Färgglada böneflaggor framför snötäckta berg under en klar himmel.

Resguide till Nepal

Fakta


  • Nepal

  • Kathmandu (700 000)

  • 147.181 km2

  • Nepali

  • Nepaleser följer inte någon speciell religion. Huvudreligionen är hinduism med inslag av buddhism.

  • 23 miljoner

  • Nepal gränser mot Tibet i nord och Indien i söder. Nepal, som är ett långt och smalt land ligger på kanten av den tibetanska platån i Himalaya. Detta gör landet bergigt och flera utav världens högsta berg ligger i Nepal.

Reseförberedelse

Bästa restid

Nepal kan besökas året runt, men på grund av regnperioden (mitten på juni-september) är det stor skillnad på när det är bäst att resa. Från oktober t.o.m. november är vädret perfekt med med blå himmel, lagom temperatur och klar luft. Från februari t.o.m. april är näst bästa tidpunkten att resa på. Då är det tort, klart och blommorna blommar. Vintrarna är kyliga och sommrarna med monsunen är varma och regniga.

Lokala förhållanden

Valuta

Nepalesiska Rupees (NRs). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I turistområdet Thamel i Kathmandu finns det rikligt med internetcaféer. Det är billigt att vara uppkopplad, förbindelsen är snabb och cafeerna är välskötta. Oftast finns det också internetförbindelser i alla större turistområden.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Nödnummer i Katmandu
Polis: 226998 el. 226999
Ambulans: 211959
Röda Kors: 228094
I resten av Nepal ringer du 100 för akutvård

Dricks

Även om dricks har blivit ofta förekommande i Nepal förväntas det inte att du ger dricks förrutom på dyrare restauranger. Taxichaufförer eller rickshawchaufförer förväntar inte dricks, utan avtala priset på förhand. Observera att bäraren på ett treck förväntar dricks – ungefär 100 NR per dag.
När du handlar är det meningen att du ska pruta om priserna på de flesta varor.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är hon 16.45 i Nepal.

Vikt och mått

Nepal använder meterskalan som i Sverige

Fotografering

Allt i Nepal är fotomaterial. Vacker natur, imponerande byggnader, flora och fauna. Men något blandt det mest fotogena och intressanta är invånarna. Söta barn, kvinnor i färgglada sarier, äldre folk vars ansikten visar att vind och väder satt sin prägel. Men kom ihåg: Du befinner dig inte i en djurpark. Många turister visar inte respekt för de lokala invånarna och tänker ”de är ju fattiga ändå”. Så fråga om du får ta bilder, och ber de om kopior – skicka korten när de har blivit framkallade.
Respektera människor som utför en religiös handling. För dem är handlingen och ögonblicket viktigt.

Dricksvatten

Vattnet i Nepal kan inte drickas. Istället ska du köpa vatten på flaska. Om du vill vara helt säker på att undvika magproblem ska du undvika isbitar och borsta tänderna i kranvattnet.

Elektricitet

Nepal använder 220 volt, 50 Hz

Öppettider

Affärernas öppettider är väldigt olika, men de öppnar normalt kl. 9.00 och stänger kl. 18.00.
Bankerna har öppet från 10.00 till 17.00.
Växelkontoren i Thamel har öppet sent på kvällarna också.
Offentliga kontorer stänger tidigt på fredagar.
Lördag är veckans helgdag.

Mat och dryck

Dal Bath är den mest populära rätten i Nepal. Den består av linssoppa, ris och grönsaker i kurry. I Kathmandu kan du få all slags mat, från italiensk till japansk och indisk. Generellt kan du säga att den nepalesiska maten är ganska enkel, fast välsmakande och närande. Te (chai) med mjölk och massor av socker är national dryck i Nepal.

Handikappade resenärer

Nepal är inte det bästa landet ur handikappsynpunkt. Trappor, dåliga vägar, och trottoarkanter gör livet svårt i Nepal.

Helgdagar

Det är lite kaotisk eftersom Nepal har sin egen kalender som inte följer den västliga. Den börjar i mitten på april och löper 12 månader framåt. Lördagen är veckans lediga dag, fast många affärer har öppet ändå.

Prithivi Narayan Shahs födelsedag: 10 eller 11 januari
Basanta Panchami: slutet på januari/ början på februari
Shiva Raatri: slutet på februari/ början på mars
Demokratiets dag: 18 eller 19 februari
Nawa Barsa (nepalesisk nyår): 13 eller 14 april
Guru Purnima: slutet på juni/ början på juli
Janai Purnima: slutet på juli/ början på augusti
Dasain: Oktober
Tihaar: Tre dagar på slutet av oktober/ början på november
Drottningens födelsedag: 7 eller 8 november
Nationaldagen: 15 eller 16 december
Kungens födelsedag: 28 eller 29 december

Övernattning / Hotell

Camping

Endast i Kathmandu och Pokhara finns det riktiga campingplatser. Är du på trekking eller rafting sover du oftast i tält nära flodstranden.

Hotell

Hotell är inte alltid bättre än vandrarhem. Låt dig inte avskräcka avvandrarhem. Staten har introducerat ett fem-stjärnigt system, som dock tyvärr säger mera om priset än om kvaliteten

Bed og breakfast eller pensionat

Vandrarhem i Nepal erbjuder en billig och enkel övernattning. Bad och toalett finns antingen på rummet eller i korridoren.

Lokal transport

Flyg

På grund av landets tuffa och på vissa ställen oframkomliga natur är inrikesflygningar en given möjlighet – ifall vind och väder tillåter det.

Buss

Bussen är det vanligaste transportmedlet i Nepal. Det finns regelbundna avgånger mellan större städer. Bussarna är ganska krävande att åka med, fast det ger samtidigt en fantastisk upplevelse. Pröva att sitta på taket!

Taxi

Vanliga taxi, rickshaws och moped-taxi kan haffas på gatan. Avtala om pris på förhand och pruta! Det förväntas att du prutar om priserna. Vissa taxi använder taxameter och taxi du delar på fungerar som minibussar mellan städarna.

Biluthyrning

Bilar kan hyras på flera ställen i landet. Det säkraste är att använda ett internationellt företag. Det är också möjligt , och dessutom en bra idé, att hyra en bil med chaufför.

Särskilda förhållanden

Fastän Nepal är ett mycket säkert land förekommer stölder som på alla andra platser i världen. Akta dig och se till att värdefulla saker inte ligger framme så tjuvarna frestas onödigt!

Maoitiska upprorsgerillan i västliga Nepal har ibland skapat oro. Du kan hitta de senaste

Reseerbjudanden