Paris skyline med Eiffeltornet och den gyllene kupolen på Les Invalides en solig dag.

Resguide till Frankrike

Fakta


  • France

  • Paris

  • 547.030 km2

  • Franska

  • 90 procent av befolkningen är romersk-katolska. Det finns 2 procent protestanter, 1 procent judar och 1 procent muslimer.

  • 58.978.172 (september 2000)

  • Republik

  • Landskapen i Västra Europas största land är mycket skiftande från region till region. Europas högsta berg som alltid är snötäckta ligger inte många timmars bilåkning från Rivierans azurblå hav. Söderut blommar lavendelfält och olivlundar, medan det norra landskapet mera liknar det sydsvenska om man bortserifrån de många vinfälten som breder ut sig över jättelika områden förstås. Floder rinner genom det franska landskapet från norr till söder.

Reseförberedelse

Bästa restid

Frankrike har ett tempererat klimat med varma somrar och kyliga vintrar. Regionalt kan temperaturerna variera rätt mycket. Vädret i Medelhavsområdet är mildare än i resten av landet, genomsnitligt runt 10 grader varmare, och minusgrader är sällsynta här.

Reselitteratur

Lonely Planet France

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I alla städer som har lite drygt tusen invånare finns det många möjligheter att hitta internetcaféer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Polis (17)
Brandkår (18)
Ambulans (15)

Dricks

Dricks är inkluderat i priserna i Frankrike, men det betyder inte att man inte själv ska lägga till lite. Det vanliga är ungefär tio procent på finare restauranger. På kaféer läggs lite växel. Städerskan på hotellet, piccolon och frisören förväntar ett litet bidrag på ungefär en franc.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 12.00 i Frankrike.

Vikt och mått

Vikt: kilogram
Temperatur:  Celsius
Avstånd: kilometer
Volym: Liter

Fotografering

Fotografering av militära anläggningar är inte att rekomendera. Vill man ta kort på lokalbefolkningen, gäller oskrivna regeln om att fråga först.

Dricksvatten

Vattnet från alla offentliga brunnar i landet går att dricka, men är man så långt ute på landet att gårdarna har egna brunnar finns det ingen statlig garanti för vattenkvalitén. Fråga dig fram!

Elektricitet

220 volt AC, 50 Hz.

Uppförande

Fransmännen skakar normalt hand med främmande. De berömda kindpussarna utväxlas bara mellan kvinnor som känner varandra, mellan kvinnor och män och mellan vuxna och barn.

Öppettider

Bankerna är öppna mellan 9.00 och 16.00
Affärer är öppna mellan 9.30 och 18.30, en del stänger ett par timmar runt lunch.

Mat och dryck

Det franska köket talar nästan för sig själv. Landets vinkultur och gastronomi är världskänd. Alla regioner har sina egna delikatesser från de sauerkrautliknande rätterna i Alsace till Bouillabaisen i södra Frankrike. Utöver det traditionella franska köket påverkas Frankrike av många kulturinput, bland annat från de gamla franska kolonierna i Afrika och från de kringliggande matkulturerna i Italien och Spanien.

Handikappade resenärer

Fransmännen tar på många områden hänsyn till handikappade och en stor del av landets hotell och turistattraktioner har anpassats till rullstolsbundna. Det är dock en bra idé att höra sig för om speciella anpassningar på förhand.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. Januari
VE dagen, 8. Maj
Bastilledagen, 14. Juli
Assumption, 15. Augusti
Alla Helgonsdag, 1. November
Juldagen, 25. December
Påskdagen
Kristi Himmelfärdsdag
Annandag Pingst

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns gott om campingplatser i Frankrike. För friluftsmänniskor finns mycket att uppleva. Alla platser är uppdelade i kategorier och priserna varierar allt efter årstid, faciliteter och läge.

Hotell

Hotellen i Frankrike är uppdelade i kategorier från en till fyra stjärnor. De är lätta att hitta, och det finns gott om dem. Det finns hotell för alla smaker, vare sig man kan stå ut med toalett och dush i korridoren eller vill ha en egen svit på ett slott i ett av vindistrikten.

Bed og breakfast eller pensionat

För den som vill ha något lite mer lokalt än de vanliga hotellen finns det massor med B&B-ställen i Frankrike. De är uppdelade i samma kategorisystem som de franska hotellen med de fyra stjärnorna.

Vandrarhem

De flesta mellanstora städerna i Frankrike har vandrarhem och det finns flera hundra. Man måste ha ett medlemskort till huvudorganisationen, detta kan du få på turistbyråerna eller på vandrarhemmen. Det finns vandrarhem i alla klasser. De är uppdelade i ett kategorisystem vars symboler är från en till tre granar.

Övrig övernattning

Vare sig resmålet är alperna för skidåkning, stranden för bad eller till vinfält, finns det runt om i landet möjlighet att hyra mysiga stugor eller dylikt.

Lokal transport

Flyg

Landets internationala flygbolag Air France har en nationell avdelning som heter Air Inter. Det finns avgångar mellan 31 olika flygplatser i hela landet.

Buss

De flesta bussarna kör mellan de största städerna i en region, men det kan vara stor skillnad från område till område. Bäst information om avgångar och destinationer får man på den lokala busshållplatsen. Även de minsta byarna besöks då och då av en buss, och bybussar finns i de flesta byområdena.

Tåg

Frankrikes nationella tågbolag heter SNCF och har avgångar till hela landet. TGV-tågen kör, med en hastighet på över 320 kilometer i timmen, mellan 120 av Frankrikes största städer, men det vanligaste är att åka med ett av de långsammare regionaltågen som kör pålitligt och regelbundet.

Taxi

Det finns många taxibilar i Frankrike, och det är inte svårt att få tag på en på gatan. I Frankrike betalar man för att ha extra baggage i baggageutrymmet. Pristaxorna står på bildörrarna på baksätet, och taxorna är olika allt efter om det är på dagen eller på natten.

Biluthyrning

Ofta är det billigare att boka bilen hemmifrån, än det är att hyra den på plats i Frankrike. Vanligtvis får man hyra bil när man har fyllt 21, men enstaka byråer har strängare regler. Alla stora biluthyrningsbyråer finns i Frankrike, och kontor finns i alla mellanstora städer. För bilister är det viktigt att veta att det är förbjudet att tuta i Paris, förutom vid en nödsituation.

Båt eller färja

Från Nice och Marseille går det färjor till Korsika och de stora öarna utmed atlantiska kusten.
Dessutom finns det mer än 9000 kilometer flod som det går bra att segla på, och vill man göra sin egen kanalseglats i de många vackra områdena kan man hyra allt från husbåtar till kanoter.

Övrig transport

I en del distrikt finns det cykeluthyrning.

Har du velat resa till Frankrike?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 3 369:-
Flygbiljetter t/r
Från 3 454:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden