Gammalt stenmur inramar ett medeltida torn på en grön kulle vid solnedgång.

Resguide till Irland

Fakta


  • Ireland

  • Dublin (477.675)

  • 70.282 km2

  • Iriska och engelska

  • Katolicism

  • 3.797.257 (2000)

  • Republik

  • Irland ligger i Atlantens norra farvatten, avskilt från Storbrittanien av den Irländska sjön i öst. Öns kustlinje är präglad av sandstrand, halvtropiska bukter och kantiga klippor, och på land sörjer ett mild klimat för att jorden är grön och fruktbar.

Reseförberedelse

Bästa restid

Om man vill uppleva irländarnas stora folkfest St. Patrick’s day skall man besöka landet omkring den 17 mars. Annars är sommarhalvåret den bästa tiden att besöka Irland, när naturen grönskar och de flesta arrangementer äger rum.

Reselitteratur

Lonely Planet Ireland

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det är inte svårt att finna internetcaféer på Irland. Alla större städer har flera av dem.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp på Irland skall man ringa ett av följande nummer:
Polis, brandväsen och ambulans (999).

Dricks

På hotell och resturant är dricks inkluderat i priset, men det är ändå sed att runda av uppåt.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 11.00 på Irland.

Vikt och mått

På Irland använder man följande vikt- och målenheter:
Längd: yard, mile
Vikt: pound, stone
Vätska: pint, gallon

Fotografering

Det är inte tillåtet att ta foton i kyrkorna. Bortsett från detta är det fritt fram om inte något annat anges.

Dricksvatten

Det är inga problem att dricka kranvattnet på Irland.

Elektricitet

På Irland använder man följande strömkällor:
220 w, 50 Hz

Öppettider

Banker har öppet från 10.00 till 12.30 och från 13.30 till 15.00 (måndag-fredag). Torsdagar har de dock öppet till 17.00 i Dublin. Butiker har öppet från 9.00 till 17.30 (måndag-fredag). Några städer har half-day, vilket innebär att butikerna en dag i veckan stänger vid lunchtid. Detta gäller inte Dublin.
Postkontor har öppet från 9.00 till 17.30 (måndag-fredag) och från 9.00 till 13.00 (lördag).

Mat och dryck

Att Irland är ett jordbruksland omgivet av vatten, avspeglar sig i de flesta av landets rätter. De mest typiska innehåller kött från lokala bönder eller läckerheter ur de många floder eller farvatten som omsluter Irland. Man kan dock inte komma ifrån att Irland är pubarnas land. Här möts lokalbefolkningen efter arbetsdagens slut och delar såväl sorg som glädje med vänner och bekanta.

Handikappade resenärer

Upplysningar om handikappsvänliga hotell, resturanter och sevärdheter kan man få hos National Rehabilitation Board, 25 Clyde Road, Ballsbridge, Dublin 4.

Helgdagar

Nyår, 1 januari
St. Patrick’s day (nationaldag), 17 mars
Juldagen, 25 december
St. Stephen’s day, 26 december

Helgdagar med växlande datum
Långfredag
Påskdagen
Första måndagen i maj: ledig dag
Första måndagen i juni: ledig dag
Första måndagen i augusti: ledig dag
Allahelgons dag: sista måndag i oktober

Övernattning / Hotell

Camping

På Irland finns det dels caravan parks, som är ämnat för husvagn, och dels camping and caravan parks, som är ämnat för tält och husvagn. Campingplatserna har blivit tilldelade mellan noll och fyra stjärnor allt efter standard. De flesta har öppet under sommarhalvåret.

Hotell

I hela Irland finns det över 668 hotell som både granskats och godkänts av det irländska turistrådet. Dessutom har priserna standardiserats efter hotellens betygsättning mellan noll och fem stjärnor.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns 209 härbärgen som är registrerade av det irländska turistrådet. De är både mindre och har mer intim atmosfär än hotellen och ofta sköts de av privata familjer. Man kan välja mellan härbärgen som erbjuder logi och frukost, så kallad bed & breakfast, och härbärgen med helpension.

Vandrarhem

Det finns två konkurrerande vandrarhemskedjor: youth hostels och independent hostels. Youth hostels kräver medlemskort och drivs av Irish Youth Hostels Association. Independent hostels är en privat verksamhet, som förfogar över åtskilliga vandrarhem som godkänts av det irländska turistrådet.

Övrig övernattning

Det är också möjligt att bo i farmhouses, townhouses, countryhouses, pensionat och inkvartering med selfcatering.

Lokal transport

Flyg

Det finns flera flygförbindelser mellan de större städerna. Det finns med andra ord flygförbindelser från Dublin till Cork, Shannon, Galway, Knock, Sligo, Carrickfinn och Kerry.

Buss

Irland har allt från landsomfattande busskommunikation till lokala bussnät och flygbussar.

Tåg

De irländska järnvägarna Iarnród Éireann har tågförbindelser mellan alla större städer. Det är dessutom möjligt att ta med sig cyklar på många av tågen.

Taxi

Det är bara i de största städerna, Dubin, Cork, Galway och Limerick, som det finns taxi med taxameter. I de andra städerna har inte taxibilarna taxameter utan man avtalar på förhand med chauffören hur mycket resan skall kosta.

Biluthyrning

Det är lätt att hyra bli på Irland, och ännu lättare blir det om man beställer bilen innan avresan genom sin resebyrå. För att hyra bil på Irland skall man ha haft körkort i två år och man skall vara över 23 år. Åldersgränsen för biluthyrning varierar dock.

Båt eller färja

Det går färjor från Irland till de omkringliggande länderna. Vid Irlands västkust ligger dessutom en grupp charmerande öar, som naturligtis är i förbindelse med fastlandet via färja.

Övrig transport

De trevliga irländarna har inget emot att ta med en främling i bilen. Det är med andra ord goda möjligheter för att lifta om man undviker de mest turisttäta och tätast befolkade områdena.

Särskilda förhållanden

Om man just har blivit beslulen och vill komma i kontakt med närmaste patrullerande polisman, tjänar det inget till att ropa ”police” efter vederbörande. Man skall istället ropa ”Guardee”, som är den irländska beteckningen på polis.

Har du velat resa till Irland?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 2 839:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden