Stilla sjö omgiven av höga berg och tät skog under en klarblå himmel.

Resguide till Kanada

Fakta


  • Canada

  • Ottawa (326.824)

  • 9.958.319 km2

  • Engelska och franska

  • Kristendom

  • 31.281.092

  • Konstitutionell monarki

  • Bara Ryssland överstiger Canada i areal. 10 miljoner canadensiska kvadratmeter spänner över allt från varma källor till glaciärer, från mäktiga berg till platt prärie, från temperarad regnskog till ändlösa barr- och lövskogar, öken och tundra. Och så rymmer Canada en tiondel av världens sötvattenreserv fördelat på så många sjöar att man aldrig räknat dem alla.

Reseförberedelse

Bästa restid

Vår, sommar och höst är de bästa årstiderna för att resa runt i Canada. Vill man åka skidor, skall man därimot resa under vintern eller tidig vår. För de som vill campa i de norra regionerna är juli och augusti de bästa månaderna. Högsäsongen när det gäller turism varar från mitten av juni till mitten av september. Under lågsäsong kan enskilda faciliteter vara stängda.

Lokala förhållanden

Valuta

Dollar (CA). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I Canada kan man finna internetcaféer i alla större städer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Canada skall du ringa följande nummer:
Polis, ambulans eller brandkår (0)
I vissa områden skall man ringa (911) för att slå larm.

Dricks

Det hör till god ton att ge dricks i Canada. Det vanligaste är att lägga på 15 procent av priset för god service på en restaurang, hos frisören eller taxi. Piccolon och lokalvårdaren förväntar sig vanligtvis 1 dollar i dricks för god service.

Tidszon

Canada spänner över sex tidszoner med en tidsskillnad på 4,5 timmar från kust till kust. När klockan är 12.00 i Sverige är klockan 06.00 i Canadas huvudstad Ottawa.

Vikt och mått

I Canada använder man sig av följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter
Volym: liter
Man kan dock träffa på folk som använder sig av de äldre imperial standards.

Fotografering

De allra flesta canadensare är vänliga, så det går aldeles utmärkt att ta bilder av dem. Men ta för säkerhets skull hänsyn, och fråga först, om du vill fotografera någon av de etniska folkgrupperna.

Dricksvatten

Dricksvattnet är ett av de renaste i världen, så det är bara att förse sig av kranvattnet.

Elektricitet

I Canada använder man sig av följande strömkälla:
110 volts AC, 60 Hz

Uppförande

Canadensarna är öppna och vänliga, men man skall tänka på att kulturen är mångfacetterad. Etniska grupper kan ha olika skick och traditioner. Det bästa rådet är att vara hänsynsfull och vänlig.

Öppettider

Öppettiderna varierar mycket. Butiker har vanligtvis öppet från 9.00 till 16.00 (måndag-fredag), många butiker har dessutom öppet till sent om kvällen en eller två dagar under arbetsveckan, liksom de flesta affärer har öppet om lördagar. Enskilda butiker har öppet om söndagar, och en del andra har öppet dygnet runt. Banker har öppet från 10.00 till 15.00 (måndag-fredag), några har längre öppet på vardagar, och några har öppet ett par timmar om lördagen.

Mat och dryck

I Canada är gastronomin mycket nyancerad på grund av de många etniska grupperna. Det finns alla möjligheter att äta mat från alla fyra världshörnen. I hamnområdena kan det rekomenderas att äta färsk fisk. I Québec är köket inspirerat av det franska, och kål- och ärtsopporna är värda ett smakprov. Vegetarisk mat är lätt att finna i de större städerna, medan det kan vara svårare i de norra distrikten.

Handikappade resenärer

Standarden på handikappsanpassning är mycket hög i Canada.Vancouver har korats till världens mest handikappvänliga stad, och resten av landet är i mycket hög grad försett med ramper för rullstolar, handikapptoaletter, hissar och så vidare. Det är till och med möjligt att ta sig fram med rullstol i vildmarken, på de breda vandringslederna.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Canadadagen, 1 juli
Rememberance Day, 11 november
Juldagen och Annandag jul, 25 och 26 december

Flyttbara helgdagar
Långfredag, mars eller april
Påskdagen, mars eller april
Victoriadagen, måndagen före den 25 maj
Arbetarnas dag, första måndagen i september
Tanksgiving Day, andra måndagen i oktober

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns gott över 2000 campingplatser utspridda över Canada. En del är mycket välutrustade, ja nästan luxeriösa, medan andra inbjuder till ett mer spartanskt friluftsliv. Under högsäsongen skall man tänka på att på en del campingplatser bara erbjuder några få dagars uppehälle, eftersom det är stor konkurrans om platserna under denna tid på året.

Hotell

I de canadensiska städerna finns det gott om hotell. Under högsäsongen rekomenderas att skaffa sig ett rum med luftkonditionering, liksom det kan löna sig att undersöka olika rabattmöjlighter.

Bed og breakfast eller pensionat

Har man lust att bo på Bed & Breakfast i mer familjära omgivelser, är det inte något problem i Canada. I städerna finns dessutom de något större gästgiverierna.

Vandrarhem

Man bör beställa plats innan avresan på ett av de 70 olika vandrarhem som finns i Canada. De flesta finns i Rocky Mountains området, medan det är glest om dem i hamnområdena.

Övrig övernattning

Andra alternativa metoder att skaffa sig tak över huvudet kan vara semesterstugor, universitetsbostäder, att byta bostad med canadensare, och farm vacation. Motorhomes kan också hyras i alla olika storlekar.

Lokal transport

Flyg

Om tiden är knapp och om man gärna vill uppleva de stora geografiska kontrasterna, kan flyg mellan de 160 flygplatserna vara det enda sättet att ta sig fram. Air Canada och Canadian Airlines står för inrikes flyg.

Buss

Bussnätet är mycket omfattande i Canada. Det är billigt, och på vissa platser det enda sättet att ta sig fram på. Greyhound och Voyageur-Colonial täcker upp det mesta av landet.

Tåg

Det är utmärkt sevice och god mat på VIA-Rail tågen, som går mellan 405 stationer fördelade över större delarna av landet. I Rocky Mountains bjuder Rocky Mountainer Railtours på spektakulära tågturer.

Taxi

Det är lätt att vinka till sig en taxi på gatan i alla de större canadensiska städerna.

Biluthyrning

Man skall vara 21 år för att kunna hyra en bil i Canada. Man kan hyra allt från lyxbilar, husvagn och -bil, till skrotbilar.

Båt eller färja

Eftersom Canada är otroligt rikt på sjöar och vattendrag finns det många färgebolag som erbjuder sina tjänster.

Övrig transport

Det kan ta tid att få lift, om man liftar, med i gengäld kan man ofta få lift flera hundra kilometer med en och samma skjuts. Var alltid två som liftar tillsammans. På många platser kan man hyra cyklar, det tillkommer hela tiden nya cykelbanor och nätverk.

Särskilda förhållanden

Många platser i Canada är ’björnland’. Följ därför alltid säkerhetsföreskrifterna om du befinner dig på en plats där det skett att björn annfallit. I det nordligaste Canada kan det vara förenat med livdfara att färdas i vildmarken utan guide och nödvändiga förberedelser.

Har du velat resa till Kanada?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Flygbiljetter t/r
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden