En fridfull bergsdal med trästugor, en porlande å och gröna ängar mot en fond av snötäckta bergstoppar.

Sevärdheter Österrike

Centrala Österrike

Esterhàzy slottet i Eisenstadt

Esterhàzy slottet i staden Eisenstadt är en imponerande upplevelse. Det var här Haydn var hovkomponist under många år, och slottet har en sal, som bär namn efter komponisten. Här kan man se hur golvet och pelarna är gjorda i trä efter komponistens önskemål, eftersom trä ger en bättre akustik i rummet. I den härliga slottsparken finns det små sjöar, och vid en av dessa finns Leopoldine templet.

Graz’ klockspel

Glockenspielplatz. Hit bör man komma kl. 11, 15 eller 18. Fönsterluckorna utgår från ett dubbelfönster och ut kommer ett par, klädda i nationaldräkter. De är skurna i trä och dansar till tonerna av tornets klockor. De har dansat i snart 100 år och har aldrig varit en minut försenade.

Saint Ägidu Domkyrkan i Graz

Domkyrkan Saint Ägidu uppfördes mellan 1438 och 1462 av kejsare Friedrich den tredje. Stilen är sen- gotisk, och i kyrkans inre ses flera renässans- präglade gravar. Ursprungligen var kyrkan endast en hovkyrka och var placerad mittemot kejsarens borg.

Schlossberg backen vid Graz

Schlossberg är en 473 meter hög grön backe, som reser sig över Graz’ unika röda hustak. Tidigare låg det ett kloster här på backen, men nu är det enda som finns kvar ruiner. Från toppen av backen har man en fantastisk utsikt över staden.

Innsbruck

Annapelaren i Innsbruck

Annapelaren i Innsbruck blev rest 1703 för att det på Sankt Annas dag lyckades att förtränga fiender ur staden. På toppen av pelaren kan man se en staty av Maria Teresia. Hon lät stadens triumfbåge uppföras 1765 i anledning av sin son Leopolds bröllop.

Det gyllene taket i Innsbruck

Goldenes Dach i Innsbruck byggdes runt år 1500. Det gyllene taket är ett burspråk med ett förgyllt tak, som består av ca 3400 förgyllda kopparplattor. Burspråket uppfördes på beställning av Maximilian den förste och skulle fungera som åskådarplats för hovet, när det arrangerades evenemang på platsen mittemot burspråket.

Norra Österrike

Alter Dom kyrkan i Linz

Alter Dom eller Ignatiuskirche byggdes från 1669 till 1678. Arkitekten bakom mästerverket var P.F. Calone, som uppförde kyrkan i barockstil. Kyrkan kallas ”den gamla domkyrkan” eftersom den är från 1785 – 1909 och hade status som domkyrka under den tiden. I dag är Maria-Empfängnis-Dom domkyrka i Linz.

Berget Pöstlingberg i Linz

Pöstlingberg ligger precis utanför Linz och den barocka pilgrimskyrkan på toppen av berget är områdets största sevärdhet. För att komma upp till kyrkan åker man med världens brantaste bergståg, som slingrar sig till toppen av berget, varifrån man har en fantastisk utsikt över Linz.Kyrkan är inte bergets ända sevärdhet. Om man tar tåget in i själva berget, kommer man till en imponerande fantasivärld. Man kör genom drakens mun rakt in i sagolandet och här finns ett nöjesfält, där man bland annat kan få hälsa på snövit och de sju små dvärgarna.

Framtidshuset Ars Electronica

Vid Donau ligger Ars Electronica Center, som ger en idè om hur världen kan se ut på 2000-talet. Ars Electronica Center ger en spännande inblick i dagens medievärld och på vad utvecklingen kan föra med sig. Vid ingången får man en chip, så man kan gå runt utan guide.

Klostret i Klosterneuburg

Det överväldigande Augustinerklostret i Klosterneuburg blev grundat 1106 och har gett byn sitt namn. Bredvid kyrkan ligger den överdådigt smyckade Stiftskirche Unsere liebe Frau, som blev grundat 30 år efter klostret.

Linzerslottet

Linzer Schloss byggdes ursprungligen i det 15. Århundradet, men har endast framstått, som det gör i dag sedan det 21. Århundradet. Ars Electronica Center är ett spännande bud på medievärlden i dag och på, vad utvecklingen kan föra med sig. Vid ingången får man en chip, så att man kan gå runt utan guide.

Parkområdet Wiener Volksprater

Prater är ett stort, grönt område, som ligger mellan Donaus två flodgrenar i Wien. Parken var tidigare ett jaktområde för kejsarfamiljen och aristokraterna, men i slutet av 1700-talet fik offentligheten tillgång till området. I dag är Prater delad i två områden. I den ena kan man ta en promenad, ha picknick på gräset, cykla eller spela boll, medan den andra delen innehåller ett nöjesfält, vars mest kända nöje är det jättelika pariserhjulet, varifrån man har en formidabel utsikt över den vackra staden.

Schönbrunn slottet

Utanför Wien ligger Schönbrunn Schloss. Det berömda barockslottet var Maria Theresas hem och senare bodde Napoleon i det vackra slottet. Inifrån har slottet en överdådig rokokoutsmyckning. I slottets spegelsal spelade Mozart sin första pianokonsert för adeln.

Siegmund Freud Museet

I Wien ligger Sigmund Freud museet. Museet ligger i Sigmund Freuds tidigare lägenhet. Här kan man uppleva hur han bodde och var han arbetade. Man kan se hans möbler, ägodelar, dokument och fotografier.

Stift Melk klostret i Niederösterreich

Stift Melk är ett av Österrikes vackraste kloster och belägenheten säkrar, att skönheten kan ses vida omkring. De barocka byggnaderna, som är ramen till Umberto Ecos roman ”Rosens namn”, rymmer ett enormt bibliotek. Här står över 90.000 böcker och därutöver finns det i biblioteket en enastående samling kostbara handskrifter.

Vinkällare i Weinviertel området

Kellergassen. Under varje vinby i Weinviertel- området sträcker sig vinkällare i flera nivåer. Här lagras vinet i stora ekfat i de valv- liknande gångarna. Ovanför valven ser man endast de pastellfärgade Kellergassen, som liknar vanliga hus.

Wiens operahus

Staatsoper är stadens jättelika operahus. Den blev uppfört från 1861 till 1868 av arkitekterna August Siccard vin Siccardsburg och Duar van der Nüll. När byggnaden stod färdig, blev arkitekterna utsatta för så mycket kritik, att van der Nüll begick självmord. I dag är Wiens invånare otroligt stolta över sitt operahus.

Salzburg

Domkyrkan i Salzburg

Det var ärkebiskop Wolf Dietrich som stod bakom bygget av domkyrkan och de tre omkringliggande platserna. I kyrkans förhall finns ingången till Domkyrkemuseet, där man kan se en imponerande samling av kyrkokonst. Domkyrkan byggdes färdigt 1628.

Ferdinand den andres mausoleum i Graz

Kejsare Ferdinand den andres mausoleum ligger bredvid stadens domkyrka. Byggnaden består av två kapeller och en kuppel och uppfördes av Pietro de Pomis (det yttre) och J.B. Fischer von Erlach (det inre). Kejsarens mor, Maria af Bayerns sarkofag ses i mitten av mausoleet.

Hohensalzburg Fästningen i Salzburg

Hohensalzburg är en fästning, som ligger 119 meter över staden. Uppförandet påbörjades för knappt 1000 år sedan, medan dess nuvarande areal på 30.000 m2 först kom till under 1500- talet. De regerande ärkebiskoparna bodde på borgen, som därför är präktigt och imponerande inredd.

Mozarts hus i Salzburg

Mozarts hus i Salzburg kan ses i den trevliga gågatan Getreidegasse. Mozart föddes här den 27. Januari 1756 och här levde han de första åren av sitt liv. Huset är i dagens läge ett museum, där en del av Mozarts musikinstrument och första värk är utställda.

Tyrolen

Maximilian den förstes gravmonument

I staden Hofkirche finns Maximilian den förstes imponerande gravmonument. Monumentet är en svart marmorsarkofag som är omringad utav 8 bronsstatyer, som har samma storlek som en vuxen man. Kyrkan vid monumentet uppfördes 1553-63 av Nikolaus Türing.

Wien

Parlamentsbyggnaden

Parlamentsbyggnaden i Wien är tecknad av den danska arkitekten Theophilus Hansen och blev uppförd från 1873 till 1883. T. Hansen var väldigt inspirerad av Grekland och parlamentsbyggnaden liknar ett grekiskt tempel med korintiska pelare och antika utsmyckningar.

Stephansdom kyrkan i Wien

Stephansdom, som är Wiens kännetecken, ligger mitt i staden. Kyrkans torn är 137 meter högt och sticker upp högt ovanför stadens alla tak. Man har byggt om och byggt till på kyrkan i mera än åtta århundraden. Byggnaden blev påbörjat 1137 och först sedan 1962 har kyrkan sett ut som den gör i dag.

Österrike

Gastein området

Gastein området har varma, radonhaltiga källor. Här ligger många av Österrikes berömda kurorter, och man kan simma utomhus om vintern. Om man besöker Bad Gastein kommer man att uppleva den fascinerande blicken, av vattenfallet Gasteiner Ache som forsar ner mitt genom orten.

Lurgrottan

Österrike har över 3000 grottor, en av dem är lurgrottan, som ligger i närheten av staden Semriach. I grottan kan man bland annat uppleva ”Den underjordiska Domkyrkan”, som är en av Europas största , naturliga underjordiska hålor.

Medeltidsbyn Feldkirch i Voralberg

Feldkirch är en medeltidsby, där många gamla byggnader är bevarade. Däribland den vackra St Nikolaus kyrkan från 1478 och St Johannes kyrkan från 1218. Borgen Schattenburg från 1190, som i dag rymmer Lokal historiskt museum, är absolut värt ett besök. Feldkirch är en stad med mycket atmosfär, som förstärks av de krokiga gatorna och de trevliga cafèerna.

Naturområdet Bregenzer Wald

Bregenzer Wald har inte helt så många träd, som namnet hänvisar till. Namnet härstammar från förr, då området var täckt av urskog. Här är naturen helt fantastisk med sina berg, dalar, ängar och lite skog. Jo mer man ser av området, jo mer vill man ha av den friska luften och den vackra naturen.

Världens största flytande scen vid Bodensjön

Festspelområdet i Bregenz. I Bodensjön ligger stadens flytande scen. Den imponerande scenen är den största av sin sort i världen. När det avhålls arrangemang på scenen, sitter publiken på land på en jätte-tribyn, som har plats till mer än 4000 åskådare.

Österrikes Konsthistoriska Museum

Kunsthistorisches Museum stod färdigt 1881 och rymmer en av Europas absolut finaste konstsamlingar. Museet besår utav två byggnader i renässansstil, som skiljs av en park. Parken blev anlagd för att båda byggnader skulle komma till sin rätt.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här