Den antika och berömda fasaden av ett tempel uthugget i klippa Petra i Jordan.

Resguide till Jordanien

Fakta


  • Al-Mamlaka al-Urdunia al-Hashemiyah

  • Amman

  • 89.206km²

  • Arabiska

  • Islam

  • 5.200.000

  • Monarki

  • Jordanien består mest av sand. Faktiskt är 80 procent av landet täckt av öken. De resterande 20 procenten är primärt området omkring Jordanfloden, vilket är landets mest fruktbara område. Det är också här den största delen av befolkningen bor.

Reseförberedelse

Bästa restid

Vädret i Jordanien följer samma mönster som resten av Mellanösten. Varma somrar och kyliga vintrar. I Jordanien kan det bli upp till 49 grader varmt om sommaren, men det händer sällan. Om vintern är det inte ovanligt med lite snö i ny och nä. Om man vill undvika dessa ytterligheter bör man åka på hösten eller våren.

Reselitteratur

Lonely Planet Jordan

Lokala förhållanden

Valuta

Jordanska dinarer (JD). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det är relativt enkelt att hitta internetcafeèr i Amman. Många hostels och cafeèr har datorer för ändamålet. Lite mera problematiskt blir det i de mindre och mera avsides belägna byarna, men med lite tålamod kan man finna datorer även här.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att få hjälp i Jordanien, måste du ringa på följande nummer:
Polis (192), (462)
Ambulans och första hjälp (193)

Dricks

På fina restauranger förväntar sig servitören att få ungefär 10 procent utöver det som står på notan. På enklare ställen är det inte nödvändigt.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 14.00 i Jordanien.

Vikt och mått

I Jordanien används följande mått och viktenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Jordanierna är väldigt vänliga och tillmötesgående människor varför fotografering i allmänhet inte är något problem. Man skall dock alltid visa respekt för människor som genom sin klädsel eller sitt uppförande tydligt visar att de inte vill fotograferas.

Dricksvatten

Det finns ingen anledning att experimentera med att dricka större mängder vatten från kranen i Jordanien. Köp hellre vatten på flaska. Jordanierna har nyligen haft problem med vattenförgiftning, som ledde till att befolkningen ombads koka sitt vattnet. Om bruket av kranvatten begränsas till tandborstningen är dock risken för magåkommor inte särskilt stor.

Elektricitet

I Jordanien använder man följande energikälla:
220 Volt CA, 50Hz

Uppförande

Det finns inga specifika regler för uppförande förutom vid moskeèrna, där man bör klä sig i kläder som täcker hela kroppen.

Öppettider

Affärer har öppet från 9.00 till 13.00 och från 15.00 till 20.30 (lördag-torsdag)
Kontor har öppet från 9.00 till 18.00 (lördag, onsdag-torsdag), en del kontor har några timmars lunchrast

Mat och dryck

Jordaniens traditionella kök består till stor del av välkända rätter som är typiska i mellanösten, såsom falafel, kebab och humus samt de olika varianterna härav. En särskild jordansk specialitet som härstammar från den beduinska minoriteten i landet är den väldigt goda mensaf. Mensaf är lamm som är starkt kryddat och serveras med ris. Om man har riktig tur serveras härtill även lammhuvud och ögon, om man har mindre tur får man tugga sig genom tungan.

Handikappade resenärer

Tyvärr måste man konstatera att Jordanien inte är världens bästa land att åka till om man är rörelsehindrad. Många av sevärdheterna är ruiner som är steniga och omgivna av sand och därigenom inte är särskilt rullstols-eller kryckvänliga. Om människor med andra sorters handikapp kan resa till Jordanien, beror förstås på vilken sorts handikapp det handlar om och vilket temperament den handikappade har.

Helgdagar

Utöver de vanliga muslimska helgdagarna har jordanierna även några lokala helgdagar.

Självständighetsdagen från det Ottomanska styret, 25. maj
Årsdagen för den stora arabiska uppståndelsen, 10. juni

Övernattning / Hotell

Camping

På vissa ställen i öknen kan man med fördel campa. Amman har dock ingen campingplats i närheten.

Hotell

Det finns massor av hotell, allt frånde små oberoende hotell i sidogatorna till de stora hotellkedjorna SAS Radisson och Marriot. Pris och kvalitet går vanligtvis hand i hand.

Bed og breakfast eller pensionat

Den vanligaste transportformen när det gäller längre avstånd är taxibilar som man delar med andra. Det finns även utmärkta bussförbindelser. Bussarna är ofta väldigt populära, så det är nödvändigt att beställa plats i förväg.

Lokal transport

Flyg

Den enda inrikesflyglinje som existerar är den daglig turen mellan Amman och Aqaba, och det är det nationella flygbolaget Royal Jordanians dotterbolag, som har hand om de flygningarn. Observera att inrikesflyg inte avgår från den internationella flygplatsen utan från den något mindre Marka-flygplatsen.

Buss

Det nationellala bussbolaget Jett åker mellan många olika destinationer kors och tvärs i Jordanien. Det går även några enstaka bussförbindelser till internationella destinationer som till ex. Bagdad, Jeddah och Riyadh. Bussarna är billiga, men ofta är de inte särskilt snabba. Det kan även vara svårt att få plats.

Tåg

Den enda tågförbindelsen i Jordanien går mellan Amman och Damascus. De går inte särskilt ofta och varken i Jordanien eller Syrien ligger järnvägsstationerna i huvudstädernas respektive centrum.

Taxi

Mellanöstens populära så kallade deltaxi är självklart även en hit i Jordanien. De är snabba, de kör ofta, de är billiga och de kan därför lätt konkurera med bussarna. Det finns naturligtvis även vanliga taxibilar. Som överallt sitter landets brottslingar antingen i fängelse eller bakom ratten på en taxi, så man bör kolla att taxametern är på. Om chauffören nekar att använda taxameter, stig ur bilen och finn en annan taxi. För längre och ibland även för kortare sträckor kan avtala ett fast pris från början, vilket antagligen får chauffören till att köra den kortaste vägen, vilket knappast är tillfället så länge taxametern tickar.

Biluthyrning

De lokala uthyrningsbolagen är i allmänhet billigare än de internationella, vilka också har hittat sin väg till Jordanien. Det kan dock oftast endast löna sig att hyra bil om man har ambitioner att åka turer på egen hand i öknen. Offentliga transportmedel eller deltaxi är ofta både snabbare och billigare än en turist bakom ratten om man åker mellan de större städerna och gränsstäderna.

Båt eller färja

Jordaniens enda hamnstad Aqaba som ligger vid det Röda havet har regelbundna förbindelser till Nuweiba i Egypten. Det finns även andra möjligheter, som passar till både en fastare eller lösare tidsplan. Priserna varierar allt efter resetid.

Särskilda förhållanden

En hel rad utländska organisationer tar emot volontärer som har lust att jobba i arkeologiska utgrävningar. Man arbetar oftast gratis. För närmare information, kontakta:
British institute at Amman for Archaeology & history
PO box 519
Al-Jubeiha, Amman
11941
Jordan

Eller

Insitut Francais d’Archèologie du Proch Orient
PO box 5348
Amman
Jordan

Har du velat resa till Jordanien?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden