Paris skyline med Eiffeltornet och den gyllene kupolen på Les Invalides en solig dag.

Sevärdheter Frankrike

Alsace

Cathédrale de Notre Dame

Strasbourgs enorma katedral syns på långt håll med sin särpräglade spira. Den gotiska röda sandstenskyrkan som byggdes under perioden 1015-1439 är utrustad med en jättestor, astronomisk klocka, som ringer klockan 12.30 varje dag.

Le Musée d’Unterlinden

I detta gamla dominikanerkloster från tolvhundratalet, som ligger i staden Colmar, finns bitar av gotikens mest interessanta konst. Här finns ochså spännande skulpturer från medeltiden och renässansen.

Bourgogne

Den romerska staden Autun

Bakom antika murar ligger den romerska staden som kejsar Augustus byggde ungefär 10 år före Kristi födelse. Två av de fyra originalportarna syns fortfarande, vilket också resterna av den största romerska teatern i området gör.

Musée de Beaux-Arts

I Bourgognes huvudstad Dijon finns ett konstmuséeum som är vida berömt för sin diversitet. Här finns tavlor från en mängd olika perioder, och konstnärerna är så olika som Rubens, Monet och impressionisterna. Här finns också antika religiösa artiklar. Muséet finns på en gammal greveresidens, som är en sevärdhet i sig.

Vin-muséet i Beaune

I Bourgognes centrum ligger den charmerande staden Beaune, som har vigt ett helt muséeum åt regionens viktigaste produkt, vinet. Här förs man in i vinets historia, och man rustas mycket bättre för en vinsmakningsresa bland de många spännande vingårdarna i omgivningarna.

Brest

Staden Brest

Hamnen i Brest är en av de vackraste naturliga hamnarna i världen. I staden finns ett slott från tolvhundratalet, som är ett besök värt. Dessutom går det en kanal från Brest till Nantes, från vilken man i en hyrd båt kan njuta av det vackra landskapet.

Bretagne

Staden Rennes

Rennes är en universitetsstad, och har därför en del kulturellt att erbjuda. Här finns le Musée des Beaux-Arts och det mera lokala Musée de Bretagne, som kan ge en inblick i områdets historia och kultur. Staden härjades 1720 av en stor eldsvåda som förstörde en del vackra byggnader, men le Palais de Justice överlevde, och är nu en turistattraktion med sina vackra förgyllda salar och en debattsal med imponerande gobelänger.

Staden Saint Malo

Hit kom pirater för att härja och plundra de redan hårt prövade fransmännen. Saint Malo var en av forna tiders viktigaste hamnar, och ruinerna av försvarsverken är idag ett av de viktigaste turistmålen i Bretagne. Standens stora katedral Saint Vincent, påbörjad på elvahundratalet, drar till sig personer som är intresserade av kyrkans vackra mosaiker.

Champagne-Ardennerna

Katedralen i Reims

Denna kyrka har sett riken komma och gå, den har förstörts och återuppbyggts flera gånger, och den har sett Frankrikes mäktiga kungar krönas och hyllas. Katedralen är byggd i gotisk stil.

Palais du Tau (palats)

Ärkebiskopparnas gamla palats från 1690 rymmer idag ett museum som utställer textilkonst, skulpturer och andra pjäser från kungarnas storhetstid i Reims. Det är en bra idé att se detta palats i anknytning till ett besök i katedralen.

Staden Verdun

Staden är mest känd för sin roll under första Världskriget, när hundratusentals fransmän och tyskare dog i området kring staden. Dessa hyllas nu på stadens krigsmuséeum. Slagfälten är fortfarande lätta att känna igen, och de är också en sevärdhet man bör unna lite tid om man vill få ett intryck av denna den sista synen för så många människor.

Frankrike

Cathedrale de Chartres

Denna gotiska tolvhundratalskyrka, som är känd för vara i gott skick och för sina spännande, antika mosaiker, är en av Europas mest berömda katerdaler. Den stora byggnaden ligger på toppen av en backe, och syns på långt håll.

Fontainebleau palatset

I detta, ett av Frankrikes mest imponerande palats, har prominenta fransmän som Napoleon, Marie Antoinette och Catharina de Medici residerat. Trädgårdsanläggningen är mycket vacker med blomsterträdgårdar och karpdammar och slottet ligger i en jättestor skog, där det finns fina utflyktsmöjligheter.

Katedralen i Reims

Denna kyrka har sett riken komma och gå, den har förstörts och återuppbyggts flera gånger, och den har sett Frankrikes mäktiga kungar krönas och hyllas. Katedralen är byggd i gotisk stil.

Kulturhuset Centre Georges Pompidou

Beaubourg, som platsen också kallas, är ett kulturhus som bland annat rymmer ett av Paris mest spännande museer för konst från tjugonde århundradet, Le Musée d’Art Moderne. Alla viktiga konstriktningar, bland annat kubism och surrealism, finns representerade här i form utav konstverk av viktiga namn som Picasso, Braque, Matisse och Chagall.

La Nouvelle Arche de la Défense (Den nya triumfbågen)

Mitt i det pulserande affärslivet i la Défense, som rymmer Europas största samling skyskrapor, ligger den nya triumfbågen som ritades av Axel von Spreckelsen. Den nya triumfbågen var färdigbyggd lagom till hundraårsfirandet för världsutstållningen i Paris 1889 som bland annat lämnade Eiffel-tornet efter sig. Härifrån ser man på dagar med klart väder genom den gamla triumfbågen, längs Champs-Élysees och ända till Place de la Concorde.

Monets trädgård i Giverny

Efter att ha sett mästarens konstverk på Musée d’Orsay eller Musée de l’Orangerie i Paris, är det väldigt interessant att se en del av inspirationen bakom dessa. Vill man se trädgården när den tar sig som allra bäst ut, ska man komma på våren, men hela sommaren blommar den, så att man själv kan stå på den japanska bron och titta på näckrosorna. Claude Monets trädgård hinner man se på en dagsutflykt från Paris.

Picassomuséet i Antibes

Mitt emellan de mera jetset-präglade strandorterna Cannes och Nice ligger Antibes,. En bit bort från det vilda livet, men ändå har staden sina design-affärer och fancy hotell. Här finns ett Picassomuseum som är ett bra kulturellt alternativ till badstränderna. Det ligger i i Château Grimaldi som är från tolfte århundradet. Staden rymmer också flera spännande muséer.

Strandpromenaden La Croîsette i Cannes

Den världskända strandpromenaden inbjuder de rika och kända -och de som gärna vill träffa de rika och kända- att doppa fötterna i det azurblå vattnet. När havsbadet är över bjuder Cannes på exklusiv shopping, fina restauranger och innecaféer – allt designat för att tillmötesgå kraven från jetsettet med guldkorten redo att användas.

Versailles slottet

På solkungens gamla slott, där senare Louis XVI och Marie Antoinette levde i lyx tills revolutionen hann i kapp dem, finns det nu möjlighet att få en känsla av svunna tiders storhet. Detta kan njutas både under turerna i slottets grandiosa salar och i den enorma parkanläggningen utanför, trots att en del av trädgårdens vackra alléträd strök med under stormen runt millennieskiftet.

ön Île d’Ouessant

Man brukar säga att naturen i Bretagne är vacker men vild och detta stämmer bra överens med denna ö, som ligger 20 kilometer från Franska kusten. ïle d’Ouessant är 8 km lång och har med sin fyr gjort sitt för att se till att de många skeppen som seglar genom kanalen kommer säkert fram. Den vilda naturen och ett par bra lokalhistoriska muséer gör att det finns all anledning att besöka området. Färjor avgår från Brest och Le Conquet.

Korsika

Korsikas Nationalpark

Över en tredjedel av Korsika täcks av denna mer än 350.000 hektar stora nationalpark. Naturens omväxling är anmärkningsvärd i detta område, som rymmer både höga berg, kuststräckor, makis och djupa sjöar.

Staden Ajaccio

Öns huvudstad Ajaccio, som rymmer en vacker katedral, är mest känd för att ha fostrat stadsbarnet Napoléon Bonaparte. Hans minne hedras på många ställen i staden, bland annat på muséet Maison Bonaparte och på rådhuset i le Salon Napoléonien.

Staden Le vieux Port de Bastia

Huvudstaden på nordliga Korsika var en gång öns huvudstad. Vid stadens gamla hamn finns den största kyrkan i Bastia, Église Saint Jean-Babtiste, som med sina tvillingtorn syns på långt håll. En annan och mindre kyrka, l’Oratoire de l’Immaculée Conception, var tidigare den kyrka som användes vid statsliga evenemang.

Languedoc-Roussillon

Arkitekturen i Montpellier

I denna stad finns det arkitektur från alla viktiga arkitektoniska tidsåldrar i Frankrike. De flesta byggnaderna är medeltida, men det finns också en del grandiosa byggnationer från artonhundratalet, och nyligen har det byggs ett komplex, som kallas lAntigone, som för gamla tiders byggnadsverk vidare, men med en modern twist – till exempel genom en triumfbåge med spegelglasfönster.

Borgen La Cité de Carcassonne

I denna borg bodde några av de mest resistenta fransmännen, som i kamperna om katharerna höll ut, trots massiv belägring. Borgen är i dag ett helt litet samhälle där de små gränderna är späckade med affärer, hotell och restauranger. Borgen är upplyst på natten och är då en mycket vacker syn. Det är mest praktiskt att besöka borgen utanför de stora turistmånaderna, då det är olidligt att färdas i de smala gränderna.

Bron Le Pont du Gard

Denna akvedukt var mycket viktig för den romerska vattenledningen, och den ledde vatten över en jättestor bergsklyfta. Bron ligger inte så långt ifrån Nîmes, och den är byggd med tre rader av massiva bågar på varandra. Det går bra att gå över bron, om man då inte är rädd för höjden förstås.

Staden Minerve

Bergsstaden Minerve var en av de platser där katharerna stod emot den romersk-katolska kyrkans förföljelse. När de äntligen gav sig, blev kättrarna då också samlade och ihjälbrända i den lokala kyrkan. Staden ligger på en klippa och har bara förbindelse till omvärlden via en bro ovan en bergsklyfta, som ligger över en uttorkad flodbädd. I klippan under berget har forna tiders flod grävt djupa grottor, som man kan vandra i medas man förundras över naturens vidunder.

Loiredalen

Château de Chambord slottet

I den natursköna Loire-dalen ligger detta slott till vilket Franois den förste föreslog att Loires flodbädd omlades, så att hans residens kom att ligga vid stranden. I stället ligger det nu i en nationalpark, som är svanreservat. Slottet är öppet för turister som vill känna svunna tiders storhet i de 440 rummen, dom stora salarna och dom vackra tornen.

Ridskolan Centre national d’Equitation

I Saumur ligger franska arméns motsvarighet till Spanska Ridskolan i Wien. Cadre Noir-ryttarnas träning kan beskådas av utomstående under sommarperioden, så då finns det möjlighet att få se dressyr på mycket hög nivå.

Slottet Château de Chinon

Till detta slott bar Jeanne d’Arc, under borgens storhetstid då den fortfarande var enorm, sitt heliga budskap om att angripa engelsmännen. Nu finns det bara en liten del kvar av Henri den andre och Charles den sjundes residens. Slottet ligger ungefär 50 kilometer sydväst om Tours.

Slottet Château de Villandry

Detta vackra renässansslott i byn Villandry, ungefär 10 kilometer utanför Tours, är inte enbart känt för sin eleganta arkitektur. Slottets vackert anlaggda trädgård ligger innanför de hästskoformade murarna, och den i sig själv är värd ett besök. De nio olika sektionerna är planterade i olika geometriska former som utgörs av grönsaker, blommor och buskar. Slottet är vinterstängt från mitt i november till mitt i mars.

Lyon

Maten i Lyon

Frankrikes tredje största stad är en värdig anhalt för de som, på vägen söderut, kommer för att njuta av regionens gastronomiska vidunder. I denna stad hittar man det högsta antalet restauranger per kvadratmeter i hela världen, och köken exellerar i områdets kokkonst, som absolut inte är för vegetarianer. Fokus ligger på kött, och ofta i stora mängder, och så regionens viner, så klart.

Marseille

Château d’If fästningen

Alexander Dumas placerade historien om Greven av Monte Christo på denna fästning, som ligger på en ö 20 minuters båtseglats från Marseille. Borgen användes som fängelse, och ingen har lyckats komma därifån. Det rörde sig ofta om politiska eller religiösa fångar, och de flesta dog blev sinnessjuka av att vara instängda på den dunkla klippön innan de hade avtjänat sitt straff.

Kyrkan Basilique Saint Victor

Detta är stadens äldsta kyrka som på utsidan kan påminna en del om ett fort. Helgonet som gett namn åt platsen dog martyrdöden genom att krossas mellan två kvarnstenar, och det är i hans minne kyrkan har byggts. Under kyrkan ligger valvet och katakomberna, som kan besökas för ett mindre belopp.

Musée des Docks Roman

Romarnas kvarlämningar syns bland annat vid Marseilles hamn. De romerska hamnanläggningarna upptäcktes efter att tyskarna bombat området i 1943, varvid de spännande antika ruinerna kom till synes. Nu syns de på detta muséeum.

Mulhouse

Staden Mulhouse

I denna gränsstad mellan Tyskland och Frankrike finns en del spännande och lite annorlunda muséer. Det finns ett automobilmuséeum, ett järnvägsmuséeum, som också rymmer ett brandmansmuséeum, ett textiltrycksmuséeum och ett elektricitetsmuséeum, så det finns en del att göra om det skulle regna.

Nice

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain

Ett utav de viktigaste kulturella centra på Côte d’Azur är Nices muséeum för modern konst. Utställningarna fokuseras på franska namn, medan pop-artens Andy Warhol och neorealisten Roy Lichtenstein också finns representerade.

Promenade des Anglais

Den frusna engelsmän i överklassen som åkte till det milda södra Frankrike för att i det tempererade klimatet sköta om reumatismen och astman, valde att rekonvalescera på denna strandpromenad, som sträcker sig från Vieux Nice längs med havet förbi de stora, monderna hotellen. Nu kan det vackra azurblåa havet och de svajande palmerna njutas på en promenad mellan rullskridskoåkare, cyklister och turister med kameror.

Slottsruinerna från Le parc du Château

Fast det står slott på skylten får man leta länge efter den gamla romerska akropolis som en gång prydde detta berg, som reser sig över den gamla stadsdelen. Det har inte funnits något fästningsverk på berget i 300 år, men platsen är fortfarande uppkallad därefter. Turen ditupp är krävande, men utsikten från klippans topp är underbar. Härifrån kan hela Änglabukten beskådas, medan Nice ligger inrymt mellan gröna berg.

Normandiet

Bayeux-tapeten

Normannernas förövanden i England i början av förra årtusendet finns minutiöst illustrerade på denna 70 meter långa broderade tapet, som beklädde katedralen i Bayeux tills de revolutionära fransmännen gav upp alla anknytningar till historien och använde den värdefulla duken för att täcka över en vagn. Nu är den viktiga historiska vittnesbörden räddad och restaurerad och beundras av resande från hela världen.

Saint Michel berget

Detta lilla berg är endast en del av fastlandet när tidvattnet vill det. övrig tid isoleras det som en klippö som bara rymmer ett kloster där det fortfarande bor enstaka munkar som ber och ser till att turisterna inte flockas allt för häftigt i dom heliga byggnaderna. Det finns ett litet samhälle på ön, som utgörs av en medeltida stad där det finns möjlighet att övernatta.

Staden Rouen

I denna stad slutade Jeanne dArc i 1432 sina dagar i lågorna på Place du Vieux Marché, och här bodde ochså Richard Lejonhjärta. Rouen har ochså en vacker katedral som har varit motiv på flera av Monets tavlor.

Paris

Cathédrale de Notre-Dame de Paris

Detta måste vara ett av Paris mest berömda kännetecken, sen Victor Hugo gjorde den världskänd genom att låta Quasimodo vara klockare i just denna kyrka. Den ligger på Île de la Cité mitt i Seinen, och kan beundras från flodbanken på båda sidor. Denna gotiska kyrka har varit Paris viktigaste spirituella centrum, sen den färdigbyggdes ett och ett halvt århundrade efter att första stenen hade lagts 1163.

Concorde platsen

Concorde-platsen, den mest ärofulla platsen i Paris, domineras av en Luxor-obelisk från trettonde århundradets Egypten. Det var på denna plats, som tidigare hette Place de la Révolution, som ett utav de förfärligaste blodbaden i den européiska historien ägde rum. Guillotinen, som var uppställd här, separerade under Franska Revolutionen mer än 1200 människor från sina huvuden. Idag är Concorde-platsen en stor trafikknutpunkt, och de 8 ouppdelade filerna är skräckinjagande för oerfarna bilister.

Eiffel-tornet

Eiffel-tornet är själva symbolen för Paris. Den lite mer än hundraåriga konstruktionen reser sig, över gatornas liv som stadens kännetecken, och syns med sin 307 meter höga järnkonstruktion från alla håll. Trots att det ofta är långa köer är det värt väntetiden att åka hissen upp för att njuta av den fantastiska utsikten över Paris eller äta på Jules Verne-restaurangen däruppe.

L’Arc de Triomphe (Triumfbågen)

Motsatt Place de la Concorde, i andra änden av Champs-Élysees, ligger Triumfbågen. Världens största triumfbåge är Napoleons gåva till sina hemvändande styrkor, men han fick aldrig själv uppleva den använd. Denna frihetssymbol rymmer ochså den okända soldatens grav, över vilken en låga, till minne om de många miljoner omkomna på slagfäten, tänds varje morgon klockan halv sju.

Musée du Louvre

Den världskända Louvren rymmer mer än 300.000 konstverk, bland vilka finns några av västliga världens mest ovärderliga konstskatter. Mona Lisa och Venus från Milo är bara några av berömdheterna som bebor det enorma muséet. Här finns konst allt ifrån antikens greker, romare och egyptsier över renässansens stora mästare och fram till modern konst.

Provence

Bergsklyftan Les Gorges du Tarn

Naturens vildhet syns på denna plats där en 80 kilometer lång bergsklyfta, som på vissa ställen är nära en halv kilometer djup, finns att besöka. Det går båtutflykter på floden i bottnen av bergsklyftan, och det finns en droppstensgrotta i området, som rymmer mer än 400 jättestalaktiter och stalagmiter.

Staden Avignon

I Avignon finns en bro från tolfte århundradetsom heter Pont St. Benezet och drar mängder av turister till staden, som också har en del andra sevärdheter. Nio olika påvar har haft huvudsäte i denna stad, som har en historisk bakgrund i medeltidens politiska ränksmiderier. Detta kan följas genom att besöka le Palais des Papes från fjortonde århundradet, eller några av de många, stora muséerna.

Staden Les Arènes i Arles

I denna vackra antika stad vid Rhône-flodens strand har romarna lämnat tydliga kännetecken efter sig. Stadens arena tillåter åskådarna att på den antika amfiteatern uppleva äkta tjurfäktning på nära håll. Teatern är öppen för besökare mellan föreställningarna. Staden har också ett historiskt muséeum, Le Musée de l’Arles Antique, som beskriver romarnas förövanden.

Rhonedalen

Byn Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape var byn som rymde påvarnas sommarresidens, när Avignon var medeltidens påvestad. De heliga männen såg till att det planterades vin i området, och det är nu detta distrikt som är känt i hela världen. Ruinen av den gamla påveresidensen kan fortfarande ses i området.

Vingården Côte-Rôtie

En av de äldsta vingårdarna i Rhône-dalen är Le vignoble de Côte-Rôtie. Här produceras viner från la Côte Brune respektive la Côte Blonde, som är två av de mest respekterade vinerna från området. Historien berättar att hemmansägaren i området ville namnge platsen efter sina två döttrar, och eftersom den ena var blond och den andra mörkhårig fick platserna namn efter det.

Saint Tropez

Staden Saint Tropez

Vill man blanda sig med de rika och kända har man kommit till rätt plats. Stjärnor och starletter kommer hit för att kunna åka härifrån med en fin solbränna. De riktigt kända håller sig kvar på sina lustjakter en bra bit från kusten, så de ser man bara genom paparazzifotografernas tillräckligt långa telelinser. Staint Tropez är en fin medeltida stad med lyxaffärer, utsökt mat och ett livligt nattliv på fast mark för den som inte har en egen lustjakt.

Flyg+hotell
Från 3 369:-
Flygbiljetter t/r
Från 3 454:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här