Ett pittoreskt landskap med en klassisk väderkvarn omgiven av färgglada tulpanfält under en klarblå himmel.

Sevärdheter Holland

Amsterdam

Anne Franks hus

De flesta har läst eller åtminstone hört om Anne Franks gripande öde under andra världskriget. Huset där hon bodde är idag ett ytterst populärt museum.

De röda lyktorna

Kanalerna

Nordeuropas Venedig är kanske lite i överkant, men Amsterdams många kanaler gör staden till något speciellt. En kopp kaffe vid kanalen eller en åktur på vattencykel är de bästa sätt att uppleva den delen av staden på.

Rembrandtmuseet

Rembrandts hem i Amsterdam genom nästan 20 år är idag inrett till museum, naturligtvis med hans stora verk. Inte färre än 250 av hans målningar kan ses i detta trevåningshus, som uppfördes på 1600-talet. Rembrandts eget arbete blir satt i perspektiv av hans studerandes verk, som också finns utställda på muséet.

Rikjsmuseum

Rikjsmuseum i Amsterdam är Hollands största museum och innehar verk av alla Hollands stora målare, inte minst från guldåldern. Muséet har varit öppet för offentligheten sedan 1885. I samlingen ingår bland annat målningar, keramik och kakel ända från 1400-talet.

Holland

Miniatyr-staden Madurodam

Madurodam i Den Haag är en fantastisk miniatyrstad i stil med Legoland i Danmark. Hela Holland är praktiskt taget återgett i miniatyrformat, så om man inte har tid att besöka hela landet är Madurodam ett roligt alternativ.

Van Gogh museet

Van Gogh museet ligger inte långt från några andra museer i Amsterdam, och här är det självklart Van Goghhar som inte bara fått ge namn till museet, utan också är den mest representerade konstnären. Om man tittar in kan man även uppleva verk av Toulouse-Lautrec och Gauguin. Muséet är indelat efter de fem perioderna som också indelade Van Goghs liv och arbete.

Middelburg

Staden Middelburg

I guldåldern var Middelburg Hollands viktigaste handelscentrum efter Amsterdam. Staden bär ännu spår av sin storhetstid bland annat i form av sin katedral och de karakteristiska facaderna i gamla stan. Staden kan upplevas både till fots och från sjösidan från en av turistbåtarna. Middelburgs rådhus anses vara ett av Europas vackraste icke-religiösa byggnader uppförda i gotisk stil.

Maastricht

Staden Maastricht

Maastrichts historia går mer än 2000 år tillbaka till då romarna grundade staden på bredden av det som numera heter Maas-floden. Maastricht ligger i det sydvästliga hörnet av Holland, mycket nära gränserna till Belgien och Tyskland. St. Servatius kyrkan är Hollands äldsta. Maastrichts andra stora sevärdhet är Bonnefantenmuséet, som har en fin samling skulpturer och målningar. I vissa tillfällen daterar effekterna sig tillbaka till tiden före 1600-talet.

Norra Holland

Drenthe regionen

Drenthe är primärt en lantbruksregion, men regionen har också många forntidsminnen, vilka tydligast kommer till uttryck omkring landsbyarna Havelte och Saxon. Områdets huvudstad Assen har däremot inte så mycket att bjuda på.

Friesland regionen

”Huvudstaden” i Friesland heter Leeuwarden och har en rik historia, men annars är staden bäst känd för sin vackra natur, som drar till sig många flyttfåglar och turister. För övrigt växte den senare så kända Mata Hari upp i Leeuwarden.

Groningen regionen

Karakteristiskt för Groningen regionen är de gamla husen från 1300-talet. Tyvärr gick andra världskriget så hårt ut över de annars så solida husen, att många har varit tvungna att restaureras. Men det förstör inte upplevelsen för besökande.

Rotterdam

Boymans van Beuningen museum

Boymans van Beuningen museum innehåller en spännande samling målningar och skulpturer från tiden mellan 1300-talet och idag. Muséet ligger på Museumpark 18.

Hamnen

Hamnen i sig själv är också värd ett besök. Rotterdams hamn är Europas största och livligaste. Med sina höga kranar och enorma skepp från hela världen, imponerar och fascinerar den varenda en som tittar förbi. Om en tur längs kajen inte är nog, kan man uppleva hamnen från sjösidan. Det finns turbåtar i flera prisklasser, så hör dig för i staden.

Rotterdam stad

Under andra väldskriget gjorde tyskarna slut på det mesta av Rotterdams gamla stad. Den stad som möter turister och andra besökande idag är följdaktligen dominerad av moderna byggnader i glas och stål, Går man en tur längs vattnet får man en vacker syn ut över staden, inte minst vid solnedgång.

Södra Holland

Flevoland regionen

Flevoland kom först på kartorna på 1950-talet, då området dränerades för havsvatten. Ännu denna dag kan man på nära håll följa dräneringsprojektet, som ännu inte är avslutat. På det sättet fungerar Flevoland som ett museum om människans kamp mot naturen. I skalan 1:1.

Gelderland regionen

Gelderlands huvudstad Arnhem förstördes våldsamt under andra världskriget, men är nu återuppbyggt och nybyggt. Stadens främsta attraktion är det stora frilandsmuséet med gamla gårdar, kvarnar och verkstäder. Arnhem är en fin utgångspunkt för cykelturer, och staden ligger inte speciellt långt från Hoge Veluwe National Park. Parken är ett populärt turistmål bland annat på grund av sitt museum med en Van Gogh samling.

Västra Holland

Mauritshuis museet

Mauritshuis-museet har en mycket fin samling verk från en lång rad holländska målare. Bland dem Rembrandt, Rubens och Vermeer. Byggnaden är ritad och uppförd av mästararkitekterna Jacob van Campen och Pieter Prost år 1640.

Omniversum biografen

Omnimax-biografen Omniversum är en god leverantör i totalupplevelser. Välplacerad i de mjuka stolarna har man en ypperlig utsikt till den 840 kvadratmeter stora biograf-duken, medan surround-ljudet fulländar upplevelsen.

Parlamentet

Det holländska parlamentet håller till i Binnehof, och här har den regerande församlingen faktiskt hållit till sedan 1200-talet. En guidad tur i de historiska och vackra byggnaderna innebär ett besök i Raddarsalen [torde vara Riddarsalen?] och i parlamentets första och andra kammare.

Östra Holland

Overijsel regionen

Den gamla hansastadenen Zwolle är Overrijselregionens bästa bud på en spännande stad. Zwolles historia börjar på 1000-talet, men först på 1400-talet blomstrade staden upp på allvar. Då var staden ett viktigt centrum för handel med varor som sandsten, säd och fisk från Östersjön. Det och ett par byggnader från den holländska guldåldern finns det fortfarande exempel på i Zwolle.

Charter (flyg+hotell)
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här