutom också en del lokala firmor. MEN det är förhållandevis dyrt att hyra en bil, och det finns många biltjuvar.

Båt eller färja

I Amazonområdet och det västliga låglandet finns det god möjlighet för båttransport. Oftast är det små träbåtar med utombordsmotor, som proppade med passagerare åker på stora och små floder. De ser bräckliga ut, men lugn, de välter nästan aldrig.

Övrig transport

Som ett alternativ till bussen i de mindre bebyggda orterna finns lastbilar, som proppade med människor kör längs de smala bergvägarna. Ett billigt och underhållande sätt att resa, men inte helt ofarligt.

Särskilda förhållanden

Beväpnade och våldsamma överfall händer inte ofta, men de förekommer. Undvik öde ställen om du är ensam, och ta en taxi om det är sent på kvällen. Håll dessutom ett öga på ditt baggage på fulla busstationer och liknande.
Höjdsjuka kan vara ett problem i Andesbergen. Yrsel, huvudvärk och illamående
är de första symptomena. Lugn, det går över av sig själv.

Reseerbjudanden