Snötäckta berg med en klar blå sjö i förgrunden under en molnfri himmel.

Sevärdheter Nya Zeeland

Auckland

Akvariet Kelly Tarlton’s Underwater World & Antarctic Encounter

Detta fascinerande akvarium ligger sex kilometer öster om centrum. Man ser på fiskarna i och med att man kommer rullande på en sorts rullande trottoar genom en tunnel med fiskar. Man har hela tiden möjligheten att stiga av rullbandet för att få sig en närmare titt på de färgstrålande fiskarna. Konceptet är att ge de besökande ett intryck av vad man ser när man dyker utanför New Zeelands kust.

The Skytower

The Skytower är landets högsta byggnad och högre än Eiffel tornet. Man kan komma upp till toppen av tornet, där det finns restauranger, cafeèr och ett kasino. Utsikten är fantastisk från toppen, man ser hela staden och största delen av det omkringliggande området. När det blåser kan tornet vaja en meter.

Christchurch

Avon floden

Floden Avon går genom Christchurch och det är ett välldigt avkopplande ställe för en liten promenad. Det finns även möjligheter för att hyra kanot, så man kan njuta ännu mera av det vackra landskapet. Det finns pråmar på floden som man kan få följa med en bit.

Naturområdet The Orana Par Wildlife Trust

Oran Park Wildlife Trust har ett utmärkt stigsystem, där man kan se åtskilliga färgrika fågelarter. I parken finns även möjligheter för att se lejon, giraffer, zebror och apor. Parken ligger ungefär 20 minuter, i bil, från Christchurch.

Kaikohe

Kaikohe

Kaikohe är en ort i det centrala Northland som har starka maori traditioner. Det har tidigare funnits kamper mellan många olika maoristammar i byn och området är fortfarande befolkat av många maoris. I byn finns ytterligare en by som är uppbyggd på historiskt vis med små hus, en gammal rättsbyggnad, en skola, ett fängelse osv. Ett väldigt fascinerande ställe om man vill lära om landets historia.

Marlborough Sounds

Queen Charlotte vandringsleden

Hela turen på Queen Charlotte Track tar tre till fyra dagar, men den kan även göras snabbare om man hoppar över vissa delar och tar båten i stället. Området har även ett eminent kustlandskap och tjocka skogsområden att erbjuda. Den här turen kan göras av alla, oavsett ålder.

Norra ön

Gejserområdet Orakei Korako

Orakei Korako ligger i närheten av staden Rotorua. Området är känt för dess många gejsrar, som skjuts åtskilliga meter upp i luften. Mellan gejsrarna hittar man dessutom många heta gyttjepölar, som står och bubblar.

Tongariro National Park

Tongariro national park står på UNESCOs lista över fredade områden. Nationalparken är hemort för områdets högsta berg Mount Ruapehu, som är 2797 meter högt. Dessutom hittar man fortfarande aktiva vulkaner i området, som också är känt som ett framstående skidsportområde.

Nya Zeeland

Bay of Islands Maritime & Historic Park

Denna maritim- och historiepark sträcker sig över ett enormt område. I parken finns massor av vandringsleder, och turernas längd varierar från tio minuter och upp till tio timmar. Naturen i området och på öarna är otroligt imponerande vacker och där finns det även fascinerande historiska platser.

Delfin simning

Från bukten har man möjlighet att komma med på delfinsimturer. Det är arrangerade turer som seglar ut till delfinernas normala habitat, där man kan få en simtur med en delfin. Om inte delfinerna visar sig på turen, är den gratis. Man kan simma med delfinerna året runt.

Great Barrier Island

Om man vill bort komma lite ifrån myllret av människor är Great Barrier Island ett perfekt ställe. Här finns långa vita sandstränder, massor av vandringsleder, skogsområden och varma källor, ett underbart ställe att koppla av och njuta av naturen på.

Kajakturer

I Bay of Islands kan man pröva att paddla i kajak, turen går från Waitangi och helt upp till det vackra Haruru vattenfallet, där det finns utmärkta möjligheter för ett litet dopp. Kajakturen tar en hel dag och man ser ett stort område av bukten med det ena vackra landskap efter det andra. Man kan hyra kajakerna på stranden.

Kajakturer

Kajakturer i det här området är en fantastisk upplevelse. Man kan hyra kajaker ensam eller med guide och sedan kan man upptäcka sjöarna Te Anau och Manapouri eller man kan ta en tur runt sundet. Blicken på sjöar, fjordar, beplantning och vattenfall från kajaken är helt fenomenal.

Kajakturer i sundet

The Marlborough Sounds Adventure Company i Picton organiserar kajakturer runt omkring i sundet. Man kan göra turer som tar tre till fyra dagar, och beroende utav turens längd kommer man runt i området och ser det fantastiska landskap som finns på öarna.

Kawau ön

Kawau ön ligger utanför staden Warkworth. Öns mest intressanta historiska sevärdhet är Mansion House. Ett imponerande hus som byggdes 1846 av en tidigare guvernör. Huset var ett hotell i många år, men är nu ändrat till museum. För övrigt har ön många fina vandringsstigar och vackra vita sandstränder.

Milford Track

Det sägs att Milford Track är en av de vackraste vandringsturerna i världen. Den tar ungefär fyra dagar och det finns restriktioner på antalet personer som kan komma med på turen, för att man gärna vill skydda den fascinerande naturen. Det finns stugor på vägen, där man övernattar. Turen är klart bäst från oktober till april.

Mt.Cook National Park

I national parken kan man vara med om en fantastisk trekking tur i Copland passet. Det tar fyra dagar och kan endast göras i fint väder och av erfarna trekkare. Terrängen varierar, allt från glaciärer och stora snöfält till regnskog och varma källor. Själva passet är 2150 meter högt och är omgivet av 3000 meter höga berg. Om man kan klara av turen är den en upplevelse för livet.

Otago halvön

Otago halvön är ett viktigt område för de vilda djuren i de stora skogsområdena. Här kan man se albatrosser, pingviner, sälkolonier, och akvarier. Ytterligare är området späckat med museer och historiska sevärdheter.

Te Ana-au grottorna

På den västliga sidan av sjön Te Anau ligger dessa imponerande grottor, som upträder i de gamla maori legenderna, men de blev först upptäckta 1948. Man kan endast komma till grottorna med båt, eftersom de ligger helt nere vid vattenkanten. Grottorna formar ett magiskt 200 meter långt grottsystem med vattenfall som rinner ned för bergsidorna.

Trounson Kauri Park

Norr om Dargaville ligger den här naturparken. I parken finns det gott om vandringsleder som snor sig ut och in mellan vackra naturlandskap. Stora områden av parken är täckta utav skog och små vattendrag. Det finns guidade turer om natten vilket ger en spännande insikt i växt-och djurliv vid denna tid av dygnet.

Ön Stewart

Ön Stewart är landets tredje största ö och en njutning för ornitologer. Här kan man se kakaduor, parakiter och den sällsynta kiwifågeln, som är en ganska vanlig syn. Ön har ett utmärkt nätverk av vandringsleder och stugor i den norra delen, medan den södra delen är nästan outforskad.

Queenstown

Bungy Jumping

Det finns flera ställen omkring Queenstown där man kan hoppa bungy jump. En av de populäraste platserna är Kawarau Suspension Bridge, som är en av världens bästa ställen att utöva det nervpirrande hoppet på. Bron är 43 meter över floden och stället ägs av A.J. Hackett, som i 1986 hoppade bungy jump från Eiffel tornet. Om Kawarau inte är högt nog, kan man hoppa ner från the Pipeline, som är 102 meter hög, eller man kan våga hoppet från en helikopter.

Skyline Gondola

Om man gärna vill ha en blick uppifrån över staden och den vackra sjön, kan man ta en liten kabel lift till toppen av stadens högsta backe. Från toppen har man en underbar utsikt över hela området. Man kan ta liften ner igen, men man kan även ta den vackra vägen nerför backen genom skogen.

White-Water rafting

Floderna omkring Queenstown är framstående för en aktivitet som rafting. Det är primärt Shotover och Kawarau floderna, som använd i det syftet. Floderna blir värderade allt efter hur farliga de är, vilket även är beroende av vädret och Shotover är en av de farligaste i området. Turen tar ungefär 4-5 timmar.

Rotorua

Te Whakarewarewa området

Namnet är en förkortning för Whakarewarewatangaoteopetauåwahiao, men vanligtvis kallas orten kort och gott Whaka. Whaka är det största området med varm underjordisk aktivitet. Den mest spektakulära gejsern i området är Pohutu, en aktiv gejser som en gång i timmen sprutar upp tjocka strålar vatten. De tjocka strålarna kan bli upp till 20 meter, de mindre, kortvarigare strålarna kan bli upp till 30 meter och gejsern är aktiv ungefär 5-10 minuter åt gången.

Varma källor

Man kan bada i dessa thermal pools, varav den mest populära är Polynesian Spa. Redan i 1886 byggdes det ett badhus vid de här källorna. Det sägs att källorna har en gynnsam effekt för hälsan och att källorna kan kurera diverse sjukdomar.

Vulkandalen Waimangu

Waimangu Volcanic Valley är ett annat område med hög underjordisk aktivitet. Här kan man t ex se the Waimangu Cauldron, en blek, mörk sjö som står och osar vid 53 grader. I dalen kan man även se den berömda, engång väldigt aktiva gejsern Waimangu, vars vattenstråle mellan 1900 och 1904 kunde bli upp till 500 meter. Waimangu var världens största gejser.

Södra ön

Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park står på UNESCOSs lista över skyddsvärda områden, och med god grund. Parken, som sträcker sig över ett långt kustområde, är präglat av en backig och klippig kustlinje endast avbruten av vackra, vita sandstränder, som tilldrar sig massor av människor under de varma sommarmånaderna.

Nelson Lakes National Park

Nelson Lakes National Park står på UNESCOs lista över skyddsvärda områden. Parken bjuder på vackra naturområden, där man under sommarmånaderna kan simma i de underbara sjöarna, medan man under vintern kan sysselsätta sig med alla former av skidsport i parkens många backar och berg.

Wellington

Den gamla regeringsbyggnaden

Den gamla regeringsbyggnaden är en av världens största byggnader som är byggd i trä. Byggnaden är konstruerad så att man måste komma helt inpå den för att se att den verkligen är gjord av trä och inte av sten. Byggnaden är nyrestaurerad och numera husas här olika kontor.

Kabel liften

En av Wellingtons huvudattraktioner är en kabel lift som går från Lambton Quay till Kelburn. Man kan se ut över hela staden från liften. Från toppen kan man vandra ner till staden genom den botaniska trädgården.

Te Papa – Museum of New Zeeland

Te Papa är landets national museum. Det öppnade i 1998 och ligger i en fantastisk byggnad vid hamnen. Museet har en stor samling utav artefakter från maori kulturen, men presenterar dessutom hela landets historia med imponerande utställningar.

Boka dina sevärdheter här