Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Litauen

Kaunas

Kaunas Djävulmuseum

Kaunas Djävulmuseum är en kuriös upplevelse utöver det vanliga. Museet innehåller en samling diverse djävulsfigurer från det mesta av världen, och det är speciellt roligt att se de två männen som symboliserar undertryckelsen av litauiska folket; Hitler och Stalin, avbildade med bockben och horn i pannan.

Kaunas fästning

De restaurerade resterna av Kaunas gamla fästning är för den historieintresserade turisten ett måste. Fästningen, som var till för att försvara staden mot fiender, kan dateras tillbaka till 1200 talet och är Litauens första. Fästningen har förutom att vara försvarsverk också varit fängelse, men den har efter många år förfallit. I dag är ruinen delvis restaurerad och innehåller bland annat ett historiskt museum.

Kaunas katedral

Kaunas katedral är den största gotiska byggnaden i Litauen, en mycket imponerande katedral. Man har daterat de äldsta delarna till början av 1400 talet, men kyrkan har genom tiderna byggts ut och om flera gånger. Katedralen har ett 42 meter högt torn, som ses från större delen av staden.

Klaipeda

Klapeidas magasinsmuseum.

Klapeida kan med rätta skryta med sina många nyrestaurerade magasin. De många korsvirkeshusen står som monument över stadens betydelse som Litauens viktigaste hamnstad och är således både kulturellt och historiskt intressanta.Ett av Klapeidas magasin blev i början på 1980 talet restaurerat och ombyggt till ett charmigt museum för nutida litauisk konst.

Staden Klapeida

Klapeidas gamla stadsdel är full av gamla hus och små mysiga gränder. Stora delar av stadsdelen har restaurerats, och en tur genom dessa kvarter är en tur genom Klapeidas förflutna och Litauens historia.

Litauen

Korskullen vid Siauliai

Precis utan för staden Siauliai i norra Litauen ligger en av landets största katolska helgedomar: korskullen eller Kryziu Kalnas. Den av människor skapade kullen är täckt av mer än 100.000 kors och utgör en fantastisk och helt enastående syn. Kullen har genom tiderna fungerat som en sorts ”de okändas grav”, eftersom många av de familjer som förlorade släktingar under Litauens förvirrade och blodiga historia, här satte ett kors för att minnas sina kära.Sovjetryssarna försökte flera gånger att förstöra kullen och de många korsen, men varje gång utan att lyckas.

Neringa

Neringas enastående natur

Naturen i Neringa är verkligen sevärd. De långa kritvita sandstränderna, det glittrande havet och de vackra skogsområdena är så unika, att myndigheterna för att förhindra en förödande massturism har infört en avgift på att köra bil i området.Neringa har genom tiderna lockat och fascinerat många, bland andra författaren Thomas Mann, som under en rad år tillbringade sina semestrar här. Under Sovjetunionen var Neringa avspärrat som militärområde. Staden Nida är mittpunkten för turismen i Neringa och här finns många övernattningsmöjligheter.

Vilnius

Arkikatedra Bazilika katedralen

Vilnius’ katolska katedral Arkikatedra Bazilika uppfördes på den plats som landets första katolska kyrka byggdes på under 1300 talet. Katedralen är pompös och otroligt vacker, och den har, sedan den uppfördes på slutet av 1700 talet, återuppbyggts flera gånger efter krig och bränder.

Arkitekturen i Vilnius – gå på en promenad

Ett besök i Litauens huvudstad Vilnius är en arkitektonisk upplevelse utöver det vanliga. Stadens många gamla vackra hus har efter kommunismens vanvård restaurerats, och stora delar av Vilnius framstår i dag som en vacker gammal stad med en underbar atmosfär.

KGB Museet

Byggnaden, där den fruktade sovjetiska underrättelsetjänsten KGB förut höll till, är i dag ombyggd till museum och framstår som ett monument över kommunismens grymheter. Ett besök i källaren under byggnaden, som innehåller de före detta tortyr- och fångkällarna, är bestämt inte något för känsliga personer.

Sv. Jono baznycia kyrkan

Som så många andra av Vilnius’ kyrkor och byggnader har också Sv. Jono baznycia kyrkan återuppbyggts flera gånger efter krig och bränder.Kyrkans inre är fantastiskt utsmyckad, och katedralens torn sträcker sig med sina 68 meter högt över stadens tak. Sv. Jono baznycia är vacker både utanpå och inuti och räknas med rätta för en av Vilnius’ verkliga pärlor.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här