Resguide till Lettland

Fakta

Top
Lokalt namn
Latvijas Republika
Huvudstad
Riga (850.000)
Areal
64.589 km2
Huvudspråk
Lettiska
Största religion
Protestantisk, Romersk-katolsk, Rysk-ortodox
Invånare
2.600.000
Regering
Protestantism och Romersk-katolicism
Geografi
Lettland är generellt ett ganska flackt land med stora slättområden. 17 floder flyter genom landet, som också kan skryta av sina många sjöar.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Lettland har härliga varma somrar och kalla vintrar. Snön kommer på allvar i oktober, och det kan fortfarande komma snöbyar ända in i maj. Sommarmånaderna är å andra sidan ofta väldigt varma. Som turist kan man besöka Lettland året runt, men den verkliga högsäsongen sträcker sig från maj till oktober.

Reselitteratur

Estland - Lettland - Litauen Lande i lommeformat - Lettland

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Euro

Internetkaféer

Det finns några få internetcaféer i huvudstaden Riga.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Lettland ska man ringa följande nummer: Polis: (02) Ambulans: (03) Brandkår: (01)

Dricks

Man förväntar sig dricks i Lettland. Ett servicebelopp är ofta inkluderat i räkningen på exempelvis en restaurang, men man ser ändå gärna att god service belönas med ett mindre belopp. Eventuellt kan man runda av uppåt på räkningen.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Danmark, är den 13.00 i Lettland.

Vikt och mått

Mått och vikt: I Lettland använder man följande vikt- och måttenheter: Längd: meter Vikt: kilo

Fotografering

Undvik att fotografera offentliga byggnader, och visa allmän hänsyn genom att generellt alltid fråga om lov innan du fotograferar någon.

Dricksvatten

I Lettland bör man varken använda kranvatten till att dricka eller borsta tänderna i.

Elektricitet

I Lettland använder man följande strömkälla: 220V AC, 50Hz

Uppförande

Med allmän hövlighet och respekt för lokalbefolkningen kan man komma förvånandsvärt långt i Lettland.

Öppettider

Bankerna har öppet från 9.00 till 12.30 (måndag-fredag). Enstaka banker öppnar igen ett par timmar på eftermiddagen. Butiker har öppet från 10.00 till 18.00 (måndag-fredag), och från 9.00 till 13.00 (lördag). Vissa butiker har lunchstängt. Kontor har öppet från 9.00 till 13.00 och från 14.00 till 18.00 (måndag-fredag). Regeringskontor har öppet från 10.00 till 15.00.

Mat och dryck

Menyerna på de lettiska restaurangerna domineras av det ryska och östeuropeiska köket, och därför utgör kötträtter av alla slag ett dominerande element. Bland dryckerna kan nämnas den lettiska vodkan, lokal bitter och landets utmärkta öl.

Helgdagar

Nyårsdag, 1 januari Arbetarnas dag, 1 maj Midsommar, 23 och 24 juni Självständighetsdag, 18 november Jul, 25 och 26 december.

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Estland har en rad campingplatser med väldigt varierande kvalitet, och några av dem består i stort sett bara av en tom yta. Campingplatserna är som regel placerade i närheten av en en huvudväg, och det finns särskilt många platser i området omkring Jurmala.

Hotell

Efter kommunismens fall har man i Lettland arbetat hårt för att föra upp hotellen i väststandard, och det har också lyckats någorlunda på vissa platser. Invasionen av internationella hotellkedjor har också ökat standarden betydligt. Det finns dock fortfarande möjlighet att finna lågkvalitetshotell i Lettland, men då ligger priserna som regel också därefter.

Övrig övernattning

Det finns möjlighet att tillbringa semestern på en lettisk bondgård. Upplysningar om detta fås genom landets turistbyrå.

Lokal transport

Top

Flyg

Lettlands flygplats ligger vid Jurmala en bit utanför Riga, och transportmöjligheterna till och från flygplatsen är goda. I Lettland finns också en rad mindre flygplatser, som förbinder landets inrikesflyg.

Buss

Buss är den transportform som letterna själva föredrar, och landet har ett väl utvecklat bussystem. I Lettland finns både "mjölkbussar" och expressbussar med få stoppställen.

Tåg

Lettlands järnvägsnät förbinder landets alla stora städer, men om man ska ut på landet är bussen nog ett klokare val, även om en rad mindre städer förbinds med små eldrivna tåg.

Taxi

En rad privata taxifirmor kör runt i Lettlands städer. Taxi är generellt billigt, men chaufförerna tar extra betalt för körningar på kvällar och nätter.

Biluthyrning

Det är möjligt att hyra både bil och chaufför i Lettland genom sitt hotell eller en biluthyrningsfirma. Det lettiska vägnätet är oftast ganska bra, men många mindre vägar är grusbelagda, och det kan även förekomma hål i vägarna.

Särskilda förhållanden

Top
Lettlands turistbyrå i Lettland: 4 Pils sq. Riga LV-1050 Telefon: +371-7-229945 Fax: +371-7-229945 E-mail: ltboard@latnet.lv Utländsk ambassad i Danmark: Lettlands ambassad Rosbækvej 17 2100 København Ø Telefon: 39 27 60 00 Fax: 39 27 61 73 Danmarks ambassad i Lettland: Royal Danish Embassy Pils iela 11 LV-1863 Riga Telefon: 7820235, 7226210 Telefax: 7820234, 7229218 E-mail: amdkriga@amdkriga.org.lv
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 985:- Från 1 102:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.