Färgglada böneflaggor framför snötäckta berg under en klar himmel.

Sevärdheter Nepal

Janakpur

Janakpur

Upplev den mest fascinerande stan i Terai. Ett av de heligaste tempelområden för hinduer. Dofta rökelsen och lysnna på hinduerna som mässar ”Sita Ram, Sita Ram”.

Kathmandu

Chitwan nationalpark

Den största nationalparken i Terai-området. På elefantryggen kan du utforska djungeln där otaliga fåglar flyger runt medan hjortar och noshörningar vandrar omkring efter föda. Ifall du har tur kan du uppleva tigrar på nära håll, och ifall du vill vara aktiv finns det djungeltreck och kanotfärder.

Hindu-templet Pashupatinath

Detta är ett av landets mest särpräglade områden. Här finns ett hindutempel (tillträde endast för hinduer), en helig biflod till Gangas där kvinnor och män badar, apor som klättrar på templets tak och leker tafatt. Dessutom är det hemort för Sadhus, heliga män. De avgudar destruktionsguden Shiva genom en asketisk livsstil med massor med hashrökning. De är väldigt fredliga och mycket avslappnade!

Kathmandu Dunbar Square

Området i mitten av staden med de gamla kungapalatsen och templen är fascinerande.Arkitekturen som känns främmande, apornas lek på taken, rökelsen, de heliga sadu och den levande gudinnan Kumaris palats betyder att du kan tillbringa många timmar i detta området. Kom tidigt om morgonen och sent på kvällen för att se byggnaderna i olika ljus och livets gång på Kathmandu Dunbar Square.

Kumari Chowk – den levande gudinnan

Kumarins eller den levande gudinnans hemort. En alldeles nyfödd flicka utpekas till familjens ära och får stanna i denna byggnaden mitt i Kathmandus hjärta. Hon blir buren vart hon än ska och får inte blöda. Därför avlöses hon i 10-13 års åldern av naturliga orsaker. Kanske du får se en glimt av henne i fönstret

Medelåldersbyn Bhaktapur

I Kathmandudalen ligger denna fantastiska medeltidsby där tiden tycks avstannat. Bilar är förbjudna i centrum, och husen är dekorerade med imponerande träsniderier. Ett lugnt tillflyktsställe nära huvudstaden.

Nepal

Många åker till Nepal för att delta i mediationskurser. Du kan lära att meditera på kurser av olika längder.

Bodhnath Stupa

I utkanten av Kathmandu bor en stor grupp av tibetanska flyktingar kring en jätte-helgedom med heliga skrifter. Här kan du se bordeaux-klädda munkar gå runt helgedomen medan de svänger med så kallade bedjehjul. Har du tur kan du också uppleva bönerna där munkarna mediterar och spelar olika instrument.

Kumari Chowk – den levande gudinnan

Kumarins eller den levande gudinnans hemort. En alldeles nyfödd flicka utpekas till familjens ära och får stanna i denna byggnaden mitt i Kathmandus hjärta. Hon blir buren vart hon än ska och får inte blöda. Därför avlöses hon i 10-13 års åldern av naturliga orsaker. Kanske du får se en glimt av henne i fönstret

Landsbyggder i bergen och sherpakultur

Hela trecket är en stor kulturupplevelse där du följer livet på landsbyggden samtidig med att du får ett intryck av hur sherpa-folket lever. Du upplever ett folkslag som lever i och med naturen där gudarna är närvarande överallt.

Limbini

Nepals största historiska sevärdhet, och pilgrimsområde för 300 miljoner buddhister. Buddha föddes här och här ligger ett tempel från 3.e århundradet f.kr. Stället ligger i det varma och fuktiga Terai och besöks därför inte av så många turister.

Mount Everest

Världens högsta berg mäter 8 848 meter. Mount Everest reser sig upp över alla andra berg i Himalaya-bergskedjan.Bergsklättrarna börjar deras klättring upp för Mount Everest vid Basecamp som ligger i 5 500 meters höjd – ett ställe som också övriga turister kan nå.

Nagarkot Viewpoint

40 km från Kathmandu stiger solen och reser sig över Himalaya. Risterrasserna, de små husen på landsbyggden och de ståtliga snötäckta bergen är en bild som kommer fram på näthinnan och som stannar kva lång tid. Övernatta i Nagarkort (2136 meter) och ge dig ut på en vandringstur i närheten.

Offringsstället Dakshin Kali

I utkanten av Kathmandudalen ligger detta offringsstället. Efter en åktur i den vackra naturen kommer du fram till ett tempel dedikerad till dödsguden Kali. Här säljs hönor och getter vars öde väntar 100 meter bort. Nepaleser köar och väntar tills det blir deras tur. Djuret offras och man ber en bön. Efteråt äter familjen picnic. Guderna är nöjda och nepaleserna är mätta!

Sarangkot -idyllisk by och utsiktspunkt

På vägen mot Annapourna ligger denna idylliska by med en fantastisk utsikt mot Himalaya. Övernatta i de enkla tehusen och upplev det lokala livet i byn.

Tibetanska byar

Gå runt på gatorna i dessa byar och känn livet i Tibet. De föredetta flyktinglägren har självstyre och invånarna slår vakt om deras tibetanska språk og kultur. De bor i tillfälligatält och hus medans de väntar på att få åka tillbaka.

Trecket runt Annapourna

Trecket runt Annapourna är väldigt krävande och involverar bl.a. korsning av Thorung La-passet på över 5 000 meters höjd. Trecket bjuder på vackra utsikter mot de höga tinnarna i området.

Trecket till Annapourna Basecamp

Det mest populära trecket i hela Nepal går till Annapourna Basecamp. Och det är inte utan anledning att detta trecket är så populärt. Från Annapourna Basecamp har du utsikt mot flera tinnar över 8 000 meter; en imponerande syn.

Patan

Patan Durbar Square

Patan är världens äldsta buddhistiska stad och i hundratals år var den huvudstad i ett mindre kungadömme. Patan är fylld med atmosfär – en fantastisk och annorlunda stad. Dunbar Square är centrum för staden och kungapalatsen. PAGODE står ståtligt med sina imponerandeträsniderier och statyer. Patan kallas också ”staden med de 1000 gyllene taken” och den särpräglade arkitekturen lämnar i alla fall kvar gyllene minnen.

Pokhara

Phewa Tal sjön

Mitt i Pokhara ligger Phewa tal sjön. Där kan du paddla kanot, se snöklädda tinar spegla sig i det lugna vattnet eller slappna av på en fredlig strand.

Boka dina sevärdheter här