Sevärdheter Lettland

Sevärdheter Lettland

Sevärdheter » Lettland

Jurmala stad

Jurmalas natur

Jurmalas natur har i århundraden attraherat turister. Oavsett om man som patient besöker en av stadens kurorter för att avnjuta områdets hälsobringande källor och gyttjebad, eller om man bara kommer för att sola och bada har området tidigare varit idylliskt. Det är fortfarande ett mycket vackert område, men naturen har tagit stryk av de lettiska verksamheternas massiva utsläpp i Riga-bukten, så myndigheterna avråder i dag alla former av badning.

Lozmetejkalns området

Söder om Jurmala ligger Lozmetejkalns, det berömda slagfältet där svagt beväpnade lettiska soldater under första världskriget lyckades besegra en rad starka tyska ställningar. Området är idag fullt av gravar, som från sin plats längs vägen tyst vittnar om krigens absurditet.

Lettland

Motormuzejs museet

Lite utanför Riga ligger det fascinerande bil- och motorcykelmuseet, Motormuzejs. I museets ägo finns en mängd bilar av nyare och äldre datum, och bland de verkliga kuriositeterna är Joséf Stalins skottsäkra limousine.

Riga

Den nationella samlingspunkten

Rigas och hela Lettlands frihetsmonument restes år 1935 och fick förvånandsvärt nog lov att stå kvar under det kommunistiska herradömet i landet. Frihetsmonumentet fungerade som en nationell samlingspunkt under kommunismen, men man kunde få problem om man var alltför uppenbar och till exempel lade blommor på platsen. Trots detta var det härifrån som demonstranterna mot den kommunistiska regimen utgick i slutet av 1980-talet.

Rigas katedral

Rigas rysk-ortodoxa katedral, Krievu pareizticigo katedral, är ett monumentalt byggnadsverk över kristendomen. Kyrkan är karaktäristisk med sina fem kupoler, som under kommunismen blev omgjorda till planetarium. Katedralen tjänar idag igen sitt huvudsyfte som Guds hus och är mycket imponerande.

Rigas kruttorn

Rigas gamla, 26 meter höga kruttorn har förutom som krutlager fungerat som fängelse och tortyrkammare. Tornet har genom tiderna varit utsatt för bombningar från både svenskar och ryssar, men har har alltid byggts upp igen. Tornet bär dock tydliga vittnesbörd om oroligheterna, genom de stora kanonkulorna som på flera ställen sitter fastkilade i byggnadens tjocka murar.

Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 985:- Från 1 102:- -
Priserna är givna per person

Boka dina sevärdheter här

Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.