En majestätisk lejon står i det gyllene gräset på savannen under den öppna himlen.

Sevärdheter Kenya

Kenya

Karen Blixens farm

Det var på denna farm nära Nairobi, som Karen Blixen inspirerades till boken Mitt Afrika, som senare filmatiserades med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. I dag är farmen ett museum som rymmer klenoder från baronessans tid i Afrika.

Lake Victoria

I västra Kenya ligger Lake Victoria. Den 70.000km2 stora sjön, som inte är mer än 100 meter djup, är ett imponerande naturfenomen. Den enda möjligheten att segla på sjön är avgångarna från Kisumu till sydligare belägna städer i Kenya. Även om Victoria-sjöns bredder är i både Uganda, Tanzania och Kenya, är det inte möjligt att segla mellan länderna.

Mount Kenya.

Det finns många vilda djur som leoparder, bufflar och elefanter i området. Vidare finns det 13 olika växter som man bara finner på Mount Kenya.

Samburu

Karaktäristiskt för Samburu är de vackra Oryx-antiloperna. Oryx-antiloperna är de med den karaktäristiska svart / vita teckningen.

Stränder på Östkusten

Längs Kenyas östkust finner man fantastiska sandstränder, där skuggiga palmer vaggar i vinden. Längs kusten finns det ett korallrev, som inte bara är vackert, men som även håller bort hajarna, så det är säkert att bada.

Stränderna

Lamu Islands har fantastiska stränder. Vid Shela finner man en lång, läcker sandstrand med stora vågor. Man kan även åka med på en Dhow-tur och kombinera strandturen med en god barbecue.

Masai Mara Naturreservat

Den stora vandringen

I juli och augusti kommer upp till 2.000.000 zebror, antiloper och gaseller till Masai Maras östra del. De kommer från Serengeti slätten i Tanzania och har drivits av de fuktigare slätterna i Kenya. Omkring oktober samlas djuren igen för att påbörja vandringen tillbaka västerut.

Masai-folket

Det vackra Masai-folket lever på Kenyas slätter. Det stolta folkets kultur hotas av västlig inverkan, men trots detta har masaierna lyckats ta med sig sina urgamla traditioner in i det 21:a århundradet. Det är viktigt att folket behandlas med respekt. Till exempel skall man alltid fråga innan man fotograferar.

Mombasa

Fort Jesus

Fort Jesus var platsen för det grymma slaget mellan portugisiska och arabiska kolonisatörer. I dag finns det ett museum i fortet, och här kan man bland annat se en utställning om kustens kulturhistoria. Man kan bland annat se vrakdelar från skeppet Santo Antonio de Tanna, som förliste i 1697.

Reservatet Bamburi Nature Trail

Bamburi Nature Trail är ett miniaturreservat en bit utan för staden. Reservatet bjuder inte på den stora safarin, men flodhästar, pelikaner och antiloper efterlämnar sina spår på jorden. Reservatet har även en fiskodling och en krokodilfarm. En mysig liten zoologisk trädgård, efter en stor safari.

Ruinstaden Jumba la Mtwana

Man vet bara lite om spökstaden Jumba la Mtwanas historia. I 1500-talet blomstrade staden, vars moskéer och sprida hus har hittats norr om Mombasa. Staden låg precis vid den Indiska Oceanen, och hos havet finner man den bäst bevarade moskén.

Nairobi

Kenyas nationala arkiv

Kenya National Archives är landets riksarkiv. Riksarkivet byggdes i 1931 och var ursprungligen huvudkvarter för National Bank of India. I dag rymmer arkivet utöver de nationella arkiven en fotoutställning samt en spännande samling tavlor.

Nairobi National Park

Bara ett fåtal söder om Nairobi ligger Nairobi National Park. Parken är ett av de få ställen, där man ständigt kan se noshörningar. Elefanter kan man inte se i parken, då deras närvaro skulle medföra brist på mat. Parkens djur kan fritt lämna området, som är öppet mot söder.

Ön Lamu

Lamu museum

Att spendera några timmar på museet i Lamu är en brilliant introduktion till den förunderliga Swahili-kulturen. Museet har en rekonstruktion av ett ursprungligt Swahili-hus, och här finner man även ett exemplar av ett vackert utskuret elfenbens- siwa, som är ett vindinstrument.

Staden Matodoni

Matodoni är öns enda stad förutom Shela och Lamu stad. Skall man från Lamu stad till matadoni kan det ske till fots, via stigen som går tvärs över ön, vilket tar några timmar. Ett annat och mycket roligare sätt är att lägga sträckan bakom sig på åsnerygg. I staden kan man se hantverkare reparera de traditionella dhow-båtarna.

Boka dina sevärdheter här