Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Laos

Laos

Ho Chi Minh Trail

I Savannakhet finner man Ho Chi Minh stigarna, som är ett nätverk av stigar som löper parallellt med den vietnamesiska gränsen. Stigarna benyttjades av de Nordvietnamesiska trupperna under Vietnamkriget och av The Viet Minh under kriget mot de franska kolonisatörerna under 50-talet. Även om vietnameserna förnekade stigarnas existens, och amerikanerna vägrade att bomba dem, kan man idag se helikoptrar, stridsflyg och annan militär utrustning utspritt längsmed stigarna.

Khammouane Provinsen

Khammouane Provinsen har två stora vildmarksområden. Det ena området består av stora skogsarealer, medan det andra primärt består av kalksten. Kalkstensområdet är en labyrint av imponerande kalkstensgrottor, floder och djungler. Man kan vandra runt i denna labyrint och uppleva helt fenomenala naturområden. Under regnperioden kan man inte komma till området på vägarna, utan man är tvungen att ta båt.

Luang Prabang

Berget Phousi

Berget Phousi ligger i kärnan av Luang Prabang. En klättertur uppför berget kan vara hård, men är definitivt mödan värd. Från toppen av berget har man en fantastisk utsikt och kan se ”The Royal Palace”, samt de omkringliggande floderna och landsbyarna.

Templet Wat Xieng Thong

Templet Xieng Thong ligger ca 300 meter från platsen där floden Khan mynnar ut i Mekongfloden. Templet byggdes 1560 av Kung Setthathilat och är det mest fascinerande templet i Luang Prabang. Kombinationen av färgat glas och guldbeläggning gör templets utstrålning minst sagt strålande. Dessutom har templet ett otroligt vackert tak, som påminner om en fågel som slagit ut sina vingar.

The Royal Palace Museum

Museet ligger i det gamla kungliga palatsbyggnaden och rymmer en stor samling artefakter från tidigare kungar i Lane Xang riket. Palatset byggdes av fransmännen 1904 för att ersätta ett mindre träpalats. Museets utställningen är mycket god, och ger en utmärkt inblick i Laos historia.

Nordvästra Laos

Bokea provinsen

Bokeo provinsen är den minsta provinsen i landet, och gränser till Thailand och Myanmat (Burma). Provinsen bebos av 34 olika etniska folkgrupper, och dessa har deras egen religion, språk, kultur och färggranna dräkt.

Nationalparken The Phu Den Din Naitonal Biodiversity Conservation Area

Nationalparken sträcker sig längs den vietnamesiska gränsen och bjuder på bergskegjor, där de högsta bergen reser sig 1950 meter över havet. 70 procent av nationalparken är täckt av skog, som ruvar på en stor artrikedom av vilda djur. Här kan du bland annat få syn på asiatiska björnar, leoparder, elefanter och tigrar.

Oumomxai provinsen

Områdets bergiga terräng bryts endast upp av enstaka brusande vattenfall och sköna varma källor. Området bebos av hela 23 olika etniska folkgrupper som har sin egen form för kultur, språk, religion och färgranna klädnad.

Södra Laos

Bergstemplet Wat Phu

Wat Phu ligger i Champassak provinsen och är ett av Laos mest imponerande tempel. Wat Phu byggdes under 400-talet av Khmerfolket och är placerat på toppen av en kulle vid sidan om en färskvattenskälla. Området omkring templet är överväldigande, och om man reser till de södra delarna av Laos, måste platsen ses.

Bolaven Plateau

Bolaven Plateau är ett gigantiskt område som sträcker sig genom tre regioner i den södra delen av Laos. Platån, där Laven stammen odlar ett av de bästa kaffena i världen, är ett mycket fruktbart område. Dessutom odlas det också rotting, kardemumma och olika typer av frukt. Området har också en del imponerande vattenfall som ofta mynnas ut i sjöliknande områden, där det finns goda möjligheter att ta en simtur.

Vientiane

Patuxai (Anousavary) Sejrs monumentet

Patuxai ligger i den norra delen av Xang Avenue, och monumentet liknar i stor grad den världsberömda parisiska triumfbågen. Patuxai byggdes under 1950-talet, och ligger bara en kilometer från presidentpalatset. Om dagen kan man komma upp i Patuxai, varifrån man har utsikt över hela staden.

That Luang palatset

That Luang palatset byggdes 1566 av Kung Setthatirat och restaurerades 1935. Det sägs att That Luang, liksom många andra buddhistiska monument, är byggt ovanpå ett uråldrigt khmerområde.

Wat Sisaket templet

Detta tempel är det äldsta som finns kvar i Vientiane. Det byggdes 1818 av Kung Anouvong. Templet är fascinerande i sig själv, men innehållet gör det inte mindre imponerande. Templet förvarar nämligen över 6.800 Buddha-statyer och bilder.

Xiengkhouangprovinsen

Kham Hot Springs

I Kham distriktet 52 kilometer norr om Phonsavan (områdets största stad) finner man två varma källor: Bo Noi (den lilla källan) och Bo Yai (den stora källan). Det är ett skönt område att koppla av i; man kan bada i de varma källorna där vattnet blir upp till 60 grader varmt.

Krukslätten

Det mystiska området Krukslätten är ett nästan outforskat område i Xieng Khoang provinsen. Här har man upptäckt ett stort antal enorma kärl och krukor, som man inte vet varifrån härstammar. De stora kärlen och krukorna är tillverkade i solid sten, vilken man menar vara från området. Många av de mindre krukorna har plockats upp av samlare, men det finns fortfarande flera hundra i området.

Boka dina sevärdheter här