En majestätisk lejon står i det gyllene gräset på savannen under den öppna himlen.

Resguide till Kenya

Fakta


  • Kenya

  • Nairobi

  • 582.650 km2

  • Kenya har två officiella språk, engelska och swahili.

  • Kristendom är huvudreligion. Yttermera är katolicism och de inföddas ursprungliga trosriktningar utbredda.

  • 28.808.658 (1999)

  • Republik

  • Kenya ligger i Östra Afrika. Landet sträcker sig från den Indiska Oceanen i öster, till Uganda och Victoria-sjön i väster. Landskapet varierar mycket. I norr ligger torra öknar och vid kusten fruktbart låglands. Västerut höjer sig de snöklädda bergen och i söder ses savanner.

Reseförberedelse

Bästa restid

De flesta turisterna besöker Kenya i januari och februari, eftersom det är under dessa månader som vädret anses vara bäst. Från mars till maj faller regnen, och under perioden från juni till september är det åter igen varmt och torrt. Regnen faller igen från oktober till december, men inte i så stora mängder som under våren.

Reselitteratur

Turen går til Kenya
Lonely Planet Kenya
Insight Guides Kenya
Rough Guide Kenya
Fieldings Kenya

Lokala förhållanden

Valuta

Kenyanska shilling (KSh). 1KSh=100 cents. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Internetcaféer är inte särskilt vanliga i Kenya, men på enstaka hotell i Nairobi kan det finnas möjligheter att låna en dator, som är kopplat till nätet.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Kenya skall du ringa följande nummer:
Polis och ambulans i städerna (999).

Dricks

I Kenya förväntas man ge dricks. På restauranger är en serviceavgift på 10 procent, inräknad räkningen, men det förväntas att det ges ytterligare 5-10 procent. Även dörrvakter, portierer, annan servicepersonal och taxichaufförer förväntar sig dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 13.00 i Kenya.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 14.00 i Kenya.

Vikt och mått

I Kenya använder man följande vikt- och måttenheter:
Längd: meter
Vikt:ounces
Rymdmått: gallons
Ytmått: acre

Fotografering

Polis, flygplats och militäranläggningar är förbjudna att fotografera. Vill man fotografera masaier och andra stammar skall man alltid fråga först eftersom fotografen annars kan få problem.

Dricksvatten

Det är säkert att dricka vatten från kranarna i de stora städerna, men i provinserna rekommenderas det att köpa vatten på flaska.

Elektricitet

I Kenya använder man följande el-källor:
220/240 volt, 50 Hz. Kontakterna är antingen tvåbenta och runda, eller platta trebenta.

Uppförande

Man bör absolut inte bada toppless eller naken i Kenya. Det är inte heller välsett i städerna att kvinnor bär shorts, och i de muslimska delarna av landet, speciellt vid kusten, bör man som kvinna alltid klä sig täckande.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 14.00 ( måndag-fredag) samt från 9.00 till 11.00 den första lördagen varje månad. Affärer har inga fasta öppettider, men mellan 8.00 till 18.00 har de i regel öppet. Många affärer har dock några timmars lunchrast.

Mat och dryck

Den lokala maten är mycket smakrik, men även lite ensidig. Ugali ( en sorts majsbröd) äts tillsammans med antingen kyckling, oxkött, fisk eller get. Övriga ingredienser är potatis, ris bönor, majs och spenat. Kenya bjuder allsköns härliga frukter. Både mango, papaya, kokosnötter och många andra exotiska frukter. På de stora restaurangerna är köket mycket inspirerat av Europa.
Te är nationaldrycken i Kenya.

Handikappade resenärer

Kenya är inte särskilt handikappvänligt, och det är praktiskt taget omöjligt att ta sig runt i rullstol. På några stora hotell har de gjort lite för användarna av rullstolar, men de når inte upp till västlig standard.

Helgdagar

nyårsdagen 1:a januari
arbetarnas dag, 1:a maj
Madaraka-dagen (årsdagen för självstyret), juni
Moi-dagen 10:e oktober
Kenya-dagen, 20:e oktober
Självständighetsdagen, 12:e december
Juldagen, 25:e december
Andra juldagen, 26:e december

Flyttbara helgdagar
Långfredag och 2:a påskdagen, mars eller april.
Den muslimska helgdagen Eid Al Fitr, som firas i december, januari eller februari, firas i de muslimska

Övernattning / Hotell

Camping

De finns stora tältplatser ( tent camps) i Kenya, där man hyr ett tält. Det finns allt från lyxtält, som både har trägolv, toalett och stora sängar till mera primitiva, där man badar i en balja och som inte har el. Man kan även åka på camp-safari, där man övernattar i tält i det fria.

Hotell

Det finns hotell i varje olika standardklass i Kenya. Det finns dyra lyxhotell och mera spartanska. Lyxhotellen är inte billiga, men så lever standarden också upp till ordet Lyx.

Bed og breakfast eller pensionat

Övernattning i privata hem finns på många platser i Kenya. Det är ofta på små gårdar, eller gamla ranchs som det finns rum för turister. Det är ett bra sätt att få de lokalas syn på landet, för de människor som hyr ut rum, är ofta ivriga över att få dela med sig av sin kunskap om landet med gästerna.

Övrig övernattning

Safari-lodges är luxuösa hotell, som man kan övernatta på, när man är på safari. De är mycket vackert belägna, och passar väl in i naturen.

Lokal transport

Flyg

Det finns 232 landningsbanor i Kenya, men bara 21 är asfalterade. Mellan de stora städerna finns det dagliga avgångar med Kenya Airways och Air Kenya. Till de populära turistmålen flyger lokala flygbolag med jämna mellanrum med små flygplan. Det är några gånger billigare att åka flygplan över långa avstånd än att åka buss och tåg. Det är möjligt att nå hela landet med flyg

Buss

Bor man på hotell utan för städerna, har hotellen ofta busservice, som är billigare än taxi. De lokala bussarna är en upplevelse för sig. De håller mycket dålig standard och chaufförerna kör ofta mycket slumpartat. Det ger dock en god möjligt att komma nära lokalbefolkningen.

Tåg

Kenya Railways täcker bara de långa sträckorna Mombassa-Nairobi-Kampala och Nairobi-Kisumu. I tågen finns det 1.a, 2.a och 3.e klass. På 3.e klass finns det enbart sittplatser. På de övriga två finns det liggplatser. I tågen finns även restauranger.

Taxi

Man prejar inte en taxi på gatan i Kenya, man finner dem på deras hållplatser. Tar man en taxi, ska man försäkra sig om att de har tillstånd. De flesta kör med taxameter, men om man åker med en utan, skall man se till att avtala resans pris i förväg.

Biluthyrning

I Nairobi och Mombasa finns det ett bra utbud at biluthyrningsbolag. Man kan även hyra bilar med chaufför hos pålitliga bolag. Priserna varierar mycket, men det är ofta mycket dyrt.

Övrig transport

Ett populärt resesätt i Kenya är de såkallade Peugeot Taxibilar. Peugeot taxibilar är minibussar, som kör när de är fulla, och de är bara aningen dyrare än vanliga bussar.

Särskilda förhållanden

Utanför städerna kan man inte ringa efter hjälp vid nödsituationer, men om man har en turistförsäkring hos The Flying Doctors, kan man flygas gratis till närmaste sjukhus.
Man kör på vänstra sidan av vägen i Kenya. I Kenya finns det en del saker man skall vara uppmärksam på, eftersom det kontinuerligt finns oroligheter och en del kriminalitet.

Reseerbjudanden