Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Kuwait

Fakta


  • Dowlat al-Kuwait

  • Al Kuwayt, tidigare Qurein (Kuwait city)

  • 17.818 km2

  • Arabiska

  • Islam

  • 2.200.000

  • Emirat

  • Naturgeografi:Platt och ökenrikt, så lyder den korta beskrivningen av Kuwaits naturgeografi. Därmed är det också uppenbart att sandstormar har goda möjligheter att breda ut sig, och landet plågas sålunda tidvis av sandstormar.

Reseförberedelse

Bästa restid

resa:Vintermånaderna eller hösten är utan tvivel den bästa tiden att besöka Kuwait. Somrarna är mycket varma och torra, och ibland plågas landet av sandstormar. Nämnda stormar kan i princip förekomma året om, men om vintern faller temperaturen till betydligt behagligare temperaturer omkring 20 grader.

Reselitteratur

Lonely Planet Bahrain, Kuwait & Qatar

Lokala förhållanden

Valuta

Kuwaitisk dinar. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

De första internetcaféerna har öppnat i Kuwait city och flera är på väg.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Dricks

Att ge dricks är inte speciellt utbrett i Kuwait. Vanligtvis är det varken nödvändigt eller förväntat. På enstaka, exklusivare restauranger kan dock servitriserna förvänta sig att få lite utöver räkningen.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 14.00 i Kuwait.

Vikt och mått

I Kuwait använder man metersystemet.

Fotografering

I princip skall man ha tillstånd för att överhuvudtaget ta upp kameran ur väskan. Men verkligheten är nu någonting annat än principer, och man borde kunna klara sig helskinnad igenom ett besök utan ett tillstånd . Det vållar sällan problem att fotografera såvida man inte uttryckligen uppmärksammar det. Dock skall man helt hålla sig borta från att fotografera militära installationer och området omkring den nordliga gränsen mot Irak.

Dricksvatten

Vattnet bör kokas innan det dricks, används vid tandborstning eller fryses till isbitar.

Elektricitet

I Kuwait använder man följande strömkälla:220 volts AC, 50Hz

Uppförande

Kuwaiterna har i allmänhet ett mycket avspänt förhållande till sin religion i motsats till flera av de mera fundamentalistiska grannländerna.. Man kan därför praktiskt taget gå klädd som man vill så länge kvinnors kjolar eller shorts går över knät.. Man kan till och med komma in i moskéerna under bönen, vilket man normalt inte får lov til i muslimska länder.

Öppettider

Banker har öppet från 8.00 till 12.00 (lördag-torsdag).Butiker har öppet från 8.00 till 13.00 och från 16.00 till 19.00 (lördag-torsdag), många butiker stänger dock vid lunchtid på torsdag.Kontor har öppet frå 8.00 till 17.00 (lördag-torsdag).

Mat och dryck

Den kuwaitiska matkulturen är i hög grad påverkad av de många invandrare som bor i landet. Särskilt de indiska invandrarna sätter prägel på utbudet av restauranger, men också mera västligt inspirerade matställen är ganska vanliga. Det traditionella mellanöstliga köket har dock inte helt försvunnit och man kan mycket väl finna restauranger där man kan avnjuta detta.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januariNationaldagen, 25. februari Befrielsedagen, 26. februari.

Övernattning / Hotell

Hotell

Der finns många hotell i Kuwait och standarden sträcker sig från rena lyxhotell till valmöjligheter i första och andra klass. Många hotell ligger i närheten av stora shoppingcenter och har också ofta egna sportfaciliteter. De flesta hotell är i gott skick och mycket komfortabla.

Övrig övernattning

I de stora städerna är det möjligt att hyra en lägenhet i ett höghus, vilket fungerer nästan som ett hotell med bland annat room-service.

Lokal transport

Buss

De kuwaitiska bussarna kör ofta, snabbt och billigt. Därmed är de den absolut bästa transportmöjligheten om man vill resa runt i landet. Bussarna börjar köra tidigt om morgonen men åker som regel in i garagen igen redan omkring klockan 22.

Taxi

Taxi i Kuwait kan bli ett dyrt nöje eftersom chaufförerna kör utan taxameter. Man bör därfär avtala ett pris innan åkturen börjar.

Biluthyrning

Trots oljestatens notoriska interesse för at folk kör bil, har Kuwait några av regionens högsta priser på uthyrningsbilar. För de flesta turister är det bortkastad tid at inhämta erbjudanden från de internationalla firmorna. De lokala uthyrarna är praktisk taget alltid billigare än de internationella.

Särskilda förhållanden

Särskilda förhållanden:Spontana resor till Kuwait är på grund av visumbyråkratin uteslutet. För att komma in i landet skall man nämligen ha en sponsor. Denna sponsor kan mycket väl vara ens hotell, som självklart tar bra betalt för att ordna formaliteterna, när man har lämnat alla nödvändiga upplysningar inklusive sin orsak till resan. Processen kan ta rätt lång tid och bör därför avklaras i god tid. Hotellet kommer antagligen att kunna svara på alla relevanta frågor i förbindelse med visumansökningen.

Reseerbjudanden