Sevärdheter Irland

Cork City fängelset (Cork)
Trots sitt majestätiska yttre var vilkoren för 1800-talets fångar i Corks stadsfängelse knappast kungliga. Det är i alla fall intrycket man får när man besöker Corks beryktade fängelse, som med hjälp av vaxfigurer och ljudeffekter har rekonstruerat den vardag fångar och fångvaktare genomlevde.
Saint Finbars Cathedral (Cork)
Kyrkan är med sina tre spiror en av de vackraste och mest intressanta i grevskapet Cork. Den stod färdig 1870 och är uppförd till Saint Fin Barres ära, grundläggare och skyddshelgon för staden Cork.
The English Market (Cork)
På huvudgatan Grand Parade ligger denna övertäckta marknad där man finner ett stort utbud av kött, fjäderfä, ost, grönsaker och färska örter. Om man kommer riktigt tidigt kan man se kockar från Corks finaste restauranger inhandla dagens råvaror.
Lough Derg byn (Donegal)
Cirka 20 kilometer öst om Donegal ligger sjön Lough Derg. Den besöks varje sommar av flera tusen katolska pilgrimer som kommer för att vinna syndaförlåtelse på ön Station Island, som ligger i Lough Derg. Saint Patrick besökte ön år 445 och sedan dess har pilgrimerna kallat platsen för Saint Patricks skärseld.
The Slieve League klippan (Donegal)
Namnet hänvisar till Europas största havsklippa, som ligger på Donegals västkust. Klippan reser sig 598 meter upp ur havet och är något av det mest spektakulära på Irland. Om man vill bege sig ut på en längre vandringstur i klippområdet, rekommenderas det att man rådfrågar en guide.
Dublins Slott (Dublin)
Dublin Castle representerar hjärtat i Dublin. Staden har faktiskt fått sitt namn av slottets svarta dam 'Dubh Linn', som fortfarande kan ses i slottsträdgården. Slottet fungerade som centrum för britternas makt i 700 år och har fungerat både som fängelse, fästning och residens för engelsmännen.
Kilmainham Gaol Fängelset (Dublin)
När man besöker det gamla fängelset, får man en ryslig insikt i hur det måste vara att bli inspärrad i en av dessa kalla och fuktiga bestraffningsbastioner. Fängelset var i bruk ända fram till 1924 och är idag ett välbesökt turistmål för dem som vill få en inblick i modern irländsk historia.
Phoenix Park (Dublin)
Denna oas är Dublins och Europas största inhägnade stadspark. På de ca 700 hektaren finner man bland annat presidentens bostad (Áras an Uachtaráin), den amerikanska ambassadörbostaden, Dublins Zoo och Ashtown Castle.
Galway City Museum (Galway)
Museet är i grund och botten ett folkmuseum, som berättar om stadens historia och om människors vardag från medeltiden och framåt.
Lynch slottet (Galway)
På hörnet av Abbeygate Street och Shop Street ligger Lynch's Castle som ett utmärkt exempel på sammansmältningen av nytt och gammalt i Galway. Byggnaden är ett av Irlands finaste exempel på de s.k. town castles, som huvudsakligen byggdes av rika köpmän under 1400- och 1500-talet.
Stadsmuren The Spanish Arch (Galway)
Porten, som är granne med Galway City Museum, är i själva verket resterna av en utbyggnad av stadsmuren i 1584. Somliga menar att byggnadens titel, The Spanish Arch, är missvisande eftersom det inte finns bevis för att det fanns spaniorer i Galway då porten byggdes.
Aran öarna (Irland)
De tre kalkstensöarna Inishmore, Inishmaan och Inisheer utgör tillsammans Aranöarna. 45 kilometer väster om Galway ligger dessa ofruktbara men historiska klippöar som tillsammans har ca 1500 gealisktalande invånare. Det finns möjligheter för övernattning på alla tre öarna.
Bank of Ireland (Irland)
Denna praktfulla byggnad byggdes 1729 för att rymma Irlands parlament. Den blev emellertid överflödig då det irländska och det brittiska parlamentet slogs samman och flyttade till London 1798. Därefter övertog Bank of Ireland det pompösa byggnadsverket, som ritats av James Gordon och Edward Lovett Pearce.
Book of Kells på Trinity College (Irland)
På Trinity College finns Irlands allra mest berömda klenod, Book of Kells. Boken består av 680 sidor kalvskinn från 800-talet och anses innehålla några av de finaste handskrifterna i världen. Boken, som skall ha skrivits av munknar på klosteret i Kells, innehåller vackra illustationer av plantor, djur och människor.
Christ Church Cathedral (Irland)
Den anglikanska kyrkan, vars grund byggdes ovanpå resterna av vikingahövdingen Sitrics kyrka från 1038, är Dublins äldsta kyrka. I källaren kan man se resterna av den gamla vikingakyrkan och i mittskeppet kan men beundra de 25 meter höga gotiska valven.
Guinness-bryggeriet (Irland)
På Crane Street ligger Guinness Hopstore vilket är barndomshem för för det berömda Guinness-ölet med sitt karaktäristiska krämiga skum. I 1759 började Arthur Guinness brygga den världskända portern, som det dagligt säljs flera miljoner liter utav. På museets bar är det möjligt att provsmaka.
Moher klipporna (Irland)
En av Irlands riktigt vackra sevärdigheter Cliffs of Moher ligger på sydvästra Irland ut mot Atlanten. På toppen av klipporna, som reser sig 100-200 meter ur havet, ligger det viktorianska utkikstornet O'Brien's Tower som är öppet från mars till oktober.
National Museum of Ireland (Irland)
Museet öppnades i 1890 och har konstsamlingar som är upp till 4000 år gamla. En av de viktigaste är Ireland's Gold, som är den största samling guldsmycken från bronsåldern i Europa.
Shannon-floden (Irland)
Irlands längsta flod Shannon sträcker sig från den irländska-nordirländska gränsen till Limerick i sydväst, där den mynnar ut i Atlanten. Man kan segla längs 250 av Shannons 330 kilometer, eller bara njuta av attraktionerna längs floden.
St. Patricks Cathedral (Irland)
Det sägs att Irlands skyddshelgon, Saint Patrick, reste till Dublin för att omvända hedningar till kristendommen. Det gjorde han genom att döpa de utvalda i en brunn i närheten av St. Patrick's Cathedral. Irlands första kyrka blev, i sin nuvarande form, uppförd ovanpå en mindre keltisk träkyrka från 450, helgad just till St. Patrick.
Trinity College (Irland)
Irlands äldsta universitet, Trinity College, grundlades 1592 av drottning Elizabeth I. Universitetet har ca 12.000 studerande och 1200 anställda, men det är mest känt för sitt gamla bibliotek där bland annat den berömda Book of Kells förvaras.
King Johns Castle (Limerick)
Slottet ligger i hjärtat av Limerick på King's Island, där vikingarna och normanderna ursprungligen slog sig ned. King John's Castle, som är Limericks största turistattraktion, rymmer också ett besökscenter som på ett utmärkt sätt berättar om slottets och Irlands historia.
Limerick City konstgalleri (Limerick)
Det nyrenoverande galleriet har en stationär utställning av irländsk konst från 1700- till 1900-talet, med verk av de allra mest välrenommerade ur konsthistorien. Dessutom finner man här över 40 temporära utställningar om året.
Lough Gur Stenåldercenter (Limerick)
Lough Gur är det viktigaste stenåldersfyndet i Irland. De arkeologiska utgrävningarna från området ruvar på reliker från de första bönderna i regionen 5000 år tillbaka i tiden.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 2 395:- Från 1 650:- -
Priserna är givna per person

Område och stadsguider

Område: 
• Donegal
Ort: 
• Cork
• Dublin
• Galway
• Limerick
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.