Resguide till Kina

Resguide till Kina

Fakta


  • Zong Guo

  • Beijing

  • 9.571.300 km2

  • kinesiska och mandarin

  • Officiellt finns inga religioner representerade i Kina, men ändå är de flesta invånarna taoister och buddhister.

  • 1.261.832.482 (2000)

  • Kommunistisk

  • Kina är världens tredje största land, bara Ryssland och Canada är större, och täcker sju procent av världens samlade landarealer. Landet sträcker sig över flera klimatzoner, från det kalla Sibirien i norr till det ljumma klimatet i söder. Kina har de högsta bergen, de djupaste dalarna samt några av de längsta floderna i världen.

Reseförberedelse

Bästa restid

Det är bäst att besöka Kina på våren (mars och april) och på hösten (september och oktober). Chansen för sol och ljumma temperaturer är störst under dessa perioder. Resten av året är det antingen väldigt kallt och fuktigt eller mycket varmt och fuktigt.

Reselitteratur

Turen går til Kina (Resan går till China)
Fodor`s China
Frommer`s China
Rough Guide China
Lonely Planet China
Rejsen rundt i Kina (Resan i Kina)

Lokala förhållanden

Valuta

Renminbi Yuan (RMBY). 1RMBY=10 chiao/jao eller 100 fen. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internetcaféer i Beijing och Yangshou samt i flera andra större städer, om man väl hittar de små butikerna.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Kina ska du ringa följande telefonnummer.
Polis (110)
Brandkår(119)
Flera av de stora sjukhusen tillhandahåller särskilda avdelningar för utlänningar, där läkarna talar engelska och har kunskap om västerländsk medicin.

Dricks

Officiellt är det förbjudet att ge dricks i Kina, men både restauranger och taxichaufförer värdesätter dricks. Det är även en bra idé att lägga några slantar till städpersonalen på hotellen där det ofta är mycket dåligt betalat.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 19.00 i Kina

Vikt och mått

I Kina använder man följande vikt- och måttenheter:
metersystemet används i största delen av landet, men på några platser används också det traditionella kinesiska systemet.
Längd: meter/mu, chi, li
Vikt: kilo/jin, dan
Temperatur: celsius
Rymdmått: liter/ gongsheng

Fotografering

Det är strängt förbjudet att fotografera militäranläggningar i Kina. I några tempel samt i Maos mausoleum är det också förbjudet, men skyltning anger i så fall detta. Utöver dessa restriktioner kan man fotografer vad man vill och Kineserna ställer gärna upp på att bli fotograferade om man frågar artigt.

Dricksvatten

Man bör ej dricka vatten från kranen i Kina, utan köpa det på flaska.

Elektricitet

I Kina använder man följande elkälla:
220 volts AC/50hz

Öppettider

Banker har öppet från 9.30 till 12.00 och från 14.00 till 17.00 ( måndag-fredag), samt från 9.00-17.00 (lördag). Affärer har öppet från 8.00 till 19.00 ( måndag-lördag), men enstaka affärer har längre öppettider, så som även några affärer har öppet på söndagar.
Kontor har öppet från 8.00 till 11.30 och från 13.00 till 17.00 (måndag-fredag)¨.

Mat och dryck

Det kinesiska köket är geografiskt uppdelat. Norrut finns det robusta Beijing köket, där Peking anka är den största specialiteten. Söderut finner man Guangzhou köket, som är en färgrik blandning av grönsaker och olika sorter kött, fisk och fågel. Österut serveras Shanghai köket, som är känt för sina fisk-och skaldjursrätter. Det sista köket, det västra Sichuan köket är mycket kryddat och välsmakande. Chinas populäraste dryck är te. Till maten dricker många kineser öl, som har börjat vinna inpass i landet.

Handikappade resenärer

Det är inte lätt att vara handikappad i Kina. Det är i stort sett omöjligt att förflytta sig med rullstol både på landsbygden och i städerna. Det är inte heller några av de stora sevärdheterna som är handikappvänliga.

Helgdagar

Nyårslov 1:a och 2:a januari
De kvinnliga arbetarnas dag 8:e mars
Arbetarnas dag 1:a och 2:a maj
Ungdommens dag 4:e maj
Barnens dag 1:a juni
Årsdagen för kommunistpartiets bildning, 1:a juli
Årsdagen för bildningen av kinesisk PLA, 1:a augusti

Flyttbara helgdagar
Det kinesiska nyåret som inträffar varierande från år till år, från slutet av januari och till början av februari.

Övernattning / Hotell

Camping

finns ej

Hotell

Hotellen i Kina är klassificerade i tre kategorier; 1, 2 och 3 stjärnor. De 3-sjärnade hotellen är deciderade lyxhotell med motsvarande prisklasser. De 2-stjärnade hotellen är också bra, men har en förnuftig prissättning. De 1-stjärnade hotellen är anspråkslösa och billiga.

Bed og breakfast eller pensionat

finns ej

Vandrarhem

finns ej

Lokal transport

Flyg

Kina har ett tätt nät av inrikes flyg, med flera dagliga avgångar. Det är dock bra att beställa sin biljett i tid. CAAC är ett flygbolag och en paraplyorganisation för lokala bolag, som flyger inrikes i Kina.

Buss

Långdistansbussarna är billiga, men inte särskilt exakta, och mycket obekväma. Stadsbussarna är mycket billiga, och därför överfyllda. Samtidigt är det svårt att hitta rätt buss, eftersom destinationerna bara står på kinesiska.

Tåg

Mer än 50.000 kilometer järnväg binder ihop alla landets provinser med undantag av Tibet. Tågen är billiga, snabba samt även exakta. Det finns fem olika klasser på tågen, och barn kortare än en meter reser gratis.

Taxi

Det finns taxibilar i de flesta större städer. Även om alla har taxameter är det ändå bra att avtala prisen, eftersom de sällan fungerar. Det är mycket billigt att åka taxi i Kina.

Båt eller färja

På Kinas stora floder finns det färjor som alternativ till tåg och flyg. Det går även regelbundet färjor mellan Kina och Hong Kong.

Övrig transport

Det är en bra idé att se Kina på Cykel

Särskilda förhållanden

Man äter med pinnar och inte med kniv och gaffel i Kina. Utan för huvudstaden och de större städerna bör man själv medta toalettpapper.

Har du velat resa till Kina?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flygbiljetter t/r
Från 7 310:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden