Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Laos

Fakta


  • Sathalanat Paxathipatai Paxoxon Lao

  • Vientiane (555.100)

  • 236.800 km2

  • Lao

  • Buddhism

  • 4.845.800 (1997)

  • Republik

  • Laos gränsar till Thailand, Cambodja, Vietnam, Kina och Myanmar (Burma). Det finns en del floder i landet, varav den största är Mekongfloden, som löper genom hela landet. Det medför att landområdena kring floden är fruktbara och bördiga. Två tredjedelar av landet består av skogsområden och berg, och bara 10 procent av landet är ägnat för jordbruk.

Reseförberedelse

Bästa restid

Den bästa tidspunkten för att besöka Laos är mellan november och februari. Under dessa månader regnar det minst och det är heller inte alltför varmt. I bergen kan maj och juli också vara behagliga månader. Regnperioden varar från juli till oktober, då flera av vägarna regnar bort.

Lokala förhållanden

Valuta

Kip. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

För ögonblicket finns det bara internetcaféer i Vientiane och Luang Prabang.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Dricks

Vanligtvis förväntas det inte att man skall ge dricks, med undantag för dyra restauranger och hotell, där man väntas ge ca 10 procent.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 17.00 i Laos.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 18.00 i Laos.

Vikt och mått

I Laos använder man sig av följende vikt- och måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Man bör inte fotografera andra människor om man inte fått tillåtelse att göra det, särskilt inte kvinnor. I övrigt bör man följa de anvisningar som finns vid de enskilda svärdigheterna.

Dricksvatten

Allt vatten till att dricka, borsta tänderna i eller för att göra istärningar med, bör kokas innan bruk.

Elektricitet

I Laos använder man sig av följande strömkälla:
220 volts AC, 50 Hz

Uppförande

Man bör klä sig så att hela kroppen är täckt, då särskilt kvinnor. Man får inte beröra andra människor vid eller på huvudet. I övrigt bör man visa respekt för andra människor, och komma ihåg att ta av sig skorna innan man träder in i andras hem.

Öppettider

Butiker har öppet från 8.00 till 16.00 (måndag-fredag), några mindre butiker har öppet till 21.00.
Kontor har öppet från 8.00 till 12.00 och från 13.30 till 17.30 (måndag-fredag).
Banker har öppet från 8.00 till 12.00 och från 13.30 till 17.30 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Basingrediensen i Laos cuisine är ris. De flesta rätter tillreds med färska råvaror såsom fisk, kyckling, anka, fläskkött, oxkött eller vattenbuffel, med grönsaker och ris till. Många rätter är dessutom kryddade med citron, lime eller koriander för att ge maten en helt speciell smak. När det gäller drickat är riswhiskey eller ”lao lao” populär och det finns två olika märken. Dessutom brygger de gott öl i Laos.

Handikappade resenärer

Laos är inte ett bekvämt land för handikappade. Transportsystemet är inte särskilt utvecklat och inte heller särskilt effektivt. Mycket få ställen har handikappanpassat, så det kan vara problematiskt att ta sig in och runt om man inte är mobil.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Pathet Lao dagen, 6 januari
Arméns dag, 20 januari
Internationella kvinnodagen, 8 mars
Folkets festdag, 22 mars
Boun Pimai (Lao Nyår), 13-15 april
Arbetarnas internationella dag, 1 maj
Barnens dag, 1 juni
Lao Issaro (det fria Laos Nationaldag), 13 augusti
Frigörelsedagen från fransmännen, 12 oktober
Självständighets dagen, 2 december

Övernattning / Hotell

Camping

Det existerar inte campingfaciliteter i Laos.

Hotell

I de större städerna finns det en del bra och välutrustade hotell. I mindre städer kan det finnas små, lokala hotell med ganska goda faciliteter.

Bed og breakfast eller pensionat

I de större städerna är en del av härbärgena i gott skick, man kan också finna härbärgen i mindre städer och på landet, men de är ofta i halvdårligt skick.

Vandrarhem

Det finns en del vandrarhem i landet. De flesta byar har minst ett litet, lokalt vandrarhem.

Lokal transport

Flyg

Det går inrikesflyg mellan de största städerna i landet, antalet avgångar kan variera från årstid till årstid. Det kan därför vara svårt att boka inrikesflyg utanför Laos, så vänta tills du är i landet.

Buss

Det går få långdistansbussar i landet. De flesta går från Ventiane till andra större städer. Nätverket för buss är ännu inte särskilt välutbyggt, och antalet avgångar varierar med årstiden.

Tåg

Det existerar inte passagerartåg i Laos.

Taxi

Det finns taxi i de flesta större städer i landet, men de kör bara enligt vissa utstakade stationer. I Vientiane kan man dock ibland hyra en taxi för en hel dag. I de flesta städer finns det trehjulings-motorcyklar som fungerar som taxi. Kom ihåg att komma överens om priset på förhand.

Biluthyrning

För ögonblicket finns det inga reguljära biluthyrningsfirmor i Laos, det är dock ofta möjligt att hyra en bil med chaufför för några dagar.

Båt eller färja

Särskilt på floden Mekong finns det goda möjligheter att ta sig fram med båt. På Mekongfloden seglar såväl stora färjor som snabba speedbåtar. En speedbåt fungerar som en slags vattentaxi. För information om avgångar och ankomster för färjorna får man fråga sig för i de olika städerna, eftersom det varierar med årstiderna.

Reseerbjudanden