Stilla sjö omgiven av höga berg och tät skog under en klarblå himmel.

Sevärdheter Kanada

Calgary

Calgarytornet

Den 626 fot höga, pelarformade byggnaden bjuder på en otroligt fin utsikt över staden, de omkringliggande slätterna och de taggiga Rocky Mountains som tornar upp sig 80 kilometer väster ut. Vid särskilda evenemang bränner man en stor eld längst upp på toppen av Calgary Tower, där man kan äta middag på en roterande restaurang, samtidigt som man njuter av utsikten.

Glenbow museum

Calgarys flaggskepp bland museer och utställningar räknas som ett av de allra bästa i Canada. Förutom flera res- och expeditionsvisningar har Glenbow Museum omfattande utställningar som behandlar de första invånarnas liv i Alberta, både tidiga europeiska nybyggare och senare tiders pionjärer. Sektionen för mineralogi och samlingen av vapen och rustningar är dessutom exklusiva.

Heritage Park

I Heritage Park har mer än 100 av autentiska byggnader från hela västra Canada samlats, och återuppförts. I ”Grannskapet”kan man få möta ”genuina” invånare i autentiska kläder, allt från pälshandlare från 1850-talet till en utkik från en grannby från 1910. Parkens personal gestaltar på detta vis hur livet kunde se ut förr i tiden. Ångtåg, hästdragna droskor och hjulångare sörjer för att trafiken flyter, runt om i parken.

Maritime Provinserna

Peggy’s Cove

Ta reda på varför så många målare och fotografer stömmar till Peggy’s Cove i Halifax, Nova Scotia. Den lilla fiskarbyn är något av det mest idylliska man kan tänka sig.de små trähusen och fyrtormen, där den ligger en litet postkontor, skapar tillsammans ett underbart scenario vid mynningen av St. Margarets Bay, där Atlantens vågor brusar in över klippkusten.

Prins Edward Island National Park

Parken är något av det allra bästa som Canadas kan erbjuda. Lederna i nationalparken på Prins Edward Islands nordkust går genom skogsområden med floder, sjöar, massor av djurliv, och ut till där himmel och hav möter röda sandstensklippor, sandbanker och stränder som inbjuder till simturer och promenader, samt en glimt av områdets 200 fågelarter.

Roosevelts jättestuga i Fundybukten

På Campobello Island i Bew Brundwick ligger semesterhuset till den före detta amerikanska presidenten Roosevelt. Den 34 rum stora stugan, och särskilt det naturreservat den ligger i, är en stor attraktion som drar många till Fundybukten, där världens högsta tidvatten har skapat märkliga klippformationer och kaviteter.

Valar

Att se på havets jättar när de vältrar sig i vattnet är en oförglömlig syn, som man kan få chansen att uppleva på mängder av platser längs Hamnområdena och New Foundlands kuster. Vart och när är beroende av årstid och geografi, men är man i New Brunswick mellan juli oc september, är det nästan garanterat att man får se en av de många valarter som passerar längs kusten under denna period. Det är inte ovanligt att en 30 meter lång blåval tar vägarna förbi.

Montréal

Den olymiska anläggningen och botaniska trädgården

Den futuristiska anläggningen som stod färdig till olympiaden 1976 är en stor upplevelse att besöka. Själva stadion ”Big O”är formad som ett gigantiskt blötdjur och det 45 grader skeva tornet som stöttar stadions tak dominerar byggnadens siluett i Montréals östra delar. Men området har mer att bjuda på än så. Här finns också Montréals botaniska trädgård, som med världens största museum dedikerat till insekter, hör till ett av världens finaste.

Den underjordiska staden

Som turist i Montréal bör man inte missa The Underground City. I denna underjordiska stad leder de 30 kilometer långa underjordiska gångarna fram till cirka 1700 affärer, 40 banker, barer, fitnesscenter, 200 restauranter, 30 biografer och teatrar, 10 metrostationer, ett universitet, 7 hotell, en koncertsal och ca 1600 bostäder. Det låter otroligt, men det är sant! Ett absolut måste!

Kyrkan Notre-Dame Basilica

Den kallas för den blå kyrkan. Notre-Dame Basilica är en av de vackraste kyrkorna i Nordamerika, och interiörens utsmyckning påminder lite om Florens berömda basilikor. Arbeten i furuträ och valnötsträ, glasmosaiker och himmelsblå valv beströdda med guldstjärnor skapar en drömsk atmosfär för de 4000 människor som kan sitta samtidigt i denna enorma kyrka. Orgeln består av 7.000 pipor, vilket gör den till den största på hela kontinenten.

Stadsdelen Old Montréal

Med sina flera hundra år gamla hus är stadsdelen Old Montréal ett bra tips om en trevlig promenad. Här kan man bilda sig ett gott intryck av Montréals historia och få lite omväxling från den övriga stadsbilden.

Norra Kananda

Kluane National Park

I Yukon Terrirorierna i Canadas nordvästra hörn, ligger Kluane National Park. Det rika djurlivet, de hundra kilometer långa glaciärerna och Canadas högsta berg, Mount Logan, är upplevelser som alla som har modet att möta barsk och råskön natur, kan glädjas åt. Tag en helikoptertur över Kluanes otroliga isrike, och dessutom hem för mängder av grizzlybjörnar och svarta björnar.

Nahanni National Park

Väster om Yellowknifeområdet ligger Nahinni Natinal Park, där det mäktiga Virginia-vattenfallet piskar vattnet till skum omkring en central klippspira. The Cirque of Unclimables är också en av parkens många spektakulära attraktioner, denna otroliga katedral av höga klipptorm har bara bestigits av en handfull av världens mest erfarna klättrare.

Norrskenet i Yellow Knife

På denna sida av planeten är norrskenet (Aurora Borealis), skimret på den arktiska himlen, utan motstycke. En del menar fortfarande att de stora vågorna av grönt, rött och lavendelblått ljus har en helande inverkan på kroppen. Den tanken kanske ligger närmare än man tror om man tar en tur ut på den frusna sjön Great Slave Lake i Yellowknife, Yukon, en stjärnklar kväll mellan september och mars.

Ontario

Niagaras vattenfall

Namnet på ett av naturens vidunderliga storverk, Naigara Falls i provinsen Ontario, klingar välkänt i de flestas öron. Fallen, som med skräckinjagande urkraft slungar våldsamma vattenmassor mot botten i en öronbedövande och rytande symfoni, är allra bäst att uppleva från den canadensiska sidan av gränsen till USA. Den mest fantastiska upplevelsen får man från en helikopter, där man kan se naturens vidunderliga maktmanifest ur alla vinklar man vill. Fallen ligger ca 130 kilometer väst om Toronto.

Ottawa

Canadas museum för civilisation

Museets skönt bågnande linjer gör byggnaden till Ottawas mest speciella och storslagna stycke arkitektur. Utställningarna följer Canadas historia i fotspåren, från förhistorisk tid till idag. I den större hallen finner man canadensiska långhus från västkusten, tornhöga totempålar och naturtrogna rekonstruktioner av en arkeologisk utgrävning.

Canadas naturhistoriska museum

Det är i en byggnad som påminner om ett slott som Ottawa naturhistoriska museum visar utställnigar om jordens, och Canadas, däggsjurs, fåglars och plantors evolution. Museet har en enastående dinosaurutställning, och The Viola MacMillan Mineral Gallery utställer en mineralsamling som är i världsklass.

Parlamentsbyggnaderna i Ottawa

De tre gotiska byggnader med ärggrönt koppartak, som huserar Canadas parlament och senat, är arkitektoniska pärlor i Canadas huvudstad Ottawa. I foajén finner man fint detaljerade stenfriser, som dikterar Canadas historia, och mästerligt utskurna stenkolonner och provinsiella emblem i färgat glas utformat av nationalkonstnären Eleanor Milne.

Prärien

Fort Walsh

Det originella Fort Walsh i södra Saskatchewan byggdes 1875 av bergsborna för att skapa ordning och ro mellan whiskeyförsäljarna och indianerna. Fort Walsh förblev det lokala centret för handel ända till 1883, då det lämnades öde. Se det spännande fortet som restaurerades, så att man åter igen kan få en fläkt av nybyggartidens era i Fort Walsh National Historic Parks sköna omgivningar.

Isbjörnarna vid Churchill

Varje höst strömmar det canadensiska och utländska turister till Churchill i Manitoba. Och det är inte utan anledning. Här kan man betrakta isbjörnar som kommer börja säljakten så snart Hudson Bay har frusit till. Ett specialinrett tåg med utkiksbalkonger, restaurangvagn och sovplatser, finns alltid på plats, där utsikten över de stora isnallarna är som bäst.

Prince Albert National Park

Hektar efter hektar av vildmark och vattendrag, delat i tre landskap: öppet stäppland, parkland med träd och tjockt, nordligt skogsland med många sjöar utgör de viktigaste delarna av Prince Albert National Parks vidunderliga naturrikedom. Ta en paddeltur i kanoten och upplev den praktfulla naturen.

Quebec

Abrahamslätterna

Det berömda slaget 1759, som ägde rum på dessa eleganta slättmarker, bestämde vilket öde Nya Frankrike skulle ha. Här segrade den brittiska hären, under James Wolfes kommando, över de franska styrkorna och kastade Québec in i en ny tidsepok under britternas herravälde. Om man intresserar sig för Québecs fascinerande historia, är Abrahamslätterna en god utgångspunkt.

Quebec City

Fästningen La Citadel

Utsikten över St. Lawrence-floden och den äldre stadskärnan är mycket god, från den högsta punkten på Cap Diamant, där den 150 år gamla fästnigen La Citadel ligger. Fortet är den största befästade bas som fortfarande är i bruk, i Nordamerika. Byggandet av det stora fortet påbörjades av fransmännen år 1832, och slutfördes av britterna år 1850. Traditionsbundna kanonsaluter hörs då och då från fortet, som rymmer ett museum i ett gammalt krutlager.

Gaspéhalvön

Det ena idylliska fiskeläget efter det andra visar sig, när man tar turen längs kusten omkring den vackra Gaspéhalvön. På dess mitt ligger Québecs högsta berg, Mount Jaques Cartier, som stiger 1286 meter upp, långt över de täta skogarna och övriga berg. Åk till den södra delen av halvön där små exotiska blommor och plantor växer i parken Jardin Métis.

Stadsdelen Quartier Petit Champlain

Detta är namnet på Québecs äldsta stadsdel, som ligger på St. Lawrence-flodens bredd, under de höga klipporna och resten av Québec. Här, bland de trevliga och omsorgsfullt skötta husen, finner man många mysiga caféer, restauranger, konstbutiker och verkstäder, som dyker upp en efter en när man tar sig en promenad längs de trånga kullerstensgatorna.

Torget Place d’Armes

Börja din promenad vid Place d’Armes, ett stort torg omgivet av det gamla franska maktens byggnader, som skapade ramen åt politiska tal och militärparader. Söder om torget finner du också det extravaganta, men tjusiga, Chateau Frontenac Hotel, som har varit Québec Citys varumärke, ända sedan det blev färdigbyggt i 1925.

Vieux Québec kvarteret

Québec gamla stadskärna, som ligger på Atlantens kust, blåser sin andedräkt av århundradens historia över envar som tar sig en promenad längsmed kullerstensgatorna; de franska resturanterna, konstbutiker och verkstäder. Släntra gärna ned till den äldre hamnen, som grundlades under 1600-talet, och gå en sväng på promenaden och se på alla handelsfartyg och kryssningsskepp som ligger förankrade där.

Toronto

CN tornet

CN Tower, med sina 533 meter, är världens högsta frittstående byggnad och kan rekomenderas till dem som inte är rädda för höga höjder. Under den minut det tar för hissen att köra ända upp, känns det som om man sitter i ett flygplan som lättar, och på toppen har man en enastående utsikt över miljonstadens väldiga skyskrapor.

Hamnfronten

Varje år har Torontos hamnfront 3 miljoner besökande, och det är inte utan anledning. Mellan det vällyckade blandningen av restaurerade packhus och modern arkitektur, finns det ett rikt kulturliv och inte minst – shopping malls! Det är hit stadens befolkning går om sommaren, då finns det nämligen en stor friluftsmarknad här.

SkyDome Stadion

Den gigantiska stadion SkyDome är baseballlaget Toronto Blue Jay’s hemmaplan. Då den stod färdigt 1989 var den en av de mest moderna i världen med ett enormt skjutbart tak, 10.000 mobila säten och plats för 67.000 åskådare totalt. Stadion har också världens största TV-skärm. Rundvisning varje timme från 9-16.

Vancouver

Halvön Stanley Park

Stanley Park är en halvö som ligger nordvest om centrum, som man inte bör missa. Det enorma parkområdet grundlades ursprungligen för att användas av militären i mitten på 1800-talet, men idag är det stadens stora oas, med utkiksplatser, kustlinje, strand, trädgårdar, swimmingpools, sportanläggningar, djur och mycket mer.

Stadsdelarna Gastown och Chinatown

Vancouver uppstod 1867, efter det att ”Gassy” Jack Deighton med sitt smorda munläder övertalade (och lurade) några lokala timmermän att bygga sig en salon för en tunna whiskey. Senare fick han ge namn åt en av Vancouvers stadsdelar, Gastown, där man idag kan besöka de gamla byggnaderna från guldfeberns tid. Gå gärna en tur genom den tredje största Chinatown i Nordamerika.

Vancouver Akvarium

I Vancouver Aquarium i Stanley Park finner man världens största akvarium i sitt slag. Här simmar delfiner, belugavalar och späckhuggare, i fantastiska uppträdanden. I de store inom- och utomhusakvarierna kan man också se mängder av sälar, havsuttrar, tropiska fiskar, hajar, kräldjur och groddjur.

Västra Kanada

Banff nationalpark

Nationalparken Banff ligger runt staden Banff, och är Canadas första nationalpark och en av de allra vackraste. När man contemplerat över den praktfulla utsikten vid Sulphur Mountains, kan man ta ett uppfriskande dopp i de varma källorna Upper Hot Springs, vilka omges av utsikten över de mäktiga bergen och det rika djurlivet.

Yoho nationalpark

Nationalparken Yoho i British Colombia innehåller en av de mest enastående utsikterna i hela den canadensiska delen av Rocky Mountains. De många bergstopparna sträcker sig emellanåt flera tusen meter upp över höga vattenfall i Yoho Valley och glaciärernas smältvatten i smaragdsjön ”Esmerald Lake”.

Flyg+hotell
Flygbiljetter t/r
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här